Kambodžský systém včasného varování oslavil desáté výročí a expanduje do Laosu

Kambodžský systém včasného varování oslavil desáté výročí a expanduje do Laosu

21.12.2023 / 07:38 | Aktualizováno: 22.01.2024 / 06:36

V reakci na stupňující se výzvy, které představují katastrofy související s klimatem, zaznamenal kambodžský systém včasného varování (EWS) od svého založení v roce 2013 deset let významných úspěchů. Pod vedením Národního výboru pro zvládání katastrof (NCDM) a za podpory různých zúčastněných stran se systém EWS stal základním kamenem ochrany komunit před bezprostřední hrozbou povodní. Systém, který pokrývá všech 25 kambodžských provincií, nejen vydává včasná varování, ale také posiluje postavení místních orgánů prostřednictvím školení a iniciativ na budování kapacit.

Milníkem na cestě systému EWS je jeho rozsáhlé pokrytí, které nyní zasahuje do všech koutů Kambodže. Díky strategickému vytváření vesnických skupin pro zvládání katastrof systém zajišťuje, že i ty nejzranitelnější komunity dostávají včasná varování, což jim umožňuje přijmout proaktivní opatření v očekávání blížících se povodní. Tento decentralizovaný přístup podtrhuje závazek k inkluzivitě a zapojení komunity.

V uplynulém desetiletí se systém EWS prioritně zaměřil na koordinovanou reakci tím, že investoval do komplexních školicích programů a budování kapacit pro orgány Národního i provinčního výboru pro zvládání katastrof. To zvýšilo jejich schopnost interpretovat včasná varování a reagovat na ně a zároveň podpořilo kulturu připravenosti na všech úrovních řízení. Závazek posílit postavení místních orgánů podtrhuje odhodlání systému vytvořit odolnou a soběstačnou infrastrukturu pro zvládání katastrof.

V době, kdy systém EWS slaví 10. výročí svého vzniku, se pozornost přesouvá na zavádění inovací a technologií jako základních prvků jeho trvalého úspěchu. Tím, že systém EWS zůstává v čele pokroku v oblasti systémů včasného varování, se snaží poskytovat ještě přesnější a včasnější výstrahy. Tento závazek držet krok s technologickým vývojem odráží prozíravý přístup k řízení katastrof v Kambodži.

Úspěchy kambodžského systému včasného varování v uplynulém desetiletí vděčí za mnohé vytrvalému odhodlání kambodžské královské vlády. Její odhodlání posílit schopnosti země v oblasti zvládání katastrof přispělo k úspěchu systému včasného varování. Klíčovou roli sehráli mezinárodní donoři, zejména Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, kteří od počátku systému poskytovali zásadní finanční podporu. Stejně zásadní význam pro to, aby se systém EWS stal skutečně úspěšným, měla spolupráce s kambodžskými místními autoritami.

Kambodžský systém včasného varování, slavící 10. výročí svého vzniku, je důkazem síly spolupráce, inovací a zapojení komunity do řízení katastrof. Cesta uplynulého desetiletí odráží odolnost a přizpůsobivost systému měnícímu se prostředí výzev souvisejících s klimatem. I nadále je systém EWS odhodlán zajišťovat bezpečnost a zvýšenou kvalitu života kambodžských komunit. Finanční podpora Ministerstva zahraničních věcí České republiky během tohoto milníku podtrhuje uznání mezinárodního společenství za desetiletý dopad projektu při budování odolnosti a záchraně životů.

V poslední době se pozitivní dopad systému EWS rozšiřuje i za hranice Kambodže. Člověk v tísni v Laosu podepsal memorandum o porozumění s Ministerstvem přírodních zdrojů a životního prostředí v Laoské lidově demokratické republice. V rámci této spolupráce bude realizován "Projekt na posílení systému včasného varování s cílem předcházet povodním v povodí dolního toku Mekongu v Laoské PDR", který financují Švýcarská agentura pro rozvoj a spolupráci (SDC) a Světová meteorologická organizace (WMO).

EWS 10 years

EWS 10 years



Zařazenopo 22.01.2024 06:01:00
ZdrojMZv ČR Phnompenh
Originálmzv.gov.cz/phnompenh/cz/rozvojova_spoluprace_a_ekonomika/humanitarni_pomoc/kambodzsky_system_vcasneh...

Související témata

Kambodžský riel | Důchodový systém | Kambodža
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V