mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.05.2024 16:36:00, aktualizováno 17.05.2024 12:51:00

Francie již pátým rokem po sobě přitahuje největší počet zahraničních investičních projektů v Evropě

Již pátým rokem po sobě zůstává Francie na prvním místě evropského žebříčku v počtu uskutečněných zahraničních investic podle tzv. barometru atraktivity, který představila konzultantská společnost Ernest & Young.

Tři největší evropské ekonomiky nadále dominují. Francie, Velká Británie a Německo přilákaly více než polovinu celkových zahraničních investic v Evropě. Podle průzkumu společnosti EY se loni ve Francii podařilo uskutečnit 1194 investičních projektů, oproti 985 projektům ve Velké Británii a 733 v Německu.

Navzdory poklesu počtu investic o 5 % oproti předchozímu roku (1259 v roce 2022), vytvořily získané projekty ve Francii více pracovních míst (39 773 pracovních míst v roce 2023), což představuje nárůst o 4 % oproti roku 2022. Z jejich celkového objemu se 44% týkalo průmyslu a hlavních tradičních odvětví (automobilový průmysl, letectví, průmyslová zařízení atd.).

K důležitým faktorům atraktivity Francie přispívá nabídka kvalitní silniční a dopravní infrastruktury, vynikající vzdělání v oblasti matematiky a inženýrství a dostupnost nízkouhlíkové, relativně levné (jaderné) energie.

Francie však neustále usiluje o zatraktivnění pro zahraniční investory a nabízí podporu soukromým firmám ve snaze o zvýšení francouzské konkurenceschopnosti například v oblasti fiskální politiky (zrušení solidární daně z majetku s výjimkou u nemovitostí, snížení daně z příjmu právnických osob a snížení výrobní daně) a nebo v oblasti zaměstnávaní a nákladů práce (reforma zákoníku práce).

Schválením zákona o „zeleném průmyslu“ (la loi industrie verte) a návrhem nového zákona, který má za cíl zjednodušení právních postupů a snížení administrativních překážek při hledání volných průmyslových pozemků a při výstavbě nových továren nebo dolů, se francouzská vláda snaží dokázat, že současná politika Francie je vstřícná k podnikatelům (politique «business friendly »).

V současné době se také ve francouzském parlamentu projednává návrh zákona, jehož cílem je zvýšit financování podniků a atraktivitu Francie a posílit tak pozici Paříže i jako předního evropského finančního centra.

Hlavními tématy letošního ročníku konference „Choose France“ (Zvolte si Francii), která je každoročně pořádaná pro zahraniční investory z celého světa, je reindustrializace Francie, ekologický přechod do „zelené ekonomiky“, záruka cen a dostupnosti nízkouhlíkové elektřiny a podpora aktérům digitální revoluce.

U příležitosti tohoto summitu, kterému předsedá francouzský prezident Emmanuel Macron, bylo oznámeno zhruba 56 nových investičních projektů v hodnotě 15 miliard eur s vyhlídkou na vytvoření 10 000 pracovních míst. Projekty se týkají především oblasti umělé inteligence a nových technologií, zdravotnictví, dekarbonizace a financí.

Největší investice ve výši 4 miliard eur oznámila společnost Microsoft, která plánuje zřízení nového datového centra ve východní Francii a rozšíření dalších datových center v pařížském regionu a poblíž Marseille. Reaguje tak na rostoucí poptávku po službách v oblasti umělé inteligence a cloud computingu.

Dále byly zveřejněny investice společnosti Amazon do rozvoje cloudové infrastruktury v pařížském regionu a logistické infrastruktury v Auvergne-Rhône-Alpes ve výši 1,2 miliardy eur. V oblasti nových technologií jsou plánovány další projekty, například společnost Accenture vytvoří dvě výzkumná centra pro konverzační roboty, jako je ChatGPT. Firma IBM se plánuje ve Francii zaměřit na kvantovou výpočetní techniku.

Na konferenci byly také potvrzeny projekty dekarbonizace a investice do elektrických baterií. Společnost KL1 plánuje vybudovat závod na rafinaci niklu, který se používá k výrobě katod.

Estonská společnost Skeleton Technologies si vybrala město Toulouse pro výstavbu svého prvního francouzského závodu na výrobu superbaterií. Firma zde plánuje investovat 600 milionů eur do vybudování výzkumného a vývojového centra a následného výrobního závodu s 300 pracovními místy. Společnost Lilium oznámila stavbu továrny na montáž elektrického letadla. Investiční program představila i španělská firma FertigHy, která plánuje vybudování nového závodu na výrobu nízkouhlíkových hnojiv a počítá s investicí ve výši 1,3 miliardy eur.

Nechybí ani investice do farmaceutického průmyslu: firma Pfizer plánuje investovat 500 milionů dolarů během pěti let, AstraZeneca 388 milionů dolarů a GSK 140 milionů dolarů.

Americká banka Morgan Stanley otevře v Paříži nový evropský "kampus", v němž přijme přibližně 100 zaměstnanců a rozšíří tak své historické francouzské sídlo v 8. obvodu hlavního města, které již zaměstnává téměř 400 lidí. Francie se tak stane jedním z nových "globálních výzkumných center" skupiny, kde budou najímáni odborníci na kvantitativní analýzu. Také dvě další zahraniční banky oficiálně oznámily, že ve Francii zřídí své evropské centrály: First Abu Dhabi Bank, přední emirátská banka, a Zenith Bank, nigerijská skupina, která se stala jednou z předních celoafrických bank. Obě skupiny již v loňském roce oznámily svůj záměr založit v Paříži sídlo, které bude řídit jejich aktivity v Evropské unii, ačkoli mají své pobočky také v Londýně.



Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So   7:00  Dziś zachmurzenie przeważnie umiarkowane i duże Instytut Meteorologii (imgw.pl)
So   3:12  Thunderstorms capable of 60mph winds are approaching the Tallahassee metro (video) US National Weather Service (weather.gov)
Pá 18:30  W nocy zachmurzenie małe i umiarkowane, na południu Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688