mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.03.2024 07:21:00

Zemědělský sektor Vietnamu: Nové horizonty pro české firmy


Zemědělství hraje klíčovou roli v ekonomice Vietnamu. S přibližně 70 % populace žijící ve venkovských oblastech je zemědělství základním zdrojem obživy pro značnou část Vietnamců. Podle vietnamského Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova přispívá zemědělství k asi 18 % HDP země. Tento sektor také zaměstnává 44 % celkové pracovní síly ve Vietnamu.

Vietnam je významným producentem rýže, kávy, čaje, pepře, a dalších plodin. Rýže, která je základní potravinou pro vietnamské obyvatelstvo, zaujímá klíčové postavení ve struktuře zemědělské produkce. Důležitým aspektem vietnamského zemědělství je také exportní orientace. Vietnam je jedním z největších světových vývozců rýže, kávy a pepře, což přispívá k jeho obchodnímu postavení a ekonomickému růstu.

Modernizace živočišné výroby

Vedle rostlinné výroby má Vietnam také rostoucí odvětví živočišné výroby, včetně chovu prasat, drůbeže a rybolovu. Tato diverzifikace zemědělského sektoru otevírá nové obchodní příležitosti pro české podniky, které se specializují na výrobu a dodávku technologií, zařízení a inovativních řešení pro živočišnou výrobu. Vietnamský sektor živočišné výroby čelí výzvám v oblasti efektivity a modernizace. České firmy specializující se na výrobu moderních technologií pro chov zvířat, automatizaci farem a zvyšování efektivity výroby mohou nabídnout své know-how a produkty vietnamským farmářům. S rostoucí poptávkou po živočišných produktech roste i důraz na zdraví zvířat a kvalitu jejich výživy. České firmy zabývající se výrobou veterinárních léčiv, doplňků stravy pro zvířata nebo krmných směsí mohou najít významné příležitosti na vietnamském trhu. Vietnam má také zájem o zahraniční odbornost a technologie v oblasti šlechtění hospodářských zvířat a genetiky.

Budoucnost tkví ve spolupráci na výzkumu a inovacích

Navzdory svému potenciálu čelí vietnamské zemědělství několika výzvám, včetně nedostatečné infrastruktury, nedostatku moderních technologií a postupně se měnícím klimatickým podmínkám. Vláda Vietnamu se snaží řešit tyto problémy prostřednictvím investic do infrastruktury, podpory výzkumu a vývoje, a podporou modernizace zemědělského sektoru. Zahraniční investice a mezinárodní spolupráce, včetně spolupráce s Českou republikou, mohou hrát klíčovou roli v dalším rozvoji vietnamského zemědělství a zlepšení jeho konkurenceschopnosti na globálním trhu. Partnerství mezi českými a vietnamskými institucemi v oblasti výzkumu a vývoje mohou posílit inovace a konkurenceschopnost obou zemí. Společné projekty v oblasti šlechtění rostlin, zlepšování genetického materiálu zvířat nebo využití moderních technologií v potravinářském průmyslu mohou vést k vytvoření nových produktů a služeb, které budou konkurenceschopné na světovém trhu.

Bohatnoucí obyvatelstvo a rostoucí poptávka po kvalitě

Vietnamský trh s potravinami se rychle mění, přičemž spotřebitelé vykazují stále větší zájem o kvalitní a bezpečné potraviny. Poptávka po zahraničních potravinách roste z několika důvodů - jedním z faktorů je stoupající úroveň příjmů ve Vietnamu, což vede ke změně stravy a preferencí spotřebitelů. S tím souvisí i vzrůstající povědomí o nutriční hodnotě a kvalitě potravin, což podporuje poptávku po vyšších standardech v jejich výrobě. Rostoucí turismus a internacionalizace vietnamské společnosti přináší zvýšenou poptávku po importovaných výrobcích a zahraniční kuchyni. Čeští exportéři mají v této oblasti vynikající příležitosti, zejména pokud jde o potraviny s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou organické produkty, lahůdky, čokoláda a další speciality. Díky své reputaci v oblasti kvality a inovací mohou čeští exportéři oslovit vietnamské spotřebitele a vybudovat si silnou pozici na trhu s potravinami ve Vietnamu.

Průmysl piva, který je významným artiklem českého potravinářského exportu, je jen jedním z mnoha sektorů, ve kterém tkví unikátní příležitosti. Česká republika je známá svým chmelem a tradicí pivovarnictví, čímž představuje ideálního partnera pro Vietnam, který je co do spotřeby piva na obyvatele špičkou v regionu. Vietnam je země, která má stále se rozvíjející kulturu piva a jeho konzumace je hluboce zakořeněna v sociálním životě. Oblíbené vietnamské pivní značky zahrnují Bia Hanoi, Bia Saigon, Bia 333 nebo Truc Bach. Existují zde jak tradiční velké pivovary, tak nové podniky experimentující s výrobou „craftových piv“ s inovativními recepturami kombinujícími osvědčené metody vaření piva s místním ovocem, bylinkami a kořením.

Návštěva Habeco

Návštěva Habeco

Vietnam vítá zájem českých firem

Významným krokem k zintenzivnění obchodních vztahů mezi Českou republikou a Vietnamem v oboru zemědělství a potravinářství byla mise ministra zemědělství České republiky Marka Výborného v doprovodu více než čtyřiceti podnikatelů ve Vietnamu ve dnech 18. - 20. března 2024. Ministr zahájil veletrh Food & Hotel v Ho Či Minově městě, který je nejvěhlasnějším potravinářským veletrhem ve Vietnamu. Zde navštívil také český stánek a promluvil na podnikatelské prezentaci. V rámci této cesty mohly české firmy též navštívit řadu vietnamských podniků z oboru potravinářství a navázat tak důležité kontakty jak přímo ve firmách, tak na úspěšném podnikatelském fóru v Hanoji. Ministr se aktivně angažoval na klíčovém jednání s vietnamským Ministerstvem zemědělství a rozvoje venkova, kde vyjednával výhodné podmínky pro české exportéry.

Výsledek mise ministra Marka Výborného do Vietnamu přináší nové obchodní příležitosti a posiluje potenciál pro budoucí strategické vztahy mezi Českou republikou a Vietnamem v oblasti zemědělství a potravinářství. Navázání kontaktů, vyjednávání výhodných podmínek pro české exportéry a projevený zájem vietnamské strany o spolupráci jasně ukazují, že Vietnam představuje lákavý a perspektivní trh pro české podnikatele, kteří jsou připraveni čelit jeho specifickým výzvám a poptávce.

Veletrh Food and Hotel Vietnam 2024

Veletrh Food and Hotel Vietnam 2024


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688