ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.03.2024 11:02:00

Komise podporuje 170 nových projektů, které mají členským státům pomoci převést jejich reformní program do konkrétních opatření v praxi

Reformy Nástroje pro technickou podporu 2024

Komise dnes vybrala nové kolo 170 projektů v rámci Nástroje pro technickou podporu s cílem podpořit členské státy při navrhování a provádění celkem 307 reforem v roce 2024, které posílí konkurenceschopnost, odolnost a modernizaci členských států.

Tyto reformy se budou týkat široké škály oblastí s dopadem na život občanů v EU, od uplatňování umělé inteligence v podnicích a veřejné správě, provádění průmyslového plánu Zelené dohody pro Evropu a dalších reforem, které mají zásadní význam pro přechod na hospodářství s nulovými čistými emisemi, podporu rovnosti žen a mužů a boj proti odlivu mozků a poskytování služeb péče o duševní zdraví mladým lidem a dětem.

V návaznosti na reformy, které již byly v rámci Nástroje pro technickou podporu provedeny v jeho čtyřleté historii – tj. přibližně 780 projektů pro přibližně 1200 reforem poskytne nové kolo reforem členským státům individuálně uzpůsobenou technickou podporu s cílem pomoci jim navrhnout a provést reformy, které potřebují, a naplňovat tak vnitrostátní priority a priority EU v praxi.

Posílení správní kapacity orgánů veřejné správy členských států

Reformy budou i nadále upřednostňovat modernizaci orgánů veřejné správy členských států v souladu se sdělením Komise o posílení evropského správního prostoru (ComPAct), které bylo přijato na konci roku 2023.

V roce 2024 bude Nástroj pro technickou podporu podporovat výměny státních zaměstnanců v rámci iniciativy pro spolupráci veřejné správy (PACE), což je iniciativa zahájená na podporu vzájemného učení mezi úředníky z různých členských států. Tyto výměny se zúčastní 200 úředníků z 12 členských států s cílem zlepšit jejich dovednosti v klíčových oblastech, jako je udržitelné financování, digitalizace správy, využívání fondů EU a datová gramotnost.

Nástroj pro technickou podporu pomáhá členským státům plnit klíčové politické priority

Reformy podporované Nástrojem pro technickou podporu v roce 2024 přispějí ke společným politickým prioritám EU a členských států: 31 % vybraných reforem se zaměří na přechod na hospodářství s nulovými čistými emisemi. Tyto reformy se budou týkat především průmyslového plánu Zelené dohody, biologické rozmanitosti a ekologické dopravy.

Nástroj pro technickou podporu rovněž pomůže celostátním, regionálním a místním orgánům veřejné správy integrovat technologie a digitální systémy a více využívat umělou inteligenci, přičemž 27 % vybraných reforem se týká digitální transformace.

Nástroj pro technickou podporu například pomůže členským státům prozkoumat způsoby, jak může umělá inteligence pomoci bezpečně a účinně zpracovávat údaje v oblasti sociálního zabezpečení, sociálního zabezpečení a zaměstnanosti, a jak mohou zajistit, aby orgány veřejné správy prosazovaly rovnost žen a mužů a zároveň využívaly prvky umělé inteligence. Nástroj pro technickou podporu se bude rovněž zabývat digitální finanční gramotností s cílem pomoci členským státům a občanům přizpůsobit se rostoucímu využívání digitálních kanálů k dokončení složitých finančních transakcí, jako jsou úspory, důchody a investice.

Dalším klíčovým prvkem reforem Nástroje pro technickou podporu z roku 2024 je řešit a zmírňovat dopad demografických změn v několika odvětvích, jako jsou systémy zdravotnictví a sociálního zabezpečení, migrace a veřejná politika a sestavování rozpočtu.

V roce 2024 budou navíc děti a mládež ústředním bodem 31 reforem projektů v členských státech, přičemž reformy se zaměří na vzdělávání a duševní zdraví a pohodu dětí a mladých lidí.

