Fed sazby zítra zvýší, vyznění zasedání však může být holubičí (Speciální analýzy)

Středeční zvýšení úrokových sazeb americké centrální banky je podle všeho hotová věc. Fed na něho trhy dostatečně dlouhou dobu připravoval, a tak je prosincové zpřísnění měnové politiky v tržních cenách již plně zakalkulované. Překvapení však může přinést zveřejnění očekávané trajektorie úrokových sazeb, tak jak jí vidí prezidenti jednotlivých regionálních reservních bank. Výhled by se totiž mohl posunout mírně směrem dolů. Naše prognóza pro příští rok zůstává beze změny. Zvýšení sazeb očekáváme v březnu, v červnu a v září. Z fundamentálního hlediska se rizika koncentrují spíše ve směru pouze dvojího utažení měnových podmínek. Na druhou stranu však  radu guvernérů příští rok čekají významné změny, přičemž v novém složení bude spíše více jestřábí.  

Ve středu se klíčová úroková sazba ve Spojených státech s největší pravděpodobností posune o 25 bazických bodů směrem nahoru, a to na úroveň 1,25 – 1,50 %. S tím však finanční trhy počítají, a tak se pozornost obrátí na novou prognózu americké centrální banky. Zájem bude přitahovat především medián úrokových sazeb Fedu. Ten zatím počítal s trojím zvýšení sazeb v roce 2018, dvojím v 2019, jedním v roce 2020 a neutrální sazbou na úrovni 2,80 %. Podle ekonomů SG by se však medián úrokových sazeb pro rok 2019 mohl snížit z 2,70 % na 2,60 %. Zároveň se i více jestřábí odhady zřejmě posunou směrem k mediánu. Přestože se nebude jednat o dramatické změny, kurz dolaru by mohl reagovat mírným oslabením, a to i navzdory očekávanému zvýšení sazeb.

Zbytek prognózy Fedu pravděpodobně výrazných změn nedozná. Odhad pro míru nezaměstnanosti na konci letošního roku bude podle ekonomů SG revidován ze současných 4,3 % na 4,1 %. O jednu desetinu na úroveň 4 % by mohl být snížen i výhled pro roky 2018 a 2019. Prognóza pro jádrovou inflaci pravděpodobně zůstane beze změny na úrovni 1,5 %. Jádrová inflace podle naší prognózy bude v první polovině příštího roku akcelerovat, aby se v červenci vyšplhala až na 1,9 % y/y. To by mělo umožnit Fedu bez problémů zvýšit úrokové sazby v březnu a v červnu. Zářijové zvýšení úrokových sazeb už tak jasné není. Jádrová inflace totiž ve druhé polovině roku opět zvolní, aby konec příštího roku zakončila na úrovni 1,6 % y/y.

Co ale bude nahrávat zvyšování úrokových sazeb v USA, bude nové složení rady guvernérů. To bude podle našeho názoru více jestřábí. Na základě principu roční rotace prezidentů regionálních reservních bank příští rok radu guvernérů opustí holubičí Charles Evans a Neel Kashkari, přičemž na jejich místo zřejmě nastoupí Loretta Mester a Thomas Barkin, kteří jsou známí svými jestřábími výroky. Prezident Trump může navíc příští rok jmenovat tři nové členy FOMC, včetně viceguvernéra. Radu guvernérů tedy příští rok čekají výrazné změny. Kontinuitu dosavadního fungování by však mělo zajistit jmenování současného víceprezidenta Jerome Powella do čela instituce, který od stávající prezidentky Janet Yellenové převezme kormidlo v únoru. 
Autor: Jana Steckerová

Zařazenoút 12.12.2017 15:12:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/fd3_new_comment


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.