Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  04.09.2006 16:06:01

Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (4.9.2006)


Americké akciové trhy do nového měsíce vstoupily poněkud nerozhodně a hlavní akciové indexy mírně oslabovaly. Investoři netrpělivě vyčkávaly zejména zveřejnění rozhodnutí americké centrální banky o úrokových sazbách. FED nakonec ponechal klíčovou úrokovou sazbu beze změny na úrovni 5.25% a naplnil tak očekávání ekonomů. Poprvé po více než dvou letech tak došlo k pauze v nepřetržitém zvyšování úrokových sazeb. Reakce akciového trhu byla spíše negativní, a to především z toho důvodu, že z doprovodného prohlášení nebylo zřejmé, zda fáze monetární restrikce definitivně skončila či zda centrální banka bude ve zvyšování sazeb dále pokračovat. Příčinu oslabování akciových titulů bylo možno i nadále spatřovat též v obavách ze zpomalování ekonomického růstu a z vysokých cen ropy. Impulsem k nakupování akciových titulů na přelomu měsíce se staly především dvě skutečnosti. Došlo k uzavření příměří mezi Izraelem a Libanonem na Blízkém východě, což se markantně promítlo do ceny ropy. Dále došlo ke zveřejnění důležitých inflačních dat z oblasti výroby (PPI) i spotřebya ve střededuch datúterý (CPI). Zveřejnění obou zpráv investory velmi potěšilo a vzbudilo v nich naději, že americká centrální banka nepřistoupí ke zvýšení úrokových sazeb ani na svém zasedání 20. září. Jednalo se o první vážnější signál o tom, že restriktivní politika uplatňovaná v posledních dvou letech začíná mít na inflaci pozitivní vliv a FED by tak mohl definitivně skončit s monetárním utahováním. Zmírňování inflačních tlaků je pravděpodobně způsobeno zpomalováním tempa ekonomického růstu, na které též ukazují některé makroekonomické ukazatele. Hlavní akciové indexy se na základě těchto okolností nadechly k mohutné rally a vyšplhaly se tak na svá tříměsíční maxima. Ke konci měsíce byl růst akciových trhů navíc podpořen zveřejněním podrobnější zprávy americké centrální banky z posledního jednání o úrokových sazbách. Fed se ve zprávě vyjádřil v tom směru, že i přes přetrvávající obavy z inflace bude usilovat o udržení zdravého růstu americké ekonomiky a opět tak snížil obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb. Vývoj hrubého domácího produktu USA ve druhém čtvrtletí ukázal, že hospodářský růst sice zpomaluje, ale stále zůstává na poměrně solidní úrovni. K růstu akciového trhu do značné míry pomohl i výrazný propad ceny ropy, v důsledku snížení obav z toho, že tropická bouře Ernesto by mohla zasáhnout Mexický záliv a způsobit tam významnější škody. Razantní oslabování ceny ropy bylo též zapříčiněno zlepšením geopolitické situace na Blízkém východě a skutečností, že motoristická sezóna se pomalu blíží ke konci, což se projevuje v klesající poptávce po pohonných hmotách. Všeobecně by levnější ropa měla zlepšit výhled na výsledky hospodaření ostatních společností, když levnější energie pro podniky znamenají nižší náklady a silnější růst zisku.

 

Velmi dobře se v uplynulém měsíci dařilo především společnostem nejvíce citlivým na vývoj hospodářských cyklů. Výrazně rostly akcie technologických, průmyslových či dopravních firem. V důsledku klesající ceny ropy oslabovaly akcie energetických společností. Index Dow Jones posílil o 1.75% na hodnotu 11381.15 bodů. S&P index se zvýšil o 2.13% na konečnou hodnotu 1303.82 bodů. Jednoznačně nejlépe si však vedl technologický Nasdaq, který vyskočil o 4.41% na 2183.75 bodů.

