Stav Unie: Komise zvyšuje cíle v oblasti klimatu a navrhuje snížit emise do roku 2030 o 55 %

Green Deal, Climate Law drawing ©EC
©EC

Evropská komise dnes představila svůj plán na snížení emisí skleníkových plynů v EU do roku 2030 nejméně o 55 % ve srovnání s rokem 1990. Tato úroveň ambicí pro příští desetiletí nasměruje EU na vyváženou cestu k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. 

17/09/2020

Evropská komise dnes představila svůj plán na snížení emisí skleníkových plynů v EU do roku 2030 nejméně o 55 % ve srovnání s rokem 1990. Tato úroveň ambicí pro příští desetiletí nasměruje EU na vyváženou cestu k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Nový cíl se zakládá na komplexním posouzení sociálních, hospodářských a environmentálních dopadů. Z posouzení vyplývá, že tato cesta je realistická a proveditelná. Tento zvýšený cíl rovněž potvrzuje pokračování celosvětového vedoucího postavení EU před příští konferencí OSN o klimatu (COP26).

Komise dnes:

  • předložila změnu navrhovaného evropského právního rámce pro klima, do něhož zapracovává cíl snížení emisí do roku 2030 alespoň o 55 % coby základ pro dosažení cíle klimatické neutrality do roku 2050,
  • vyzvala Parlament a Radu, aby potvrdily tento cíl 55 % jako nový vnitrostátně stanovený příspěvek EU v souladu s Pařížskou dohodou a předložily jej do konce tohoto roku UNFCCC,
  • vytyčila legislativní návrhy, které mají být předloženy do června 2021 za účelem plnění nového cíle, včetně revize a rozšíření systému EU pro obchodování s emisemi, úpravy nařízení o sdílení úsilí a rámce pro emise spojené s využíváním půdy, posílení politik v oblasti energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů energie a zpřísnění norem CO2 pro silniční vozidla.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Děláme vše, co je v našich silách, abychom dodrželi slib, který jsme dali Evropanům: učinit z Evropy do roku 2050 první klimaticky neutrální kontinent na světě. Dnešní den představuje významný milník na této cestě. S novým cílem snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů v EU alespoň o 55 % budeme lídrem na cestě k čistší planetě a zelenému oživení. Evropa vyjde z koronavirové pandemie silnější díky investicím do oběhového hospodářství účinně využívajícího zdroje, podpoře inovací v oblasti čistých technologií a vytváření zelených pracovních míst.“

Frans Timmermans, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, uvedl: „V tomto klíčovém okamžiku pro naše zdraví, hospodářství a globální opatření v oblasti klimatu je nezbytné, aby Evropa stála v čele zelené obnovy. V zájmu našich dětí a vnoučat je třeba konat nyní. Evropa dnes světu ukazuje, jak v příštím desetiletí posílíme blahobyt a prosperitu našich občanů při plnění cíle klimatické neutrality do roku 2050.“ 

Komisařka pro energetiku Kadri Simsonová dodala: „Ze stávajících politik a plánů členských států vyplývá, že překročíme náš stávající cíl 40 % stanovený pro rok 2030. To je důkazem, že ambicióznější přístup je nejen nezbytný, ale také realistický. V centru tohoto úsilí bude stát energetika. Navážeme na úspěchy evropského odvětví obnovitelných zdrojů energie, zaměříme se na všechny dostupné nástroje ke zvýšení naší energetické účinnosti a položíme základy zelenější Evropy.“

Kromě plánu pro dosažení cíle v oblasti klimatu do roku 2030 a doprovodného posouzení dopadů dnes Komise rovněž přijala posouzení vnitrostátních plánů členských států v oblasti energetiky a klimatu na období 2021–2030. Z posouzení Komise vyplývá, že EU je na dobré cestě k překročení stávajícího cíle, jímž je snížení emisí do roku 2030 alespoň o 40 %, a to zejména díky pokračujícímu pokroku při využívání energie z obnovitelných zdrojů v celé Evropě. K dosažení nového cíle 55 % bude muset EU dále zvýšit energetickou účinnost a podíl energie z obnovitelných zdrojů. To bude nyní předmětem dalších konzultací a analýz, po nichž Komise v červnu 2021 předloží legislativní návrhy.

Nový cíl v oblasti klimatu do roku 2030 pomůže nasměrovat hospodářské oživení Evropy po pandemii koronaviru. Bude stimulovat investice do ekonomiky účinně využívající zdroje, povzbuzovat inovace v oblasti čistých technologií, podporovat konkurenceschopnost a vytvářet zelená pracovní místa. Členské státy mohou při realizaci těchto investic do zelené transformace čerpat z fondu na podporu oživení NextGenerationEU, v němž je k dispozici 750 miliard eur, a z příštího dlouhodobého rozpočtu EU. Na podporu nezbytných investic dnes Komise rovněž přijala pravidla nového mechanismu EU pro financování energie z obnovitelných zdrojů, který členským státům usnadní spolupráci při financování a zavádění projektů v oblasti obnovitelné energie.

