Britská vláda podpořila dohodu o brexitu, ministr pro brexit poté rezignoval. Libra prudce padá

Aktualizováno

Britský ministr pro brexit Dominic Raab dnes odstoupil z funkce. Svůj krok oznámil na twitteru a rozhodnutí zdůvodnil nesouhlasem s návrhem dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Dohodu přitom ve středu podpořil kabinet premiérky Theresy Mayové. Regulační opatření pro Severní Irsko považuje Raab za ohrožení územní celistvosti Spojeného království. Britská libra po Rabově sdělení a následných slabých datech o tržbách britských obchodníků prodce oslabila. K euru klesla o 1,5 % na 88,3 pence za euro a zamířila k největší denní ztrátě letošního roku.

"Dnes jsem rezignoval na post ministra pro brexit. Nemohu s klidným svědomím podpořit podmínky navrhované v naší dohodě s EU," napsal Raab na twitteru, kde zároveň přiložil kopii rezignačního listu adresovaného Mayové.

V dopise Raab vysvětluje důvody, proč se rozhodl odstoupit. "S politováním sděluji, že po včerejším (středečním) kabinetním zasedání musím rezignovat," píše Raab premiérce. Uznává sice, že chápe, proč se Mayová rozhodla hájit podobu dohody, se kterou vláda ve středu souhlasila, sám ji ale podpořit nemůže.

Britská premiérka Theresa Mayová už ve středu získala podporu svých ministrů pro připravený text dohody o brexitu. Dohoda je podle ní "tou nejlepší, jaké bylo možné dosáhnout". Po premiérčině projevu zveřejnila Evropská komise návrh dohody o brexitu, který má 585 stran.

"Kolektivním rozhodnutím kabinetu bylo, že vláda má podpořit návrh dohody o odchodu (Británie z EU)," uvedla Mayová ve středu večer před svým sídlem v Downing Street 10. Podle stanice Sky News byl ale britský kabinet velmi rozdělený a proti připravené dohodě se na jednání postavilo až deset členů vlády.

Přijetí dohody s Evropskou unií je podle Mayové "v národním zájmu" a obsah připravené dohody splňuje "slib referenda" z června 2016, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z evropského bloku. "Toto rozhodnutí chrání pracovní místa a unii," uvedla dále Mayová s odkazem na unii čtyř zemí Spojeného království: Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska.

V krátkém projevu dala premiérka jasně najevo, že existovaly jen dvě alternativy: "Volba byla mezi touto dohodou, která nám umožní získat zpět kontrolu a vybudovat lepší budoucnost pro naši zemi, a tím, abychom se vrátili na začátek s další nejednotou, další nejistotou a nesplněním slibu referenda."

Dnes by Mayová měla s prohlášením vystoupit v britském parlamentu.

Bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který byl jednou z hlavních tváří kampaní za brexit před referendem v roce 2016, v reakci na schválení připravené dohody na twitteru napsal, že "jakýkoli člen kabinetu, který je opravdovým zastáncem brexitu, musí nyní rezignovat, nebo už mu nikdo nebude důvěřovat".

Na rozhodnutí britské vlády celé odpoledne netrpělivě čekali v Bruselu. Mimořádný summit EU k brexitu bude v neděli 25. listopadu, oznámil dnes předseda Evropské rady Donald Tusk. Šéfové států a vlád unijních zemí by na této schůzce měli "finalizovat a formalizovat" text dohody o britském odchodu z EU.


Zařazenočt 15.11.2018 08:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3984965/britska-vlada-podporila-dohodu-o-brexitu-ministr-pro-brexit-pote-rez...
KategorieEkonomika

Související témata

Velká Británie | BRExit | Ministr financí
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V