Data z trhu práce podpoří šance na zvyšování sazeb Fedu (Komentář)

Tradiční měsíční statistika z amerického trhu práce by měla potvrdit pokračující růst americké ekonomiky a uvolnit ruce Fedu pro prosincové zvýšení sazeb.

Čekáme příznivá data z amerického trhu práce

Americká ekonomika podle našeho odhadu v listopadu vytvořila 165 tis. nových pracovních míst, což by bylo v souladu s průměrným měsíčním tempem od ledna do října. Oproti samotnému říjnu by se jednalo o výrazný pokles, předchozí statistiku ale výrazně ovlivnila obnova po hurikánech, které zasáhly Spojené státy v srpnu a září. Listopadová míra nezaměstnanosti zůstane zřejmě beze změn. Důležitý indikátor hodinových výdělků zřejmě vzrostl o 0,2 % m/m, což by přivedlo meziroční růst mezd na zářijových 2,6 %. Přestože hodinové výdělky nerostou nijak závratným tempem, měla by tato čísla dále otevřít cestu Fedu k prosincovému zvýšení sazeb na zasedání za dva týdny. 

Už dnes ráno jsme se dočkali německých statistik ze zahraničního obchodu. Čísla bohužel zklamala, když především exporty výrazně zaostaly za očekáváním.

Euro proti dolaru na dvoutýdenním minimu

Euro se proti dolaru dostalo včera a dnes ráno na dvoutýdenní minimum, když kurz otevírá pod úrovní 1,175 USD/EUR. Za tím zřejmě stojí zklamání z německých dat a zároveň přípravy obchodníků na dnešní ukazatele z amerického trhu práce.

Koruna ve čtvrtek posílila zřejmě v reakci na aukci státních poukázek

Koruna včera vůči euru posílila o zhruba 0,2 procenta, když se kurz CZK/EUR vrátil pod úroveň 25,60. Obchodování pravděpodobně ovlivnila čtvrteční aukce státních pokladničních poukázek. Stát prodal přes 23 miliard krátkodobých dluhopisů se splatností v dubnu 2018, přičemž poptávka dosáhla téměř 58 miliard korun. Průměrný výnos v aukci činil -0,8 %.

Důvodem takto silné poptávky a záporného výnosu je, že státní pokladniční poukázky používají investoři pro uložení svých korun přes konec roku, kdy je pro finanční instituce obvykle velmi drahé uložit peníze v českých bankách. Důvodem jsou každoroční příspěvky bank do Rezolučního fondu, které se zjednodušeně počítají z objemu vkladů u bank. Některé banky se tak snaží omezit výši vkladů, a držba korun právě pro některé finanční investory tak zdražuje. To zřejmě stálo za oslabením české měny v posledním týdnu.

Jelikož stát včera prodal velký objem poukázek, mohou si někteří investoři uložit své koruny za stabilní podmínky. Další investoři zároveň mohou doufat, že si své koruny uloží v poukázkách, které stát bude pravděpodobně prodávat příští týden.

Čtvrteční aukce totiž velmi pravděpodobně znamená, že se Ministerstvo financí rozhodlo neudržet státní dluh ke konci letošního prosince na stejné výši jako loni, ale zvýšit ho. Podle našich výpočtů dnešní aukce povede k nárůstu státního dluhu na konci prosince o zhruba 12 miliard meziročně. A je nyní v podstatě jedno, jestli další aukce poukázek příští týden zvýší státní dluh o dalších zhruba 20 či více miliard – proto se domníváme, že stát poukázky příští týden prodá. Koruna by se díky tomu mohla vrátit v příštích dnech k 25,50 CZK/EUR. Může jí k tomu dopomoci i včerejší vyjádření člena bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendy, že pravděpodobně zvedne ruku pro zvýšení úrokových sazeb na prosincovém zasedání centrální banky.

Autor: Marek Dřímal

Zařazenopá 08.12.2017 09:12:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/4c9_new_comment


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V