Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  06.05.2024 14:28:00

19. Týden v EU (6. května – 13. května 2024)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro zahraniční věci (rozvoj) dne 7. května v Bruselu

Ministři zahájí jednání diskusí o Ukrajině a plánu pro Ukrajinu. Poté budou pokračovat diskusí o situaci v Palestině v návaznosti na neformální výměnu názorů s generálním komisařem UNWRA Philippem Lazzarinim dne 12. února 2024 a na zveřejnění závěrečné zprávy nezávislé revizní komise vedené Catherine Colonnovou. Během oběda budou ministři pokračovat v diskusi o působení EU v tzv. křehkých (fragile) státech. V neposlední řadě budou v rámci AOB jednat o nadcházejícím summitu o budoucnosti OSN a návrzích na účinné provádění Global Gateway. Českou delegaci povede náměstek ministra zahraničních věcí J. Kozák.

Zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (část rovnost) dne 7. května 2024 v Bruselu

Na programu jednání je politická rozprava k návrhu směrnice o provádění zásady rovného zacházení (antidiskriminační směrnice) a k účasti žen ve veřejném životě. Přijaty budou také Závěry Rady k posílení ekonomického postavení a finanční nezávislosti žen jako cestě ke skutečné genderové rovnosti. Tématem diskuze při neformálním obědě je rovnost žen a mužů v oblasti zdraví. Belgické předsednictví a Komise také poskytnou aktuální informace o přípravě sdělení o provádění Strategie pro rovnost LGBTIQ osob na období 20202025 či k průzkumu týkajícímu se násilí páchaného na ženách. Jednání se zúčastní komisařka pro rovnost H. Dali.

Zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport 13. a 14. května 2024 v Bruselu

První den se před samotným jednáním Rady uskuteční pravidelná pracovní snídaně k EU dialogu s mládeží mezi zástupci tria, EK a Evropským fórem mládeže, o jejich výsledcích pak bude BE PRES informovat v rámci bodu různé. Formální jednání Rady začne částí mládež. Rada by v této části měla schválit návrh závěrů Rady o evropských a mezinárodních programech týkajících se dětí, mládeže a práv dětí, návrh závěrů Rady o odkazu Evropského roku mládeže 2022, návrh závěrů Rady o inkluzivních společnostech pro mladé lidi a návrh usnesení Rady o politice práce s mládeží v posilující Evropě. Politická rozprava bude vedena na téma „Navázání na výsledky EU konference mládeže, která proběhla 2. – 5. března v Gentu“. V rámci bodu Různé bude BE PRES, za účasti UA ministra mládeže a sportu Matviye Bidnyie, informovat o podpoře UA mládeže a na závěr budou představeny priority nadcházejícího HU PRES. Odpolední část prvního dne jednání Rady bude věnovaná oblasti vzdělávání. Rada by měla v rámci jednání schválit návrh doporučení Rady „Evropa v pohybu“ – příležitosti vzdělávací mobility pro všechny a přijmout návrh závěrů Rady o podpoře politiky a praxe ve vzdělávání a odborné přípravě podložené důkazy s cílem dosáhnout Evropského prostoru vzdělávání. Politická rozprava ministrů bude vedena na téma „Umělá inteligence ve vzdělávání a odborné přípravě: spojení technologických inovací s kvalitním vzděláváním pro všechny“. V rámci bodu Různé budou představeny priority nadcházejícího HU PRES.

Druhý den Rady začne agendou kultury a audiovize. Rada by měla schválit v rámci jednání návrh závěrů Rady o podpoře influencerů jako tvůrců online obsahu a návrh závěrů Rady o na datech založeném posílení rozvoje postavení publika kulturních a kreativních odvětví. Politická rozprava ministrů bude vedena na téma „Zajištění budoucnosti kulturních a kreativních sektorů ve věku umělé inteligence“. V rámci bodu Různé bude FR informovat o výběru Bourges jako Evropského hlavního města kultury 2029 a na závěr budou představeny priority nadcházejícího HU PRES. Odpolední část druhého bude věnována oblasti sportu, kde by Rada měla schválit návrh usnesení Rady k Pracovnímu plánu pro sport Evropské unie (1. července 2024-31. prosince 2027) a návrh závěrů Rady o příspěvku samostatně organizovaného sportu k podpoře aktivního a zdravého životního stylu v EU. Poltická rozprava bude vedena na téma „Role dobrovolníků v evropském sportu“. V rámci bodu Různé bude BE PRES, za účasti UA ministra mládeže a sportu Matviye Bidnyie, informovat o důsledcích ruské agrese na ukrajinský sportovní sektor a na závěr budou představeny priority nadcházejícího HU PRES. Delegaci ČR povede ministr kultury M. Baxa, resp. náměstek ministra školství J. Miller.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 8. května

Coreper II dne 8. května


Další jednání


Dne 6. května proběhne v Kodani ministerská konference na téma „komplexní partnerství se třetími zeměmi“ se zvláštním zaměřením na inovativní koncepty v oblasti vnější dimenze migrace. Českou delegaci vede ministr vnitra V. Rakušan.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688