ČNB zřejmě tento týden zvýší úrokové sazby (Týdenní zpráva z finančního trhu)

I tento týden budou v centru pozornosti investorů centrální banky. Zasedání ECB minulý čtvrtek nic nového nepřineslo, což bylo pro trhy spíše zklamáním. Ani američtí centrální bankéři na středečním zasedání s žádnými novinkami nepřijdou. Tady budou pro trhy spíše zajímavá až páteční data z amerického trhu práce za červenec. Nic nového nečekáme ani od japonské centrální banky. Naopak zpřísnění měnových politik očekáváme od centrálních bank ve Velké Británii, Indii, Brazílii a České republice.

Americký trh práce potvrdí za červenec svou sílu

Evropská ekonomika by měla podle nás mírně zrychlit tempo svého mezičtvrtletního růstu. Míra inflace by se v červenci měla posunout na 2,1 % z červnových 2,0 %, jádrová inflace ale zřejmě bude stagnovat pod jedním procentem. Na rozdíl od tržního konsensu čekáme, že americká ekonomika vytvořila i během července více než 200 tisíc nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti by tak měla klesnout až na 3,8 %. Dynamika výdělků ale stále nezrychluje.

ČNB zpřísní měnové podmínky pátý kvartál v řadě

Kombinace vyšší aktuální inflace, do které se začíná propisovat rychlý růst mezd, a slabého kurzu koruny vůči euru i dolaru budou podle nás hlavní důvody, proč ČNB namaluje ve své prognóze rostoucí trajektorii úrokových sazeb. Sazby by podle nás měly jít ve čtvrtek o 25 bb výše, nevylučujeme ani diskusi o 50 bb. I když trh úplně zcela zvýšení sazeb ani o 25bb zakalkulováno nemá, podstatnější bude dlouhodobější výhled na úrokové sazby. Pokud nová prognóza ukáže v ročním horizontu čtvero zvýšení sazeb, měli bychom se dočkat pozitivní reakce na koruně. Platí ale i opak. Centrální bankéři svými vystoupeními v poslední době trh navnadili. Pokud nakonec vyznění tak jestřábí nebude, může koruna naopak opět ztratit.

Zaostřeno na dnešek: inflace v Německu výrazně nad dvěma procenty

Zatímco regionální ekonomický kalendář dnes nic nového nepřináší, u českých západních sousedů bude publikován první odhad červencové inflace. Data potvrdí, že inflace je na vzestupu, když očekáváme meziměsíční vzestup spotřebitelských cen o 0,5 %. V meziročním vyjádření růst cen zrychlí z červnových 2,1 % na 2,3 %. Za eurozónu jako celek se dočkáme výsledků ekonomické důvěry z dílny Evropské komise. Čísla potvrdí, že se evropská ekonomika nachází ve fázi boomu.

Ekonomická důvěra v eurozóně zůstává vysoká

Již publikovaná solidní národní data stojí za naším pozitivním očekáváním indikátorů ekonomické důvěry v eurozóně za červenec. Takovýto výsledek je podle nás konzistentní s růstem reálného HDP během Q3 18 o 0,6 % q/q (respektive o 2,6 % q/q anualizovaně).

Dolar v samotném závěru týden lehce korigoval předchozí zisky

Během páteční evropské seance ještě dolar pokračoval v trendu, který se prosazoval celý minulý týden, a dostal se na svou nejsilnější hodnotu za posledních šest obchodních dnů u 1,162 USD/EUR. V průběhu americké seance ale dolar část svých zisků odevzdal, když se kurz posunul nad 1,165 USD/EUR. I tak ale dolar zakončil s týdenním ziskem téměř půl procenta. Ke korekci kurzu přispělo zveřejnění prvního odhadu vývoje HDP Spojených států během Q2 18. Nejlepší výsledek za poslední čtyři roky ve výši 4,1 % přesto o desetinu zaostal za tržním očekáváním. I když data trh lehce zklamala, rozhodně nebyla špatná. Naopak jsou základem pro velmi solidní celoroční výsledek. My jsme na základě pátečních čísel přistoupili k revizi odhadu letošní celoroční výkonnosti americké ekonomiky o 0,2 pb na 2,8 %.

Koruna stvrdila úspěšný týden

Koruna během páteční seance završila své úspěšné celotýdenní snažení, když si polepšila zhruba o pět haléřů a dostala se na dosah úrovně 25,60 CZK/EUR. Předchozí týden přitom koruna zavírala u hladiny 25,90 CZK/EUR. Během toho minulého si tak vůči euru připsala více než procento a dostala se na nejsilnější hodnotu za poslední téměř dva měsíce. Dařilo se i okolním regionálním měnám, i když jejich zisky za uplynulých pět pracovních dnů za korunou mírně zaostaly.

V překonání výkonnosti polského zlotého a maďarského forintu české měně pomohl nárůst spekulací na zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB. Za vzestupem sazeb na peněžním trhu v tomto týdnu stála jestřábí prohlášení členů bankovní rady ČNB M. Hampla a V. Bendy i hlavního ekonoma T. Holuba, který je zodpovědný za tvorbu prognózy. Tříměsíční tržní úrokové sazby se splatností za tři čtvrtě roku (FRA 9x12) se během minulého týdne zvýšily cca o 15 bodů.

Podle kotací instrumentů peněžního trhu dealeři předpokládají, že sazby půjdou během roku výše zhruba třikrát (po 25 bb). My počítáme s tím, že ČNB sazby zvedne během následujících 12 měsíců čtyřikrát. Měnový kurz ale podle nás zatím plně nereflektuje ani to, s čím peněžní trh aktuálně kalkuluje. Pro konec letošního třetího kvartálu očekáváme kurz 25,50 CZK/EUR. Naše nové prognózy pro sazby a kurz jsme publikovali zde: http://bit.ly/2NM0WGl.

Autor: Jan Vejmělek

Zařazenopo 30.07.2018 07:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/bdf09da7_cnb_zrejme_tento_tyden_zvysi_urokove_sazby


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V