Posílení spolupráce mezi zeměmi a regiony

Komise bude i nadále podporovat členské státy při společném řešení společných výzev, snižování hospodářských, sociálních a územních rozdílů a při posilování správy na všech úrovních. Projekty Nástroje pro technickou podporu budou podporovat vzájemné učení a zároveň poskytovat přizpůsobenou podporu vnitrostátním a regionálním souvislostem.

V roce 2024 bude Nástroj pro technickou podporu podporovat 43 reformních projektů pro více zemí a 38 regionálních reformních projektů.

Prostřednictvím širšího rozsahu stěžejních projektů TSI se Komise bude rovněž zabývat společnými reformními potřebami členských států, od podpory systémů rozvoje dovedností až po zvyšování kvality veřejných financí. Cyklus TSI na rok 2024 podpoří 13 stěžejních projektů.

Pozadí

Nástroj pro technickou podporu je nástroj EU založený na poptávce, který orgánům členských států, které každoročně žádají o podporu, poskytuje odborné znalosti přizpůsobené konkrétním potřebám. Nemá podobu finanční podpory, ale spočívá v poskytování vysoce kvalitních a přizpůsobených odborných znalostí a znalostí a může mít podobu strategického nebo technického poradenství, studií posuzujících potřeby reforem, odborné přípravy nebo misí odborníků v dané zemi.

Projekty TSI vybírá Komise na základě kvality žádostí a na základě kritérií výběru definovaných v článku 9 nařízení o TSI, což zahrnuje přezkum naléhavosti, rozsahu a hloubky zjištěných výzev, potřeby podpory v příslušných oblastech politiky a analýzu socioekonomických ukazatelů, jakož i institucionální a obecnou správní kapacitu žádajícího členského státu.

Od odpovídajícího poskytování zdravotnických služeb až po řádné řízení veřejných financí, od digitalizace veřejných služeb a posílení finančního sektoru, pomáhá Nástroj pro technickou podporu členským státům plnit jejich reformní program.

Nástroj pro technickou podporu je součástí víceletého finančního rámce na období 2021–2027 a vychází z úspěchu jeho předchůdce, programu na podporu strukturálních reforem. Od roku 2017 oba nástroje pomohly realizovat téměř 1800 projektů technické podpory ve všech členských státech.

Od svého zřízení se tento flexibilní nástroj rychle přizpůsobil novým potřebám členských států, jako je reakce na pandemii COVID-19 nebo na útočnou válku Ruska proti Ukrajině.

Pomohl také členským státům při přípravě jejich plánů pro oživení a odolnost a územních plánů spravedlivé transformace, jakož i při provádění priorit stanovených v programu REPowerEU.

Pro více informací

Otázky a odpovědi týkající se Nástroje pro technickou podporu na rok 2024

Informativní přehledy projektů reforem v jednotlivých členských státech

Roční pracovní program TSI na rok 2024

Internetové stránky věnované podpoře reforem

Nástroj pro technickou podporu

Sdělení o posílení evropského správního prostoru (ComPAct)

@ElisaFerreiraEC

Quote

Tímto novým kolem reformních projektů vstupuje nástroj pro technickou podporu do pátého roku úspěšné činnosti. Od orgánů veřejné správy se stále častěji očekává, že budou reagovat na nově se objevující výzvy a plnit společné priority, od přechodu na hospodářství s nulovými čistými emisemi až po úlohu umělé inteligence ve stále více digitalizované společnosti. Reformy jsou nezbytné pro ekonomickou odolnost, konkurenceschopnost a spravedlivou a inkluzivní společnost. Nástroj pro technickou podporu má členským státům pomoci převést ambiciózní potřeby reforem do praxe prostřednictvím cenných odborných znalostí a individualizované podpory.
Elisa Ferreirová, komisařka EU pro soudržnost a reformy 2024-03-25

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688