mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.03.2024 15:25:00

Návštěva ministra průmyslu a obchodu ČR v Albánii potvrdila zájem o české technologie

Návštěva ministra průmyslu a obchodu ČR v Albánii potvrdila zájem o české technologie

27.03.2024 / 13:04 | Aktualizováno: 27.03.2024 / 15:25

Albánie je zemí s potenciálem rozvoje v oblasti dopravní infrastruktury, těžby a zpracování nerostných surovin, obnovitelných energetických zdrojů a udržitelného rozvoje měst. Potvrdila to i březnová návštěva ministra průmyslu a obchodu ČR v Albánii.

V souvislosti s procesem začlenění Albánie do EU je vybudování moderní dopravní infrastruktury a její propojení s panevropskými koridory strategickým cílem vlády. Ve střednědobém horizontu dojde k rekonstrukci 200 km železničních tratí s předpokládanými investicemi ve výši 360 mil. EUR. Příležitosti pro české firmy jsou v dodávkách a instalaci železničních zabezpečovacích, signalizačních a komunikačních systémů. Otevírají se i příležitosti pro dodávky lokomotiv, vagónů a příměstských osobních vlakových souprav. Zavádějí se inteligentní dopravní systémy pro mimoměstskou silniční dopravu a městská veřejná doprava se postupně elektrifikuje. Výstavba nového mezinárodního letiště přináší potřebu nové technologie pro navádění letadel a řízení letového provozu.

Vláda též rozšiřuje těžbu barevných kovů a ropy a průběžně vypisuje aukce na jejich prospekci, těžbu a zpracování. Připravuje se strategie plynofikace země v návaznosti na nedávno otevřený transitní plynovod TAP. Příležitosti se naskýtají nejen v oblasti investic, ale především v dodávkách zařízení pro těžbu, přepravu, třídění a zpracování chromitových a měděných rud, bazaltů, bitumenu a kameniva.

Převažující závislost výroby elektřiny na vodních zdrojích přiměla vládu výrobu elektrické energie diverzifikovat. Podíl solární a větrné energie na celkových kapacitách by měl v příštích 5 letech dosáhnout 30 % (cca 900 MW). Postupně dochází i k modernizaci přenosové a distribuční sítě, kde státní přenosový operátor OST plánuje v letech 2023-25 investovat do modernizace přenosové sítě 400 kV a 110 kV celkem 140 mil. EUR. Příležitosti se naskýtají v dodávkách solárních a větrných technologií, rozvoden, výkonových a distribučních transformátorů, řídících prvků a technologií pro optimalizaci přenosu a distribuce.

Albánská města se potýkají s nedostatečnou kapacitou pro automobilový provoz, zastaralým a neefektivním systémem městské veřejné dopravy a nedostatkem místa pro parkování. Dopravní zácpy v Tiraně má pomoci zmírnit nový projekt tří páteřních linek tzv. rychlé autobusové dopravy založený na elektrobusech, jehož součástí budou i chytré nabíjecí stanice, depo, řídící centrum a elektronický odbavovací systém. Projekt s odhadovanými náklady ve výši 110 mil. EUR bude financovat Evropská Unie. Dalšími neduhy měst jsou neexistující recyklace odpadních vod a energeticky náročně veřejné osvětlení vykazující značné ztráty. Potřeby v oblasti udržitelného rozvoje hodlají albánská města řešit částečně s pomoci finančního nástroje EU pro předvstupní pomoc IPA III, který disponuje na období 2021-2027 částkou 14, 2 mld. EUR.

Návštěva ministra průmyslu a obchodu

Rostoucí zájem obou zemí o vzájemnou obchodní a ekonomickou spolupráci potvrdila i návštěva ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely v Tiraně ve dnech 25.-26.3.2024. Ministr Síkela spolupředsedal s albánským ministrem ekonomiky a inovací sedménu zasedání Společné mezirezortní pracovní skupiny pro hospodářskou spolupráci zaměřené na oblast energetiky, dopravní infrastruktury, těžby nerostných surovin, rozvoj chytrých měst a spolupráci v sektoru zemědělství a potravinářství.

Součástí programu návštěvy bylo i česko-albánského podnikatelské fórum, které připravil Zastupitelský úřad ČR v Tiraně v rámci Projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). Fórum otevřeli albánský ministr ekonomiky, kultury a inovací Blendi Gonxhja spolu s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. Přítomnost členů české a albánské vlády na podnikatelském fóru zvýšila jeho prestiž, která se promítla do úrovně a kvality účasti albánských subjektů na následném B2B jednání. Celkem se podnikatelského fóra zúčastnilo 70 hostů, na následném B2B jednání se stoly 12 českých firem bylo pak přítomno 30 albánských firem a zástupců municipalit a státních organizací. Česká podnikatelská mise byla zastoupena firmami z oblasti železniční dopravy (Zimatechnik, ČD Cargo Logistics), městské hromadné dopravy (SOR Libchavy), chytrých měst (DATmoLUX, Kadlec-Elektronika), průmyslu (Aluminium Centrum, Somati Systems), energetiky (Devinn, Orlen Unipetrol), zemědělství (NOPOZM) a právních služeb (Becket a Poliakoff, Brož Brož Vala advokátní kancelář).

České firmy odjížděly z Albánie s řadou nových kontaktů jak z oblasti státního, tak i soukromého sektoru. Některé obdržely i nabídky spolupráce při zastupování na místním trhu. Mise též napomohla k navázání osobních vztahů a vytvoření důvěry mezi českými a albánskými představiteli, která je pro vzájemné obchodování nezbytná.

Petr Vlk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Tiraně

AL ministr ekonomiky, kultury a inovací Blendi Gonxhja

AL ministr ekonomiky, kultury a inovací Blendi Gonxhja

Pohled do sálu business fóra

Pohled do sálu business fóra

B2B jednání CZ a AL firem

B2B jednání CZ a AL firem

Zasedání smíšené komise

Zasedání smíšené komise


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688