Šéfka ECB: Snižování sazeb jsme neprobírali.

Šéfka ECB: Snižování sazeb jsme neprobírali.

Antonín Hudec
09:08 15. prosince 2023

Klíčové body

  • Evropská, britská i švýcarská centrální banka ponechaly sazby na stávající úrovni.
  • Tisková konference ECB se oproti středečnímu Fedu nesla v jestřábím stylu.
  • Euro vůči dolaru posílilo nad 1,1000 EURUSD.
Zdroj: Depositphotos

Po středečním rozhodnutí amerického Fedu měnověpolitická rozhodnutí centrálních bank rozhodně nekončí. Včera o stabilitě sazeb rozhodla Swiss National Bank (SNB), Bank of England (BoE) i Evropská centrální banka (ECB). Šéfka ECB Christine Lagarde ukázala, že na rozdíl od Fedu ji jestřábí rétorika stále vyhovuje. Dalšího zvýšení sazeb se v Evropě nedočkáme, ale na aktuální úrovni budou drženy ještě delší dobu. Na rozhodnutí ECB a následnou tiskovou konferenci reagovalo euro vůči dolaru posílením.

Švýcarská centrální banka dle očekávání podržela hlavní úrokovou sazbu na úrovni 1,75 %. Možnost budoucího zvyšování sazeb byla z doprovodného komentáře vypuštěna. Guvernér Jordan prohlásil, že se banka nebude dále podílet na devizových operacích, což zahrnuje posilování nominální hodnoty franku. SNB je spokojena s aktuálním nastavení měnověpolitických podmínek. Proinflační rizika mohou přetrvávat, přestože aktuální meziroční cenová hladina v listopadu vzrostla meziročně o 1,4 % a pod 2 % se drží už od června. Dle prognózy banky by měla meziroční inflace za celý letošní rok být na úrovni 2,1 %, 1,9 % příští rok a 1,6 % v roce 2025. Během včerejších ranních hodin se zvýšila volatilita na měnových párech se švýcarským frankem, nicméně žádný výraznější vývoj nenastal. Vůči euru se včera švýcarská měna dostala nad 0,9500 EURCHF.

Ve Velké Británii sazby rovněž zůstaly nezměněny. Pro stabilitu hlasovala 6 členů, pro zvýšení o 25 bazických bodů hlasovali 3 členové. Dle prognózy Bank of England by aktuální hlavní 5,25% úroková sazba měla začít klesat ve třetím kvartálu příštího roku. Růst cenové hladiny v meziročním srovnání by se měl dostat k 2% cíli do konce roku 2025. Růst HDP by měl v posledním čtvrtletí 2023 stagnovat a podobný vývoj lze očekávat i v průběhu příštího roku. Inflace v říjnu klesla na meziročních 4,6 %, listopadovou hodnotu (kterou se dozvíme příští týden ve středu) trhy odhadují na rovné 4 %. Na rozhodnutí banky a fakt, že BoE nevyloučila další mírné utažení podmínek, libra reagovala posílením pod 0,8590 EURGBP než korekce a silnější euro smazali část librových zisků.

„Snižování sazeb jsme neprobírali. Žádná diskuze, žádná debata ohledně této problematiky.“ Tato slova prezidentky ECB Chrisitne Lagarde jednoznačně potvrzují, že v Evropě na rozdíl od Ameriky žádný obrat (zatím) nepřijde. V odpoledních hodinách stabilitu sazeb samozřejmě potvrdila i Evropská centrální banka. Šéfka ECB se držela jestřábího stylu a zdůraznila že proinflační rizika přetrvávají. Ostře se vymezila proti agresivnímu uvolňování monetární politiky, kterou trhy pro příští rok zaceňují. ECB hodlá držet sazby na vysoké úrovni po delší dobu. I přesto by se v rétorice dal najít mírný posun holubičím směrem. Lagarde totiž nezmínila, že existuje možnost dalšího mírného utažení (touto větou nešetřila ve svých předchozích projevech), proto můžeme dedukovat, že ECB je opravdu na vrcholu aktuálního úrokového cyklu a nyní bude relevantní načasování prvního snížení sazeb.

Na měnovém páru eura vůči dolaru byla zvýšená volatilita, v odpoledních hodinách nejenom kvůli rozhodnutí ECB, ale i kvůli americkým maloobchodním tržbám, které v listopadu meziměsíčně vzrostly z revidovaných -0,2 % na 0,3 %. Dolar ve středu večer oslabil nad hranici 1,0900 EURUSD, což byla reakce na více holubičí rétoriku Fedu. Tento měnový pár včera pokračoval ve své trajektorii až k 1,0940 EURUSD než přišla korekce. V první půlhodině po měnověpolitickém oznámení ECB středový kurz osciloval mezi hodnotami 1,0905 až 1,0935 EURUSD než jestřábí rétorika šéfky ECB Lagarde poslala evropskou společnou měnu na silnější pozice. Euro se vůči dolaru včera obchodovalo i nad 1,1000 EURUSD, než korekce smazala eurové zisky.

Další monetárních rozhodnutí se dočkáme příští týden. V úterý v brzkých ranních hodinách nás čeká Bank of Japan, ve čtvrtek pak Česká národní banka. Komunikace centrální banky v tomto týdnu nebyla úplně jednoznačná, nicméně pravděpodobnost prvního snížení sazeb už letos se zvyšuje. Člen bankovní rady Procházka v rozhovoru pro Reuters připustil možnost prvního snížení sazeb o 25 bazických bodů, přestože explicitně neřekl, jak sám bude příští týden hlasovat. Víceguvernérka Zamrazilová se pak ve středu v rozhovoru pro Bloomberg vyjádřila, že pravděpodobnosti snížení versus držení stability sazeb vidí 50 na 50.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0994 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 101,93 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0930 do 1,1046 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,40 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,19 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,32 až 24,47 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,15 do 22,48 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenopá 15.12.2023 09:12:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/sefka-ecb-snizovani-sazeb-jsme-neprobirali/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=153218


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V