 

Akciovým trhům v Evropě se dařilo též velice dobře. vlirických protě hůřeolů. přicházet s revizemi ě projevuje na trzích s akciemi. Pozitivní vývoj byl ovlivněn zejména zprávami z USA, které signalizují optimální zpomalení růstu americké ekonomiky, které nevyvolává potřebu pokračování v restriktivní monetární politice ze strany FEDu. Velmi příznivý dopad na trh s akciemi měla i klesající cen ropy. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci nakonec dokázal posílit o 2.52% a uzavíral na úrovni 1,372 bodů. Panevropský index se tak již vyšplhal na svá dvou a půl měsíční maxima a za svým pětiletým maximem z počátku května již zaostává jen o 2%. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se snížil o 3.48% na hranici 5879.51 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Deficit obchodní bilance USA se v červnu nepatrně snížil na 64.8 mld. USD oproti 64.97 mld. USD v květnu. Došlo tak k menšímu snížení schodku než ekonomové očekávali, když ti odhadovali deficit na úrovni  64.5 mld. USD. Export v červnu vzrostl o 2.0% po růstu o 2.1% v květnu a import posílil o 1.2% po zvýšení o 2.3% v květnu. Meziročně růst exportu v červnu dosáhl úrovně 14.0% a růst importu 12.9%. K největšímu nárůstu deficitu stále dochází v obchoděČínou a se zeměmi skupiny OPEC, který tvoří zhruba 50% zvýšení celkového deficitu obchodní bilance USA v prvním pololetí. Maloobchodní tržby v červenci vzrostly o 1.4%, tedy nejvíce od ledna tohoto roku poté, co v červnu klesly o 0.4%. Ekonomové očekávali růst na úrovni 0.9 %. Meziročně maloobchodní tržby vzrostly v červenci o 4.8% a maloobchodní tržby bez prodeje automobilů se zvýšily o 9.2%.

 

Index cen výrobců se v červenci zvýšil pouze o 0.1%, zatímco ekonomové očekávali jeho nárůst o 0.4%. Jádrová inflace očištěná od cen potravin a energií dokonce klesla o 0.3%, zatímco trh odhadoval její růst o 0.2%. V červnu se výrobní ceny zvýšily o 0.5% a jádrový index vykázal nárůst o 0.2%. Hladina výrobních cen v USA se tak v červenci nečekaně stabilizovala, když nárůst cen energií byl vyrovnán zlevněním potravin a automobilů.  Index spotřebitelských cen (CPI) se v červenci dle očekávání ekonomů zvýšil o 0.4% z červnových 0.2%. Jádrová inflace však překvapivě vzrostla jen o 0.2%, zatímco ekonomové odhadovali zvýšení o 0.3%. Tento klíčový ukazatel nezahrnující ceny energií a potravin v předešlých čtyřech měsících rostl tempem 0.3%. O zpomalení růstu spotřebitelských cen se postaralo zejména zlevnění textilu a ošacení o 1.2%, což byl nejhlubší pokles za téměř dvě desetiletí. Meziročně celková inflace zpomalila na 4.2% a jádrová inflace vzrostla na 2.8%.

 

Počet zahájených stavebUSA v červenci klesl o 2.5% po propadu o 5.7% v červnu a tempo budování staveb je nejpomalejší za poslední 2 roky. V meziročním srovnání bylo zahájení staveb nižší již o 13.3%. Počet vydaných stavebních povolení se snížil o 6.5% a dosáhl tak nejnižší úrovně za poslední 4 roky. Meziročně byl počet vydaných povolení slabší o 20.8%. Tyto údaje jenom potvrzují pokračující ochlazování amerického trhu s nemovitostmi, což lze považovat za důsledek zdražování hypoték pod vlivem dvouletého procesu zvyšování krátkodobých úrokových sazeb americké centrální banky. Prodej existujících rodinných domů v USA se v červenci snížil o 4.1% na ročně přepočtených 6.33 milionu jednotek z červnových 6,60 milionu. Jde o horší výsledky než se očekávalo, když analytici odhadovali pokles jen na 6.55 milionu. Prodeje se tak propadly na nejnižší úroveň za dva a půl roku, přičemž počet domů nabízených k prodeji se vyšplhal dokonce na rekordní výši 3.86 milionu. Data jednoznačně potvrzují již déle trvající trend oslabování amerického trhu s bydlením. V důsledku situace na trhu ceny nemovitostí rostou stále pomaleji, přičemž růst cen nemovitostí zvyšuje bohatství spotřebitelů a ti na své domy mohou získávat vyšší úvěry. Útlum trhu bydlení tak může výrazně přispět ke zpomalení celé ekonomiky. Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek oznámilo, že prodej nových rodinných domů v USA se v červenci meziměsíčně snížil o 4.3% a zaznamenal tak nejvýraznější pokles od propadu o 11.5% v únoru. Prodej nových i starších domů v USA dosahovaly v posledních letech rekordních úrovní díky nízkým hypotéčním úrokovým sazbám. Americká centrální banka však před dvěma lety začala úrokové sazby postupně zvyšovat a očekává se, že prodej domů v celém letošním by mohl klesnout zhruba o 10%.

