ECB ponechá sazby beze změny, možná poodhalí detaily o zvyšování sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

ECB dnes na měnově-politickém zasedání ponechá sazby beze změn, k výrazné úpravě zřejmě nedojde ani v rétorice. Následná diskuse by ale mohla poodhalit něco o zvyšování sazeb v příštím roce, reinvesticích dluhopisů i příštím prezidentovi. V regionu bude dnes kalendář událostí prázdný.

ECB poodhalí více o příštím roce

Dnes se sejde Generální rada ECB na svém měnově-politickém zasedání. Sazby sice zůstanou nezměněny, od následné diskuse v sekci otázek a odpovědí se ale čeká upřesnění, jak si ECB představuje zvyšování úrokových sazeb očekávané průběhu příštího roku. Ve věci forward guidance totiž byla ECB doposud na slovo skoupá. Zajímavá by mohla být i diskuse o politice reinvestování nakoupených dluhopisů po skončení programu kvantitativního uvolňování. Otázkou je, zdali se i tyto reinvestice budou muset držet kapitálového klíče omezujícího pozice ECB v dluhopisech jednotlivých zemí.

Dále se spekuluje, jak politiku a zejména komunikaci ovlivní změna prezidenta ECB v říjnu příštího roku. Jedním z horkých kandidátů je totiž známý jestřáb Jens Weidmann z německé Bundesbanky. Trhy a komentátoři spekulují, nakolik bude ve své případné rétorice ochotný hájit stanovisko většiny, které se nemusí vždy shodovat s jeho jestřábím pohledem.

Trump s Junckerem i německé indikátory důvěry příjemně překvapily

Včera se setkal v bílém domě americký prezident Trump s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Jednání se neslo na pozitivní vlně a ukázalo, že jsou obě strany ochotné hledat kompromisy na cestě ke snižování vzájemných obchodních bariér. Zřejmě tedy nedojde k obávanému zvýšení cel na dovoz automobilů do USA. Trump se dokonce vyjádřil, že společně „vyřeší“ již uvalená cla na dovoz hliníku a oceli, nepřidal však žádné detaily. To celkově znamená jednu z nejoptimističtějších zpráv ve věci obchodních válek v poslední době.

I to pomohlo evropské měně včera k dalšímu posilování. Částečně jí k tomu pobídly i indikátory důvěry IFO v Německu, které v průměru zastavily pokles a trh tím příjemně překvapily. Kurz společné evropské měny ale nejvíce reagoval v závěru dne na opadající nervozitu z obchodních válek, a uzavíral tak poblíž 1,173 USD/EUR, za den tak přidal zhruba 0,40 %.

Koruna se po včerejšku zklidnila

Po středeční optimistické jízdě v reakci na jestřábí vyjádření Tomáše Holuba (+100bp revize trajektorie sazeb na ročním horizontu podle něj „není mimo mísu“) i dalších dvou členů bankovní rady ČNB včera aktivita na korunovém trhu opadla. Kurz se pohyboval v relativně úzkém rozmezí deseti haléřů 25,63-25,73 CZK/EUR a do nového dne vstupuje na dolní hranici tohoto pásma. Podobně poklidné bylo i obchodování s polským zlotým a maďarským forintem. Zlotý tak uzavřel na poblíž ranních hodnot na 4,295 PLN/EUR, forint jen nepatrně posílil na 325,3 HUF/EUR. Trhy odpoledne rozvířil snad pouze článek Washington Post, který citoval nejmenované zdroje z prostředí Trumpových poradců, podle kterých hrozí zavedení 25% cel na dovoz automobilů. Tato zpráva byla později přebita optimistickým vyzněním setkání Trumpa s Junckerem.
Autor: Jakub Matějů

Zařazenočt 26.07.2018 08:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/bd92161f_ecb_ponecha_sazby_beze_zmeny_mozna_poodhali_detaily_o...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V