Lidé se zajímali, jak bude vypadat Papírenský park. Město Plzeň představilo studii na jeho obnovu

Lidé se zajímali, jak bude vypadat Papírenský park. Město Plzeň představilo studii na jeho obnovu

V říjnu se lidé mohli seznámit s plány, které má město Plzeň s Papírenským parkem na Slovanech. Veřejné představení studie jeho obnovy se konalo v Café Papírna za účasti zástupců města Plzně – náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleše Tolara, vedoucí Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP) Lucie Davídkové a krajinářské architektky Jany Pechové také ze SVSMP. Plány na přeměnu Papírenského parku zaplněnému sálu, v němž bylo více než osm desítek posluchačů, představila Lucie Radilová, zpracovatelka studie, z architektonického studia Sendler/Radilová.

Fotografie: O. Raffel

Fotografie: O. Raffel

„Dnes je park zatím stále v soukromém majetku, je téměř celý nepřístupný. Cílem současného vedení města je naplnit předjednanou dohodu s jeho majitelem, získat celý park do vlastnictví města a po revitalizaci jej zpřístupnit veřejnosti. Chceme zde v zeleni vytvořit příjemné relaxační místo, které bude určitě využívané nejen místními obyvateli, ale i Plzeňany z širšího okolí,“ uvedl náměstek Aleš Tolar.

„Park je navržen jako klidné odpočinkové a procházkové místo, s pobytovými trávníkovými plochami a také s množstvím stromů. V návrhu je rozdělen na tři vycházkové zóny. Ta jižní by měla být nejklidnější a zachovat si přírodní ráz. Střední bude aktivní a nejvíce vybavená, má se v ní nacházet například kavárna či dětské vodní prvky, a severní pak má být nástupním místem do parku. Obnova je navržena citlivě a s respektem ke stávajícím stromům a jejich kořenové zóně. Stávající stromy v parku budou v co největší možné míře ponechány a ošetřeny a zároveň budou vysazeny stromy nové,“ přiblížila koncepci obnovy Jana Pechová.

Fotografie: O. Raffel

Lucie Radilová pak plán obnovy představila podrobně včetně obrazové dokumentace. Uvedla například, že průchod přes park je zajištěn hustou sítí parkových cest s různými druhy povrchů, se sedacími a pobytovými možnostmi pro všechny generace. V parku bude využita také vysoká hladina podzemní vody, voda z místních pramenů a studní. Budou zde vytvořeny přírodě blízké tůně a poldry na zadržení vody.

Fotografie: O. Raffel

Přítomné veřejnosti se návrh líbil. Lidé mohli představitelům města a zpracovatelce studie klást dotazy a obracet se na ně se svými připomínkami. Zajímali se především, zda bude zachováno jezírko. S tím studie počítá. Dotazy se týkaly také časového harmonogramu. Ten závisí na jednáních, jež mají vést k tomu, že Papírenský park do svého majetku získá město Plzeň. Práce na jeho obnově by mohly začít v roce 2026.

Podrobné informace o projektu najdete na webu:
www.cpkp-zc.cz

Text: Hana Josefová


Zveřejněno: 24. 10. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout

Zařazenoút 24.10.2023 10:10:06
Vydáno
ZdrojPlzeň.eu
Originálplzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/lide-se-zajimali-jak-bude-vypadat-papirensky-park-mesto...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V