 

Index spotřebitelské důvěryUSA se v důsledku sílících obav z ochlazování americké ekonomiky v srpnu prudce snížil na 99.6 bodů z červencových 107 bodů, zatímco ekonomové očekávali pokles pouze na úroveň 103 bodů. Spotřebitelská důvěra se tak propadla na své devítiměsíční minimum. Index současných podmínek v srpnu klesl na 123.4 ze 134.2 v červenci a index očekávání se snížil na 83.8 z 88.8. Všeobecně horší bylo i hodnocení výhledu podnikatelských podmínek, zaměstnanosti a příjmů. Výraznější oslabení důvěry spotřebitelů souvisí zejména s méně výraznými výsledky ekonomiky a trhu práce.

 

Růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl revidován směrem nahoru na 2.9% z původně ohlášených 2.5%, zatímco ekonomové očekávali jen o něco málo lepší výsledek na úrovni 3.0%. Nejoptimističtější interpretace tohoto ukazatele signalizuje, že ekonomika možná není tak slabá, jak se původně očekávalo, nicméně není ani tak silná, aby vyvolala potřebu americké centrální banky pokračovat v restriktivní monetární politice. Míra nezaměstnanostiUSA se v srpnu v souladu s očekáváním snížila na úroveň 4.7% oproti 4.8% v červenci. Americká ekonomika vytvořila 128 tis. nových pracovních míst, zatímco trh čekal o něco menší nárůst. Data potvrzují stabilní růst zaměstnanosti, ale i celé americké ekonomiky, který již však nedosahuje tak vysokého tempa jako v předešlých obdobích a tudíž nevyvolává potřebu dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky.

 

HDP Francie ve druhém čtvrtletí vzrostl podle odhadu francouzského statistického úřadu o 1.1-1.2% oproti růstu o 0.5% v prvním čtvrtletí. Jde o silnější růst ekonomiky než ekonomové očekávali, když mezičtvrtletně by tak po přepočtu HDP Francie rostl o 4.4-4.8%. I když lze předpokládat, že druhé čtvrtletí bude z celého roku nejsilnější, data vytváří zlepšený výhled pro růst ekonomiky v dalších čtvrtletích. Podle prvních odhadů ekonomika Eurozóny ve druhém čtvrtletí rostla větším tempem než se očekávalo, když její tempo růstu se zvýšilo na 0.9%, zatímco ekonomové odhadovali růst jen kolem 0.7%. V prvním čtvrtletí se HDP Eurozóny pohybovalo na hranici 0.6%. Meziročně ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2.6%. Tahouny evropské ekonomiky jsou především Německo a Francie, jejichž růst HDP mezičtvrtletně zrychlil na 0.9%, ale zrychlení růstu ekonomik je patrné i v dalších státech Eurozóny, jako např. v Itálii, Nizozemí a Belgii. Stejně jako v případě Německa a Francie je i v Eurozóně dosažený růst HDP v prvním pololetí roku nejsilnější za posledních pět let. Detailnější data by měla ukázat posílení domácí poptávky a spotřeby domácností a investic. Rychlejší růst Eurozóny je též podporován silným exportem.

