Cez.cz (ČEZ)
Komodity  |  05.01.2024 14:38:38

Statistiky LNG: Do Eemshavenu připlulo zatím 30 lodí s plynem pro Česko

*Zatím připlulo 30 tankerů s plynem určeným pro ČR, z toho 26 v roce 2023
*Zajistily 2,7 mld. metrů krychlových plynu, více než třetinu české roční spotřeby
*Ani jedna dodávka nepocházela z Ruska, většina byla z USA
*Obdobným tempem předpokládá ČEZ pokračovat i v roce 2024

Třicet obřích tankerů se zkapalněným plynem pro Česko zatím připlulo do nizozemského terminálu Eemshaven, kde byl následně po převedení do plynné podoby vtlačen do přepravní soustavy. Z toho 26 tankerů připlulo v roce 2023 a ostatní lodě ještě v roce 2022. Celkově ČEZ zajistil tímto způsobem 2,7 miliardy metrů krychlových plynu, což se více než třetině české roční spotřeby. Ani jedna molekula plynu nepocházela z Ruska, většina lodí dorazila ze Spojených států. V letošním roce předpokládá ČEZ opět v Eemshavenu pokračovat tempem dvou až tří lodí měsíčně.

Eemshaven byl vůbec prvním terminálem na zkapalněný zemní plyn spuštěným v Evropě od začátku války na Ukrajině. Zařízení umožňuje zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho až tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie. Do terminálu během jeho fungování nepřijel žádný ruský plyn, což bylo přímo součástí podmínek výběrového řízení. 

Terminál v Eemshavenu slavnostně zahájil svůj provoz na konci září 2022. Jde o plovoucí zplyňovací terminál (FSRU = Floating Storage Regasification Unit), jehož provozovatelem je nizozemská společnost Gasunie. Smlouvu na využití kapacity mají společnosti ČEZ, Shell a Engie. Většina lodí, které do terminálu připluly s plynem určeným pro Česko, vyrazily ze Spojených států, a to z Louisiany nebo z Texasu. Další tankery připluly z Afriky a z Jižní Ameriky.

„Jsem rád, že terminál funguje podle plánu. Loni každý měsíc připluly v průměru dva tankery s plynem určeným pro Českou republiku a podobným tempem chceme pokračovat i letos. Nákupy lodí s plynem i spolupráce s našimi partnery v Eemshavenu nám umožňuje získávat další zkušenosti na trhu s LNG, které dále zúročujeme. V závěru loňského roku se nám tak podařilo získat podíl v dalším terminálu, a to na Labi ve městě Stade nedaleko Hamburku,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. 

Terminál v německém Stade je pevninský, bude fungovat od roku 2027 a jeho celková kapacita dosáhne 13,3 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Připravuje ho německá společnost Hanseatic Energy Hub a smlouvu na využití kapacity mají společnosti ČEZ, EnBW a SEFE. Nasmlouvaná kapacita pro ČEZ činí 2 miliardy metrů krychlových plynu ročně na dobu 15 až 25 let. Terminál bude později možné přeměnit na dovoz a zpracování zeleného amoniaku, a to pro přímé využití nebo pro výrobu zeleného vodíku.

Roman Gazdík
mluvčí Skupiny ČEZ

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688