Souvislosti

Zvýšení cíle EU v oblasti snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 bylo poprvé oznámeno v politických směrech předsedkyně von der Leyenové v červenci 2019. Zvýšení je v souladu s cílem Pařížské dohody udržet nárůst globální teploty výrazně pod úrovní 2 °C a usilovat o to, aby tento nárůst nepřesáhl 1,5 °C.

V dnes zveřejněném posouzení dopadů a na základě rozsáhlých konzultací, jež proběhly v uplynulém roce, Komise důkladně prozkoumala dopady snížení emisí o 50 až 55 % do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990 na naše hospodářství, společnost a životní prostředí. Posouzení dopadů pečlivě zvažovalo kombinaci dostupných politických nástrojů a způsoby, jakými může každé odvětví hospodářství k těmto cílům přispět. Došlo k závěru, že vyvážená, realistická a obezřetná cesta ke klimatické neutralitě do roku 2050 vyžaduje cíl snížení emisí alespoň o 55 % do roku 2030.

Pro dosažení 55% snížení emisí skleníkových plynů budou zapotřebí opatření ve všech odvětvích hospodářství. Přechod na klimaticky neutrální ekonomiku se podaří pouze tehdy, přispějí-li všichni. Největším zdrojem emisí skleníkových plynů v EU jsou emise CO2 ze spalování fosilních paliv. Spolu s fugitivními emisemi jinými než CO2 v energetickém systému představují více než 75 % emisí skleníkových plynů v EU. To podtrhuje ústřední roli energetického systému při přechodu na klimaticky neutrální ekonomiku. Hlavními uživateli energie a zdrojem emisí jsou vedle průmyslu budovy a doprava. Klíčem k dosažení klimatické neutrality je dekarbonizace dodávek energie i poptávky po ní.

Posouzení vnitrostátních plánů členských států v oblasti energetiky a klimatu ukazuje, že členské státy transformaci energetiky a klimatu urychlují. Vyplývá z něj, že podíl energie z obnovitelných zdrojů v EU by mohl do roku 2030 dosáhnout 33,7 %, což by překračovalo současný cíl, jenž činí nejméně 32 %. Pokud jde o energetickou účinnost, ambice nadále nejsou dostatečně naplňovány: ve srovnání s cílem dosáhnout alespoň 32,5 % je u spotřeby primární energie rozdíl 2,8 % a u konečné spotřeby energie pak 3,1 %. Za tímto účelem Komise přijme opatření zejména prostřednictvím nadcházející iniciativy „renovační vlna“, přezkumu a případné revize směrnice o energetické účinnosti a pokynů pro zásadu „energetická účinnost v první řadě“. Dnes zveřejněné posouzení vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu na úrovni EU bude v říjnu doplněno o posouzení jednotlivých členských států jako součást zprávy o stavu energetické unie.

Cílem nařízení o právním rámci pro klima, které Komise navrhla v březnu 2020, je začlenit do práva EU cíl klimatické neutrality do roku 2050, na němž se dohodli vedoucí představitelé EU v prosinci 2019, a stanovit směr pro všechny politiky EU. Komise nyní navrhuje zahrnout do nařízení, které v současné době projednává Evropský parlament a Rada, revidovaný cíl pro rok 2030. Nový cíl pro rok 2030 bude rovněž základem pro jednání o revizi vnitrostátně stanoveného příspěvku EU ke snižování emisí podle Pařížské dohody.

Jak je uvedeno v Zelené dohodě pro Evropu a v dnešním sdělení, Komise nyní začne připravovat podrobné legislativní návrhy, jak tohoto nového cíle dosáhnout. Komise přezkoumá všechny příslušné nástroje politiky v oblasti klimatu a energetiky zaměřené na snižování emisí s cílem předložit příslušné návrhy do června 2021.

Další informace:

Otázky a odpovědi k plánu pro dosažení cíle v oblasti klimatu do roku 2030

Sdělení o zvýšení cílů Evropy v oblasti klimatu do roku 2030

Posouzení dopadů ke sdělení o zvýšení cílů Evropy v oblasti klimatu do roku 2030 (part 1) - (part 2)

Posouzení vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu na úrovni EU

Informativní přehled k plánu pro dosažení cíle v oblasti klimatu do roku 2030: vize pro Evropu

Informativní přehled k plánu pro dosažení cíle v oblasti klimatu do roku 2030: politické nástroje

Informativní přehled – Posouzení vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu

Projev o stavu Unie

Tisková zpráva o hlavních iniciativách uvedených v projevu o stavu Unie v roce 2020

Internetové stránky ke stavu Unie v roce 2020

Zelená dohoda pro Evropu

Plán na podporu oživení Evropy NextGenerationEU

Mechanismus pro financování energie z obnovitelných zdrojů

Plán pro dosažení cíle v oblasti klimatu do roku 2030

Vnitrostátní plány v oblasti energetiky a klimatu


Zařazenočt 17.09.2020 18:09:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200917_emissions_cs
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.