 

Index ZEW sentimentu ekonomického očekávání v Německu se v srpnu snížil výrazněji než se očekávalo, když klesl na 5.6 bodů, zatímco analytici odhadovali pokles jen na úroveň 11 bodů. Hodnota indexu se tak dostala na nejnižší úroveň od června 2001 a signalizuje výrazné hospodářské oslabení během následujících šesti měsíců. Pokles ekonomického očekávání byl mimo jiné zapříčiněn obavami z poklesu exportu, investičních výdajů a spotřeby. Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání Eurozóny v srpnu klesl na 1.3 oproti 18.1 v červenci a index ZEW sentimentu současné situace Eurozóny vzrostl na 34.9 ve srovnání s 25.9 v červenci. Index očekávání signalizuje hospodářské oslabení v příštím roce, zatímco vzestup sentimentu současné situace naopak potvrzuje současný silný ekonomický růst.

 

HDP Německa ve druhém čtvrtletí posílil o 0.9% oproti růstu o 0.7% v prvním čtvrtletí. K silnějšímu růstu přispěly zejména investice ve stavebnictví a do zařízení společností, přičemž spotřeba domácností stále zůstává na slabší úrovni. Data tak potvrzují skutečnost, že ekonomický růst je stále křehký. Ve druhém pololetí se očekává oslabení ekonomického růstu zejména v důsledku dražší ropy, silnějšího eura a nižšího růstu světové ekonomiky. Index Ifo se v Německu v srpnu snížil na 105.0 z červencových 105.6, zatímco ekonomové očekávali jeho pokles na 104.8. Index současné situace stagnoval na úrovni 108.6 a index očekávání klesl na 101.5 oproti 102.6 v červenci. I vývoj tohoto ukazatele je v souladu s očekáváním zpomalování růstu evropské ekonomiky ve druhém pololetí.

 

Index ekonomického sentimentu Eurozóny se v srpnu snížil na 106.7 oproti červencovým 107.8, zatímco ekonomové očekávali jeho pokles pouze na 107.3. Index spotřebitelského sentimentu stagnoval na úrovni -8 a naplnil tak odhady analytiků. Index podnikatelského klimatu Eurozóny v srpnu klesl na 1.28 oproti 1.36 v červenci, když ekonomové odhadovali snížení na 1.3. Výsledky signalizují oslabování ekonomického sentimentu v Eurozóně. Na slabších výsledcích se největší měrou podílel pokles sentimentu v oblasti průmyslu, který je nejsilněji ovlivňován vysokými cenami ropy a ochlazujícím se růstem americké ekonomiky.

 

Evropská centrální banka se dle očekávání rozhodla nezměnit svou hlavní úrokovou sazbu a ponechala ji na úrovni 3.0%. Ani prohlášení a tisková konference k tomuto rozhodnutí nepřinesly výraznější změny současné rétoriky ECB, která signalizuje ještě minimálně jedno zvýšení úrokových sazeb na zasedání říjnu či listopadu na úroveň 3.25%. Strategie ECB vychází především ze sílících inflačních tlaků v důsledku vysokých cen ropy a administrativního zvýšení některých cen v příštím roce. Index CPI Eurozóny se podle odhadu Eurostatu v srpnu meziročně zvýšil o 2.3% po růstu o 2.4% v červenci.

 

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Energetická společnost Entergy hospodařila ve druhém čtvrtletí se ztrátou. Čistý zisk společnosti se nepatrně snížil na 281.8 mil. USD či 1.33 USD na akcii oproti 286.2 mil. USD před rokem. Tržby společnosti vzrostly na 2.63 mld. USD z 2.45 mld. USD. Analytici odhadovali zisk ve výši 1.25 USD na akcii a tržby na úrovni 2.38 mld. USD. Entergy dále oznámila, že pro celý letošní rok plánuje zisk v rozmezí 4.78-5.08 USD na akcii, přičemž trh očekává jen 4.62 USD. Čistý zisk výrobce spotřebitelských produktů Sara Lee se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil na 8 mil. USD či 0.01 USD na akcii, zatímco ve stejném období loni vykázal ztrátu ve výši 148 mil. USD či 0.19 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly na 4.1 mld. USD ve srovnání s 4.03 mld. USD před rokem. Čistý zisk výrobce síťových a komunikačních produktů Cisco Systems se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil na 0.30 USD na akcii ve srovnání s 0.25 USD na akcii před rokem. Tržby společnosti vzrostly o 21% na 7.98 mld. USD oproti 6.6 mld. USD loni. V obou směrech výsledky společnosti předčily očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 0.28 USD na akcii a tržby na úrovni 7.92 mld. USD. Pozitivní vliv měla mimo jiné akvizice firmy Scientific-Atlanta. Společnost dále ohlásila, že pro fiskální rok 2007 plánuje růst zisku v rozmezí 17 – 19%, zatímco analytici jej předpokládali na úrovni 15%. Akcie Cisca na výsledky reagovaly velmi pozitivně, když posílily o 14.38%.

