ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  29.04.2024 09:00:00

Bytová výstavba v Plzeňském kraji meziročně klesla, zahájena byla výstavba 1935 bytů

V roce 2023 převýšil počet dokončených bytů v Plzeňském kraji počet bytů zahájených, meziročně ale došlo v obou případech k poklesu. Mezi okresy bylo nejvíce bytů dokončeno v Plzni-městě, ale k nejvyššímu meziročnímu nárůstu došlo na Plzni-severu. Také zahájených bytů bylo nejvíce v Plzni, meziročně však došlo ve všech okresech kromě Tachova k jejich snížení.

 

Zahájené byty  

V Plzeňském kraji byla v roce 2023 zahájena výstavba 1 935 bytů, nová výstavba z nich činila 87,0 % a 13,0 % připadlo na změny bytů již dokončených staveb. Jednalo se o šestou nejvyšší hodnotu v České republice. Podíl Plzeňského kraje na všech zahájených bytech v ČR dosáhl 5,4 %. Nejvíce zahájených bytů bylo vykázáno v krajích Středočeském (6 045), Jihomoravském (5 784) a Hl. městě Praha (5 720), což v podstatě odpovídá atraktivitě území a poptávce obyvatel. Naopak nejméně bytů bylo zahájeno v kraji Karlovarském (950). V Plzeňském regionu došlo k razantnímu poklesu zahájených bytů v nových bytových domech, oproti roku 2022 došlo k jejich snížení z 1 217 na 582, tedy o více než polovinu. Určitý podíl ještě tvořily zahájené byty v nebytových budovách, v roce 2023 se celkem jednalo v kraji o 147 bytů, přičemž oproti předchozímu roku tento počet značně narostl (více než 2,5 krát).

 

Graf: Vývoj počtu zahájených bytů v Plzeňském kraji

 

Meziročně došlo v rámci Plzeňského kraje ke snížení celkového počtu zahájených bytů o 876. Hlavní podíl na tom nese především menší počet zahájené výstavby v okresech Rokycany, Domažlice a Plzeň-jih, počet zahájených bytů zde oproti předchozímu roku klesl téměř o polovinu. Pokles byl zaznamenán v šesti okresech našeho kraje, jen Tachov zůstal na stejné hodnotě jako v roce 2022. Přestože i v okrese Plzeň-město byl zjištěn propad zahájených bytů oproti předchozímu roku, celkově se okres umístil na prvním místě s počtem 768 zahájených bytů. Druhé místo obsadil Plzeň-sever s 382 a třetí Tachov s 211 zahájenými byty. Nejnižší počet byl dosažen na Domažlicku (jen 97 bytů).

Výstavba bytů v nových rodinných domech dominovala v okrese Plzeň-sever, kde byla v roce 2023 zahájena výstavba 275 bytů. Druhým okresem s nejvíce zahájenými byty v nových rodinných domech se stal okres Plzeň-město (168 bytů). Nejvýraznější výstavba bytů v nových bytových domech byla zaznamenána v okrese Plzeň-město (491 bytů), ale došlo zde k výraznému poklesu ve srovnání s rokem 2022 (798 bytů). Z meziokresního srovnání je zřejmé, že se zahájilo nejméně bytů v nových bytových domech v okresech Domažlice (7 bytů) a Klatovy (11 bytů), v okrese Rokycany dokonce nebyla zahájena výstavba žádného bytového domu.

K nárůstu zahájené bytové výstavby došlo pouze u dvou ze 14 krajů České republiky (Karlovarském a Jihočeském). Příčinu tohoto vývoje lze hledat u vysokých úrokových měr hypoték a míry inflace, která ovlivňuje i vývoj cen nemovitostí. V Plzeňském kraji byl zjištěn meziroční pokles o 31,2 %, což byl druhý nejvyšší pokles mezi kraji. Nejhůře s více než třetinovým meziročním propadem počtu zahájených bytů se umístil kraj Olomoucký. Zahájená bytová výstavba v ČR celkem meziročně klesla o 15,5 %.

