Město Prostějov (prostejov.eu)
Z regionů  |  10.04.2024 06:28:00

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji - celkem 17 143 uchazečů evidoval Úřad práce v Olomouci, počet je o 515 nižší než v předchozím měsíci

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji

podíl nezaměstnanosti.jpg

Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci , evidoval k 31. 3. 2024 celkem 17 143 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 515 nižší než na konci předchozího měsíce. Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let k obyvatelstvu stejného věku, meziměsíčně v Olomouckém kraji klesl o 0,1 p. b. na 4,1 %. Podíl nezaměstnaných osob v kraji je nadále o 0,2 p. b. vyšší než v celé ČR.


K poklesu nezaměstnanosti došlo ve všech okresech Olomouckého kraje . K největšímu absolutnímu snížení počtu nezaměstnaných osob došlo v nejlidnatějším okrese Olomouc (o 184), ale největší procentuální pokles vykázalo Jesenicko (o 4 %). Podíl nezaměstnaných osob vyšší než je republiková hodnota vykázaly tři okresy Jeseník (6,2 %), Přerov (4,6 %) a Šumperk (4,4 %). Naopak nejnižší PNO byl zaznamenán v okrese Prostějov (3,0 %) .

Březnový vývoj nezaměstnanosti odpovídal ročnímu období – na jaře už většinou dochází k poklesu nezaměstnanosti. Nutno ale dodat, že tento pokles nezaměstnanosti nebyl tak výrazný jako v předchozích letech – např. v minulém roce činil březnový pokles téměř 800 osob. Také podíl nezaměstnaných osob byl v minulém měsíci o půl procentního bodu vyšší než vloni touto dobou,“ zdůrazňuje ředitel krajské pobočky v Olomouci Vlastimil Přidal.
Dobrou zprávou je také to, žeevidujeme zvýšený počet zájemců o rekvalifikace a kurzy. Jednou z možností, jak si požádat o rekvalifikaci je přihlášení přes e-shop. Úřad práce lidem nabízí plnou úhradu rekvalifikačních kurzů či 82 % ceny kurzů digitálního vzdělávání, které si klienti volí přes tento e-shop ,“ doplňuje ředitel Vlastimil Přidal.

 

Celkový počet uchazečů o zaměstnání se sice snížil, ale počet ukrajinských občanů s dočasnou ochranou v evidenci úřadu práce se naopak mírně zvýšil – o 17 na 553 osob. Drtivou většinu (čtyři pětiny) z této specifické skupiny nezaměstnaných tvoří ženy. Téměř polovina nezaměstnaných ukrajinských občanů v Olomouckém kraji je evidována v okrese Olomouc (266), naopak na Prostějovsku se jedná pouze o 36 osob.

Jednou ze základních podmínek pro jejich úspěšné uplatnění na českém trhu práce je znalost českého jazyka. Do jazykových kurzů zaměřených na získání základních nebo pokročilých znalostí češtiny nastoupilo prostřednictvím úřadu práce již 626 ukrajinských občanů, z toho jen v posledním měsíci 98 osob. Občané Ukrajiny mohou využívat i další rekvalifikace , pokud zvládnou výuku v českém jazyce (v 1. čtvrtletí si již podali tři přihlášky do kurzů účetnictví, dvě do kurzů pracovník v sociálních službách a jednu do studia pro asistenty pedagoga).

Vyšší počet rekvalifikovaných osob v letošním roce není samozřejmě doménou pouze ukrajinských občanů – i ostatní občané využívají mnohem příznivějších podmínek pro absolvování různých rekvalifikačních kurzů. Úřad práce může klientům hradit cenu rekvalifikací plně – a to až do vyčerpání limitu 50 000,- v posledních 3 letech. Klienti si mohou rekvalifikace vyhledávat sami (zejména na webu www.jsemvkurzu.cz , odkud se mohou do rekvalifikací i přihlásit).

Od počátku roku 2024 bylo podáno více než 800 přihlášek do rekvalifikačních kurzů – a to jak od uchazečů o zaměstnání (kteří jsou aktuálně v evidenci úřadu práce a hledají si zaměstnání), tak od zájemců o zaměstnání (kteří mohou být zaměstnaní, studovat, být na rodičovské dovolené, v důchodu, podnikat apod.).

Největší zájem je o následující kurzy:

  • Kurzy autoškol k získání řidičských průkazů C, D, E a souvisejících profesních průkazů (profesionálních řidičů je stále nedostatek, poptávka je i po nových řidičích bez praxe).
  • Český jazyk pro cizince (základní, navazující nebo pokročilé kurzy, především pro občany Ukrajiny).
  • Kvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách (pracovní kariéra v sociálních službách je oblíbenou volbou zejména pro ženy středního a vyššího věku, které se z nejrůznějších důvodů nemohou uplatnit v původní profesi).
  • Účetnictví a mzdové účetnictví s využitím výpočetní techniky (oblíbené digitální rekvalifikace, které umožňují uplatnění v profesi účetní a zvyšují šanci na trhu práce v některých dalších profesích v ekonomice a administrativě).
  • Studium pedagogiky a studium asistenta pedagoga (jedná se o nové rekvalifikace podle novely zákona o pedagogických pracovních platné od září 2023).
  • Programátor www aplikací (oblíbená rekvalifikace s digitálním obsahem, která umožňuje vstup do atraktivní a perspektivní profese).

Dále klienti mají zájem o digitální vzdělávání (např. rekvalifikace základy obsluhy osobního počítače, pracovník grafického studia, personalista, lektor dalšího vzdělávání, realitní zprostředkovatel, čtení a kreslení technické dokumentace, obsluha CNC obráběcích strojů, nákupčí pro internet, multimédia a nová média), o vzdělávání zaměřené do oblasti zdravotnictví (např. sanitář, zubní instrumentářka, řidič vozidla zdravotnické záchranné služby, odborný pracovník v laboratorních metodách) nebo osobních služeb (např. kadeřnictví, instruktor fitness, tatér apod.).

V uplynulém měsíci došlo k mírnému nárůstu počtu nabízených volných pracovních míst (o 82, tj. +1 %). Olomoucký kraj evidoval k 31. 3 . 2024 celkem 8 033 volných pracovních míst – jejich počet byl o 311 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku.

zdroj: Ing. Vlastimil Přidal, ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Olomouci

vývoj nezaměstnanosti.jpg



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688