 

Mediální společnost Walt Disney v třetím fiskálním čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 1.13 mld. USD či 0.53 USD na akcii oproti 811 mil. USD či 0.39 USD na akcii před rokem. Zisk společnosti se tak zvýšil o 39%. Tržby společnosti vzrostly na 8.62 mld. USD ve srovnání s 7.72 mld. USD ve stejném období loni. Analytici odhadovali čistý zisk ve výši 0.44 USD na akcii a tržby na úrovni 8.6 mld. USD. Čistý zisk pojišťovny American International Group se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 29% na 3.19 mld. USD či 1.21 USD na akcii. Bez čistých zisků a ztrát z investic a bez vlivu některých zajišťovacích aktivit zisk činil 4.16 mld. USD či 1.58 USD na akcii. Výsledek zahrnuje i jednorázový příjem ze změny účetnictví ve výši 374 mil. USD či 0.14 USD na akcii. Bez této položky by zisk dosáhl úrovně 1.44 USD na akcii. Analytici odhadovali zisk ve výši 1.39 USD na akcii. Vzrostl i objem upsaného pojistného a koeficient odrážející ziskovost pojišťoven.

 

Diskontní maloobchodní řetězec Target ve druhém čtvrtletí dokázal meziročně zvýšit svůj čistý zisk na 609 mil. USD či 0.70 USD na akcii oproti 540 mil. USD či 0.61 USD na akcii před rokem. Tržby společnosti vzrostly na 13.35 mld. USD ve srovnání s 11.99 mld. USD loni. Analytici odhadovali zisk ve výši 0.69 USD na akcii a tržby na úrovni 13.9 mld. USD. Srovnatelné tržby společnosti se zvýšily o 4.6%. Target dále plánuje odkoupit vlastní akcie v hodnotě 5 mld. USD, přičemž ve druhém čtvrtletí již v rámci tohoto programu odkoupil akcie za 550 mil. USD. Čistý zisk největší světové maloobchodní společnosti Wal-Mart Stores se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 26% na 2.08 mld. USD či 0.50 USD na akcii. Do výsledků se negativně projevila zejména ztráta ve výši 863 mil. USD v důsledku prodeje německé divize firmě Metro. Zisk z pokračujících činností vzrostl o 5% na 2.98 mld. USD či 0.72 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily o 11% na 85.43 mld. USD. Analytici odhadovali zisk ve výši 0.72 USD na akcii a tržby na úrovni 86.24 mld. USD. Wal-Mart dále prohlásil, ze ve třetím čtvrtletí plánuje zisk z pokračujících činností v rozmezí 0.59-0.63 USD na akcii a pro celý letošní rok 2.88-2.95 USD na akcii, přičemž trh očekává 2,92 USD.

 

Čistý zisk americké počítačové společnosti Hewlett-Packard se ve třetím čtvrtletí zvýšil na 1.38 mld. USD či 48 centů na akcii oproti 73 mil. USD či 3 centům na akcii v minulém roce. K výbornému výsledku však velkou měrou přispěly zejména mimořádné daňové položky. Tržby společnosti vzrostly o 5% na 21.9 mld. USD. Bez zahrnutí mimořádných položek zisk činil 52 centů na akcii, zatímco analytici odhadovali zisk ve výši 48 centů na akcii. V následujícím čtvrtletí Hewlett-Packard očekává zisk v rozmezí 61-63 centů na akcii a příjmy na úrovni 24.1 mld. USD. Druhým největší výrobce osobních počítačů na světě dále prohlásil, že se mu daří zvyšovat podíl na trhu na úkor svého většího konkurenta, společnosti Dell. Akcie Hewlett-Packard na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když po závěru regulérního obchodování posílily o téměř 5%.

