TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.09.2009 08:41:00

VOLBY 2009 - Nečas: Každé odložení voleb destabilizuje zemi, což může vést až k ekonomickému kolapsu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bývalý ministr práce a sociálních věcí a místopředseda ODS Petr Nečas pro Mediafax uvedl, že každé odložení voleb vnímá pouze jako krok k destabilizaci země, která by mohla vést až k ekonomickému kolapsu státu. Nečas se navíc obává reakce finančních trhů.

"Rozhodnutí Ústavního soudu je neuvěřitelné a může celou republiku přivést do stavu chaosu, protože k politicko-ekonomické krizi se může přidat i krize ústavní," uvedl Nečas s tím, že rozhodnutí soudu se mu zdá navíc nejasné. "Má několik možných interpretací a budí rozpaky," dodal s tím, že rozhodnutí bylo navíc krajně nezodpovědné.

Odložení voleb podle místopředsedy ODS pouze způsobí ještě větší chaos. "Každé odložení bude špatné, ale pokud by dopadla ta varianta, že volby budou až v červnu, mohlo by to vést až k ekonomickému kolapsu," uvedl Nečas, podle kterého navíc není možné, aby Fischerova vláda vedla zemi až do června. "To že se Fischerově vládě zalíbilo vládnutí a oni by se v uvozovkách obětovali a přečkali to až do června je zjevné, ale když chce někdo dělat politiku, tak musí chtě nechtě do té mlýnice voleb vstoupit. Proto ani tahle vláda nemá na tak dlouhý mandát nárok," dovysvětlil.

Nečas se obává toho, že současný stav by mohl znervóznit ekonomické trhy, které jsou ve složité hospodářské situaci citlivé na jakoukoliv zmínku o politické nestabilitě. "Toto je signál pro finanční trhy snad ještě horší, než pád vlády, může to opravdu velmi ohrozit naší zemi a posunout ji směrem k maďarskému modelu státního bankrotu," vysvětlil.

Nečas odmítá, že by Ústavní soud dělal kroky ohledně zákona o zkrácení volebního období sněmovny natruc dolní parlamentní komoře kvůli tomu, že zákonodárci nezařadili tento zákon do ústavy, ale schválili ho jako samostatné legislativní znění. "Provedli jsme pouze to samé, co v roce 1998, a pro co hlasoval například i tehdejší senátor a současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský," objasnil Nečas.

V úterý Ústavní soud odložil rozhodnutí prezidenta vyhlašující předčasné volby 9. a 10. října kvůli ústavní stížnosti poslance Miloše Melčáka, který napadl ústavní zákon zkracující funkční období sněmovny i prezidentovo rozhodnutí o vyhlášení voleb. Ústavní soud by měl zasednout znovu ve čtvrtek 10. září, pokud jeho stížnost uzná, nebudou se konat říjnové volby.

Ve středu dopoledne se představitelé parlamentních stran, TOP 09 a předsedové vlády, Senátu a sněmovny sešli u prezidenta Václava Klause, kde nastalou situaci řešili. Výsledkem jejich jednání bylo ustavení komise, která připraví návrh ústavní novely umožňující samorozpuštění Poslanecké sněmovny. Komise, do níž zasedli experti politických stran i ústavních institucí, zasedla ještě týž den a shodla se na tom, že doporučí využít senátní novelu ústavy, která je již ve sněmovně. Pokud by ji sněmovna a Senát přijali v nejkratším možném termínu, ihned ji podepsal prezident a vyšla ve sbírce zákonů, volby by se mohly konat nejdříve 6. a 7. listopadu tohoto roku. Druhou možnou variantou prosazovanou ČSSD je další jednorázový zákon, v tom případě však hrozí další stížnost k ÚS, která jej zpochybní.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

03.09. 17:39  Ekonomický bankrot ? (° jeanetka °)
03.09. 16:53  Ekonomický bankrot ? (ZiIvar z chudobince*)
03.09. 16:48  Ekonomický bankrot ? (Jan)
03.09. 09:19  Ekonomický bankrot ? (Prudič)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688