ECB plánuje první snížení sazeb. Poláci se drží stability

ECB plánuje první snížení sazeb. Poláci se drží stability

Antonín Hudec
08:31 5. dubna 2024

Klíčové body

  • Evropská centrální banka je spokojená s dezinflací, ale cílová cenová hladina stále nebyla dosažena.
  • ECB potřebuje více dat potvrzující klesající inflaci. První snížení sazeb přijde pravděpodobně v červnu.
  • Polská centrální banka ponechala sazby stabilní na úrovni 5,75 %.
Polský zlotý, zdroj: Unsplash

Zápis z posledního zasedání Evropské centrální banky naznačil, že první snížení sazeb se blíží. I přes pokles cenové hladiny na meziroční úroveň 2,4 % (dle úterních předběžných měření) je nepravděpodobné, že by se banka uchýlila k uvolnění monetárních podmínek už teď na jaře. ECB se bude chtít ujistit dalšími daty a první snížení sazeb pravděpodobně přijde až v létě. Naopak polská centrální banka (NBP) sazby snižovat nehodlá. Kvůli přetrvávajícím protiinflačním rizikům NBP ponechala sazby beze změny.

Ze zápisu ze zasedání Evropské centrální banky vyplynulo, že ECB je relativně spokojená s probíhající dezinflací. Dle banky byl ekonomický růst v restriktivních podmínkách omezen jen minimálně. Banka na druhou stranu upozorňuje, že návrat k 2% cíli nemůžeme brát jako samozřejmost. Dále správně upozorňuje, že jádrová inflace je stále na zvýšené úrovni, kdy v březnu dosáhla 2,9 % a klesá pomaleji než souhrnná spotřebitelská inflace.

ECB se bude v následujících měsících také zaměřovat na růst mezd, jejichž příliš dynamický vývoj zůstává rizikem a mohl by teoreticky oddálit první uvolnění měnových podmínek. Co čekat od monetárního zasedání příští týden? ECB sazby nesníží, nicméně důležitá bude komunikace, která by mohla nastínit průběh v následujících měsících. Ta může mít samozřejmě vliv na kurz eura vůči dolaru i koruně. V Roklenu zatím počítáme se základním scénářem snížení sazeb v červnu o 25 bazických bodů.

Polská centrální banka včera ponechala sazby beze změny. Podle očekávání hlavní úroková sazba zůstala na úrovni 5,75 %, kde se nachází už od podzimu. Přestože meziroční inflace klesla v březnu na 1,9 %, polská centrální banka zůstává jestřábí a dále naznačuje, že sazby v dohledné době snižovat nebude. Relativně nízká cenová hladina je pravděpodobně dočasná, v příštích měsících očekáváme mírný nárůst. Začátkem dubna skončil dočasný režim 0% DPH na potraviny. Vyšší daně se do finálních cen produktů propíšou. Mezi další proinflační rizika NBP identifikovala růst cen energií, který hrozí v druhé polovině letošního roku, nebo potenciální růst mezd. Mezi přetrvávající problémy patří i vysoká jádrová inflace, která v únoru činila v meziročním srovnání 5,4 %. Březnová čísla sice ještě nejsou zveřejněna, ale i nejoptimističtější scénáře počítají s hodnotou začínající čtyřkou. V následujících měsících se NBP bude pravděpodobněji na tento údaj pozorněji zaměřovat.

Po zveřejnění sazeb zlotý na devizových trzích nijak nereagoval. Trhy stabilitu zaceňovaly. Dále platí, že polský zlotý vůči euru v širším časovém horizontu stále posiluje. Po mírné korekci v březnu euro vůči zlotému pokračuje ve svém předešlém trendu. Včera se středový kurz pohyboval v okolí úrovně 4,2850 EURPLN. Vůči české měně se včera kurz přiblížil k 5,90 korun za zlotý, zde však hrála roli spíše mírně oslabující koruna. NBP včera potvrdila, že v případě potřeby může intervenovat na devizovém trhu.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0852 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,33 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0808 do 1,0895 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,32 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,33 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,27 až 25,37 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,21 do 23,46 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenopá 05.04.2024 08:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/ecb-planuje-prvni-snizeni-sazeb-polaci-se-drzi-stability/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=156838


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V