senat.cz (Senát PČR)
Z domova  |  15.05.2024 14:19:00

V Senátu se dnes diskutovalo o posílení odolnosti společnosti skrz kvalitnější vzdělávání

V Senátu se dnes diskutovalo o posílení odolnosti společnosti skrz kvalitnější vzdělávání (15.05.2024)


15. května 2024, Praha. Pod záštitou 1. místopředsedy Senátu Jiřího Drahoše se dnes v Jednacím sále horní parlamentní komory uskutečnila vědecká konference Národního institutu SYRI na téma „Vzdělávání a vědění jako mosty k odolné společnosti.“ Letošní ročník se zaměřil na krize a výzvy ve vzdělávání a také na posilování odolnosti skrze vzdělávání. Národní institut SYRI na konferenci představil také výsledky svých výzkumů.

Vědecká konference SYRI v Senátu

Vědecká konference SYRI v Senátu

„Vzdělání není jen získávání znalostí, ale je to také cesta, jak se naučit odolnosti či jak čelit současným i budoucím společenským výzvám. Kvalitní vzdělání považuji za základ pro budoucí prosperitu naší společnosti, protože právě skrze vzdělání se učíme nejen faktům, ale také hodnotám jako je odvaha, odolnost a odpovědnost,“ řekl ve svém úvodním slově 1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš. Cílem dnešní akce bylo podle něj diskutovat o tom, jakým způsobem může být vzdělávání klíčovým nástrojem pro budování odolnější společnosti. „Společnosti, která dokáže čelit změnám a výzvám s pevností a pružností, která je schopna se učit z vlastních chyb a inovovat,“ doplnil Drahoš.

Na programu konference bylo dnes celkem osm příspěvků. Jedním z témat byl například well-being žáků a učitelů jako klíč k odolnosti v čase polykrize. „V současné době jako společnost čelíme řadě různých krizí, které se vzájemně posilují. Právě v takové době je obzvlášť klíčové mít silné, pozitivní vzdělávací instituce, které nám pomohou tyto krize překonat,“ uvedla Kateřina Zábrodská ze SYRI a Psychologického ústavu Akademie věd ČR.

Řečníci mluvili rovněž o tom, jestli české školy dokážou podporovat znevýhodněné žáky, jak posílit jedince a skupiny čelící nepříznivým událostem či jak zvyšovat odolnost škol skrze otevřenější přístup k výuce.

Celá konference SYRI v Senátu byla zaměřená monotematicky právě na vzdělávání, jako způsob posílení odolnosti naší společnosti. „Konference tematizuje vzdělávání jako způsob, jak reagovat na existující rizika a posílit odolnost naší společnosti vůči současným i budoucím výzvám,“ uvedla vědecká ředitelka SYRI Klára Šeďová, která zároveň v institutu vede vědeckou skupinu zaměřenou na Vzdělávání.

Konference se zúčastnili mimo jiné předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová, rektor Masarykovy univerzity Martin Beneš nebo státní tajemník ministerstva školství Ondřej Andrys.

Institut SYRI, který sdružuje vědce a vědkyně Masarykovy univerzity, Akademie věd a Univerzity Karlovy, představil svoje výzkumy v Senátu už podruhé, loni byla tématem válka na Ukrajině a její dopady na českou společnost.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688