 

Čistý zisk stavební společnosti Toll Brothers ve třetím fiskálním čtvrtletí klesl o 19% na 174.6 mil. USD či 1.07 USD na akcii oproti 1.27 USD na akcii ve stejném období loni. Analytici očekávali zisk na úrovni 1.04 USD. Tržby společnosti se snížily o 1.3% na 1.53 mld. USD. Vedení společnosti prohlásilo, že se jí negativně dotýká ochlazení trhu s bydlením, které je z části zapříčiněno růstem úrokových sazeb. Vzhledem k nepříznivému vývoji na trhu s nemovitostmi společnost snížila odhad zisku na celý letošní rok už potřetí v relativně krátké době. Společnost však přišla s příznivějším výhledem na příští fiskální rok než se očekávalo. Americká ropná společnost Western Refining má zájem o koupi konkurenční společnosti  Giant Industries za 1.22 mld. USD. Za jednu akcii je tak Western ochoten zaplatit 83 USD. Součástí transakce by bylo i převzetí dluhu Giant Industries v objemu 275 mil. USD. K uhrazení části kupní ceny by došlo hotově a část by byla financována prostřednictvím úvěru od finančního ústavu Bank of America. Odvětví těžebního průmyslu v současné době prochází vlnou aktivit v oblasti fúzí a akvizic, když společnosti se snaží využít rostoucích cen ropy a zemního plynu a vysoké poptávky. Akcie Giant Industries na základě zprávy posílily o 14.53%.

 

Americké internetové společnosti Google a eBay uzavřely dohodu o reklamní alianci. Provozovatel populárního vyhledávače Google začne dodávat textovou reklamu internetové aukční síni eBay a prostřednictvím nové technologie pomůže kupujícím rychle se spojit s internetovým prodejcem. Podrobnější finanční podmínky uzavřené dohody zveřejněny nebyly. Akcie obou společností na základě této zprávy posilovaly. Energetická společnost Kinder Morgan se dohodla na odkoupení skupinou investorů za 15 mld. USD a jejich převzetí dluhu společnosti ve výši 7 mld. USD. Akcionáři společnosti obdrží 107.5 USD v hotovosti za každou akcii Kinder Morgan, kterou vlastní. Mezi kupující investory patří např. současný předseda představenstva a generální ředitel Richard Kinder spolu s dalšími členy vedení, Goldman Sachs Capital Pertners, American International Group, Carlyle Group či Riverstone Holdings.

 

Čistý zisk dodavatele kuřecího masa Sanderson Farms se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil na 3.3 mil. USD či 0.16 USD na akcii oproti 24 mil. USD či 1.19 USD na akcii před rokem. Společnost dále sdělila, že ceny všech drůbežích produktů meziročně klesly. Tržby Sanderson Farms vzrostly na 281 mil. USD ve srovnání s 277 mil. USD loni. Analytici odhadovali ztrátu ve výši 0.05 USD na akcii a tržby na úrovni 241.9 mil. USD. Akcie společnosti na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když posílily o 13.14%. Potravinářská společnost Heinz v prvním fiskálním čtvrtletí meziročně zvýšila svůj čistý zisk na 194.1 mil. USD či 0.58 USD na akcii oproti 157.3 mil. USD či 0.45 USD na akcii před rokem. Společnost tak předčila odhady trhu, který očekával růst zisku na úroveň 0.54 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly na 2.06 mld. USD ve srovnání s 1.9 mld. USD loni, zatímco analytici je odhadovali na úrovni 2.05 mld. USD. Heinz zároveň prohlásil, že v celém letošním fiskálním roce 2007 očekává dosažení více než 10% nárůstu čistého zisku na akcii.

