Ceny letí vzhůru. Spočítejte si, jak ušetřit tisíce za plyn a elektřinu

Češi se musí připravit na zvýšení cen energií. Ty na burzách rychle rostou a to se už začíná projevovat v cenách pro koncové zákazníky. Po elektřině je teď na řadě plyn, upozorňují pondělní Hospodářské noviny. Vyplatí se změnit dodavatele? To si můžete spočítat na kalkulačkách.

Změna dodavatele je právem každého zákazníka. Přináší možnost, jak za elektřinu a plyn ušetřit tisíce korun ročně. Skrývá ale také past, která může domácnost připravit o nemalou částku. Předtím, než se pro změnu dodavatele rozhodnete, je vhodné využít některého z kalkulátorů.

Mnohé internetové kalkulačky vyžadují od klienta zadání telefonního čísla. Pak se mu obchodník ozve s nabídkou. Pokud chcete tento krok vynechat, máte možnost u cen elektřiny využít třeba kalkulátoru provozovaného Energetickým regulačním úřadem.

Když zadáte všechny příslušné údaje, které najdete na vyúčtování, dozvíte se, o kolik se vám za rok 2018 odběry elektřiny u vašeho stávajícího dodavatele prodraží. Najdete tam také detailní výpočet plateb a hlavně srovnání různých dodavatelů.

U jednotlivých srovnání navíc snadno zjistíte, jestli musíte splnit nějaké speciální podmínky, případně jaké, aby vám dodavatel tarif poskytl. A můžete se také podívat, o kolik by se vám elektřina letos prodražila ve srovnání s loňskem, kdybyste využívali služeb tohoto dodavatele.

Kalkulátor Energetického regulačního úřadu najdete zde

Pro srovnání cen plynu odkazuje ERÚ na odborný portál TZB-Info. I tam zadáte region a údaje o svých platbách. Dozvíte se, kolik byste ušetřili s jinými dodavateli. U každé nabídky jsou navíc i další informace. Například, jestli nabízí dodavatel smlouvu na dobu určitou, nebo jaké nabízí zákazníkům další akce.

Nabídky můžete dále filtrovat a třeba si zobrazit pouze ty dodavatele, kteří nabízejí smlouvy na dobu neurčitou. Přes stránku můžete i zaslat obchodníkovi poptávku na konkrétní produkt.

ERÚ na svých stránkách zveřejňuje tabulku tzv. indikativních cen plynu. Jedná se o tu část ceny, která není regulovaná (u plynu až 80 %). Spotřebitelům radí srovnávat ji s neregulovanou částí konečné ceny plynu a při jednáních s obchodníkem se ptát po ceně za komoditu a další služby dodávky. Cena není pro obchodníky závazná, je orientační pro spotřebitele.

Kalkulátor cen plynu najdete zde

Zvýšení ceny elektřiny může být důvodem k vypovězení smlouvy. Ale jen v případě, že jde o tu část ceny, kterou určuje dodavatel, ne v případě, že se zvýší regulovaná část ceny. V takovém případě nárok na odstoupení od smlouvy nemáte.

Při výběru vhodného dodavatele radí Energetický regulační úřad nehledět výhradně na cenu. Důležité jsou také reference vybraného dodavatele, případné smluvní sankce, možnost sjednat smlouvu na dobu neurčitou, nebo to, jestli má dodavatel zpoplatněnou zákaznickou linku. Jak se bránit před šmejdy radí ERÚ ve svém desateru.


Zařazenopo 03.09.2018 19:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/ceny-leti-vzhuru-spocitejte-si-jak-usetrit-tisice-za-plyn-a-elektrinu.html
Přílohy


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V