Tchaj-wan je cenným a spolehlivým partnerem: pomáhá jiným zemím dosáhnout do roku 2030 všeobecného zdravotního pojištění

Žádáme Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby vyslyšela četné výzvy volající po začlenění Tchaj-wanu do jejího výkonného orgánu Světového zdravotnického shromáždění (WHA) a jeho příslušných technických jednání, mechanismů a aktivit - WHO by se měla řídit svými vlastními principy sounáležitosti a všeobecné účasti! Tchaj-wan je cenným a spolehlivým partnerem, jenž může pomoci jiným zemím světa dosáhnout do roku 2030 důležitého cíle všeobecného zdravotního pojištění! To je výzva, s níž se na světovou veřejnost krátce před každoročním zasedáním WHA, které se ve dnech 20.-28. května koná v Ženevě, obrátil tchajwanský ministr zdravotnictví Chen Shih-kung.

"Letos si na Tchaj-wanu připomínáme 24. výročí zavedení všeobecného zdravotního pojištění (NHI). NHI pokrývá celé spektrum základních a vysoce kvalitních zdravotních služeb, od prevence přes léčbu a rehabilitaci až po paliativní péči," Chen podotkl.

Jak dále uvedl, v 60. letech minulého století ostrovní zdravotní sektor spustil proces začleňování svých obyvatel do systému zdravotního pojištění. To je nyní široce považováno za jedno z nejlepších na světě - např. v roce 2017 se NHI v indexu Global Access to Healthcare sestaveném časopisem The Economist umístil na 14. místě.

"Za úspěchem NHI stojí několik klíčových faktorů,” vysvětlil Chen. “NHI přijalo tzv. model jednoho plátce, kdy pojištěncům na zdravotní pojištění přispívají zaměstnavatelé a vláda. Pro kontrolu léčebných výloh byl přijat platební systém, který stanovuje limity pro náklady na zdravotní péči hrazené vládou. Díky těmto limitům výdaje na zdravotnictví v roce 2017 dosáhly pouhých 6,4% HDP. S cílem snížit zdravotní nerovnost jsou rovněž znevýhodněným skupinám poskytovány dotace na pojistné."

Ve svém apelu ministr poukázal i na to, že Tchaj-wan se k zajištění lepší péče respektive k zlepšení zdraví všech obyvatel naučil těžit ze své konkurenční výhody v oblasti IT a medicíny.

"Bohužel politické překážky v uplynulých dvou letech připravily Tchaj-wan o právo podílet se na činnosti WHA," poukázal Chen závěrem na důvody, které brání začlenění ostrova do struktur této organizace.

Kontakt:

Lukáš Krejčí

Informační oddělení

Taipei Economic and Cultural Office

Evropská 2590/33c

Tel.: 233 320 720

E-mail: krejci-teco@gmail.com


Zařazenost 15.05.2019 10:05:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=31260

Související témata

Tchaj-wan
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.