 

Tabulka: Zahájené byty podle druhu stavby  

 

Kartogram: Zahájené byty v okresech České republiky

 

Dokončené byty  

U dokončené výstavby v Plzeňském kraji byl zjištěn meziroční pokles o 2,8 %, šlo o třetí nejnižší pokles v mezikrajském porovnání. V devíti dalších krajích bylo mapováno v porovnání s předchozím rokem snížení počtu dokončených bytů, nejzásadnější v Olomouckém kraji (o více než pětinu). V ostatních pěti krajích ČR došlo k nárůstu dokončených bytů, nejrazantnější zvýšení bylo zaznamenáno v krajích Jihočeském (o 17,6 %), Jihomoravském a Libereckém (shodně o 13,4 %). V Plzeňském regionu došlo k meziročnímu nárůstu ve třech okresech, nejvíce na Plzni-severu (o 37,5 %), potom na Rokycansku a Domažlicku. K poklesu počtu dokončených bytů došlo ve zbylých čtyřech okresech, nejvýrazněji na Klatovsku, a to o 40,2 %.

 

Graf: Vývoj počtu dokončených bytů v Plzeňském kraji

 

Celkem byla v Plzeňském kraji v roce 2023 dokončena výstavba 2 449 bytů, jedná se o pátý nejvyšší počet v České republice. Zároveň se tak kraj podílel 6,4 % na celkové dokončené výstavbě v republice, která činila 38 069 bytů. Nejvíce bytů, konkrétně 52,6 %, bylo v Plzeňském kraji dokončeno v nových rodinných domech. Při zaměření na podrobnější regionální členění se nejvyšší hodnoty počtu dokončených bytů vyskytovaly v okrese Plzeň-město (818), nejméně jich pak bylo dokončeno na Tachovsku (147).

V Plzeňském kraji bylo dokončeno více bytů v nových rodinných než v nových bytových domech (rozdíl činil 304). Stav dokončených bytů v rodinných domech se oproti předchozímu roku mírně zvýšil (nárůst o 50 bytů), počet dokončených bytů v bytových domech se naopak o 33 bytů snížil. Mezi okresy došlo k poklesu dokončených bytů v rodinných domech pouze na Rokycansku a Klatovsku, v ostatních okresech byl zaznamenán nárůst. Nejvíce bytů v rodinných domech bylo dokončeno v okrese Plzeň-sever (316) a Plzeň-jih (226). Co do počtu dokončených bytů v bytových domech dominoval okres Plzeň-město (623), druhou příčku obsadil okres Plzeň-sever s 202 dokončenými byty. Ve třech okresech kraje byl zaznamenán nárůst a ve čtyřech došlo k poklesu, nejzásadněji na Klatovsku. U dokončených bytů v nebytových budovách došlo v roce 2023 k mírnému meziročnímu poklesu a v kraji jich bylo dokončeno 33.

Také v mezikrajském porovnání můžeme sledovat vyšší počet dokončených bytů v nových rodinných než v nových bytových domech. V Praze byl v roce 2023 počet dokončených bytů v bytových domech dokonce devětkrát vyšší než v rodinných, což souvisí s odlišným charakterem urbanizace, než u ostatních krajů, kde je trend opačný. Nejvyrovnanější bylo množství dokončených bytů v rodinných a bytových domech v Karlovarském kraji (o 55 bytů více v rodinných domech), v ostatních krajích byl již rozdíl v počtu dokončených bytů v rodinných a bytových domech značný. Dokončenými byty v rodinných domech dominoval kraj Středočeský (4 529), druhé místo obsadil kraj Jihomoravský (2 315). Naopak dokončenými byty v bytových domech mnohonásobně převyšovala ostatní kraje Praha.

 

Tabulka: Dokončené byty podle druhu stavby

 

Kartogram: Dokončené byty v okresech České republiky

 

 

Kontakt:

Mgr. Tereza Mildorfová
Krajská správa ČSÚ v Plzni
Tel.: 377 612 108
E-mail: tereza.mildorfova@czso.cz

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688