 

Čistý zisk švýcarské banky UBS ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 47% na 3.15 mld. CHF, zatímco analytici jej očekávali ve výši 2.8 mld. CHF. Celkové provozní výnosy se zvýšily o 30% na 12.41 mld. CHF. Výrazný nárůst zisku z pokračujících činností zaznamenala divize investičního bankovnictví, když se zvýšil o 57% na 1.75 mld. CHF. Výhled společnosti na příští období je poněkud smíšený. UBS prohlásila, že rostoucí geopolitické obavy by ve druhém pololetí mohly zhoršit výsledky divize investičního bankovnictví. Na druhou stranu finanční vybavenost firem zůstává na velmi silné úrovni a aktivita v oblasti fúzí a akvizic i nadále pokračuje. Čistý zisk švýcarské telekomunikační firmy Swisscom se v prvním pololetí meziročně snížil o 32% na 759 mil. CHF. Nižšího zisku společnost dosáhla zejména díky poklesu poplatků za propojování do jiných sítí a kvůli nižšímu zisku divize IT služeb. Celkové tržby Swisscomu se snížily o 2.8% na 4.77 mld. CHF. Společnost též snížila výhled letošního provozního zisku na 3.7 mld. CHF ze 4 mld. CHF. Čistý zisk švýcarské potravinářské společnosti Nestlé se v prvním fiskálním pololetí meziročně zvýšil o 11.4% na 4.15 mld. CHF a výsledky tak předčily odhady trhu. Tržby společnosti vzrostly o 11% na 47.14 mld. CHF. Tržby bez zahrnutí vlivu akvizic se zvýšily o 6.4% a střetly se tak s očekáváním analytiků. Společnost oznámila, že se jí velice dobře dařilo v Severní a Jižní Americe, Asii, Oceánii a Africe, a že k dobrým výsledkům přispělo i oživení evropské ekonomiky. Vedení společnosti odhaduje růst organických tržeb za celý letošní rok na horní hranici plánovaného rozmezí 5-6%.

 

Čistý zisk německé společnosti Deutsche Telekom se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 14% na 1.01 mld. EUR. Tržby společnosti vzrostly o 2.6% na 15.1 mld. EUR. Společnost snížila výhled letošního hrubého zisku z rozmezí 20.2-20.7 na 19.2-19.7 mld. EUR a v roce 2007 očekává zisk v podobné výši jako letos. Vedení společnosti též snížilo výhled tržeb pro tento rok. Akcie Deutsche Telekom na zprávu reagovaly negativně, když oslabily o téměř 7%. Německá společnost Infineon získala v USA zakázku na dodávky bezpečnostních čipů pro cestovní pasy. Čipy kromě základních údajů o majiteli pasu obsahují i jeho fotografii. Společnost zároveň prohlásila, že USA začnou vydávat pasy s tímto typem čipů do konce tohoto roku. Během prvních 12 měsíců by mělo být vydáno zhruba 15 milionů pasů. Infineon ve třetím čtvrtletí snížil svou ztrátu na 23 mil. EUR oproti 240 mil. loni. Dobře si vedla především divize paměťových čipů, zatímco komunikační divize se stále potýká s problémy.

 

Čistý zisk britské těžební společnosti BHP Billiton v uplynulém fiskálním roce vzrostl o 63.4% na 10.45 mld. USD v souladu s tržním očekáváním. Dobrých výsledků bylo dosaženo zejména v důsledku vysokých cen komodit a rostoucí produkce. Tržby společnosti se zvýšily o 25.5% na 39.01 mld. USD. Společnost též oznámila navýšení objemu odkupů vlastních akcií o 3 mld. USD a růst dividendy o 27.6 % na 0.185 USD na akcii. Čistý zisk britské ocelářské společnosti Corus se ve druhém čtvrtletí snížil meziročně o 52% na 82 mil. GBP či 0,08 GBP na akcii). Tržby společnosti klesly na 2.4 mld. GBP ve srovnání s 2.5 mld. GBP před rokem. Společnost dále očekává, že situace na trhu bude v druhé polovině roku lepší než v prvním pololetí. Corus zároveň předpokládá, že prodejní ceny ve třetím čtvrtletí porostou v rozmezí 7-12% a ve čtvrtém čtvrtletí o 5-10%. Akcie společnosti na zprávu reagovaly negativně, když oslabily o 2.80%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

07.09.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (7.9.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
10.04.2007Proventus finance - souhrn 9.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.04.2007Proventus finance - souhrn měsíce března na světových trzích (6.9.2012) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688