ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  21.03.2024 15:40:00

Komise přijímá opatření ke zlepšení kvality stáží v EU

Komise zlepší kvalitu stáží v EU

Kvalitní stáže mohou mladým lidem pomoci získat praktické pracovní zkušenosti, osvojit si nové dovednosti a nakonec najít kvalitní zaměstnání. Pro zaměstnavatele jsou příležitostí, jak přilákat, zaškolit a udržet talenty. Podmínkou kvalitní stáže jsou spravedlivé a transparentní pracovní podmínky a odpovídající vzdělávací obsah.

Unijní rámec kvality stáží z roku 2014 stanoví 21 zásad kvality stáží s cílem zajistit vysoce kvalitní učení a pracovní podmínky. Při hodnocení tohoto doporučení Rady v roce 2023 Komise zjistila, že má pozitivní dopad na kvalitu stáží v EU. Z hodnocení však také vyplynulo, že existuje prostor pro zlepšení, přičemž jak Konference o budoucnosti Evropy, tak i Evropský parlament vyzvaly Komisi, aby stáže zlepšila.

Evropská komise dnes přijímá opatření a navrhuje zlepšit pracovní podmínky stážistů, včetně odměňování, inkluzivnosti a kvality stáží v EU. Iniciativa zahrnuje:

  • návrh směrnice o zlepšení a prosazování pracovních podmínek pro stážisty a boji proti zakrývání řádných pracovních poměrů stážemi a
  • návrh na novelizaci doporučení Rady k rámci kvality stáží z roku 2014 s cílem řešit otázky kvality a inkluzivnosti, jako je spravedlivé odměňování a přístup k sociální ochraně.

Odhaduje se, že v roce 2019, což je poslední rok, pro který jsou dostupné spolehlivé údaje, bylo v EU 3,1 milionu stážistů. Přibližně polovina všech stážistů (1,6 milionu) se účastnila placené stáže.

Posílení práv stážistů

Navrhovaná směrnice pomůže členským státům při zlepšování a prosazování kvalitních pracovních podmínek pro stážisty, jakož i v boji proti zakrývání řádných pracovních poměrů stážemi.

Mezi klíčové prvky navrhované směrnice patří:

  • zásada nediskriminace, která zajišťuje, aby bylo se stážisty, pokud jde o pracovní podmínky, včetně odměňování, zacházeno stejně jako s řádnými zaměstnanci, neexistují-li pro rozdílné zacházení objektivní důvody, jako jsou odlišné úkoly, nižší odpovědnost, intenzita práce nebo váha, kterou má složka učení a odborné přípravy.
  • zajištění toho, aby se stážemi nezakrývala řádná pracovní místa, a to prostřednictvím kontrol a inspekcí, přičemž členské státy budou moci takové zneužívání posuzovat například na základě délky stáží a požadovat od společností, aby poskytovaly informace o počtu stáží, jejich délce trvání a pracovních podmínkách,
  • umožnění toho, aby zástupci pracovníků mohli jednat jménem stážistů s cílem zajistit jejich práva,
  • požadavek, aby členské státy zabezpečily kanály, které stážistům umožní oznamovat nekalé praktiky a špatné pracovní podmínky.

Spravedlivější a inkluzivnější stáže

Posílené doporučení Rady se vztahuje na všechny stážisty bez ohledu na jejich zaměstnanecký status, včetně stáží, které jsou součástí učebních plánů formálního vzdělávání a odborné přípravy, a stáží, které jsou povinné pro přístup ke konkrétním povoláním.

Mezi klíčové prvky novelizovaného doporučení Rady patří:

  • doporučení spočívající ve spravedlivém odměňování stážistů,
  • zajištění přístupu stážistů k odpovídající sociální ochraně, včetně odpovídajícího rozsahu v souladu s vnitrostátními právními předpisy daného členského státu,
  • určení mentora, který bude stážistům poskytovat cílenou podporu a poradenství,
  • podpora rovného přístupu k příležitostem stáží prostřednictvím oslovení osob ve zranitelném postavení a zajištěním dostupnosti pracovišť pro stážisty se zdravotním postižením,
  • umožnění hybridní práce a práce na dálku tím, že stážistům bude poskytnuto potřebné vybavení,
  • zvýšení zaměstnatelnosti prostřednictvím dalšího profesního poradenství a pobídek pro poskytovatele stáží, aby po jejich skončení nabízeli stážistům pracovní místa v řádném zaměstnaneckém poměru.

Tyto nové prvky doplňují doporučení uvedená v rámci kvality stáží z roku 2014, jako jsou transparentní oznámení o volných pracovních místech, poskytnutí písemné dohody před zahájením stáže, v níž se stanoví její podmínky, zajištění toho, aby stáže nebyly příliš dlouhé nebo aby se neopakovaly a aby jejich základní součástí byly učební zkušenosti, zaručení zdravotních a bezpečnostních aspektů a podpora následného uznávání.

Další kroky

Návrh směrnice předložený Komisí bude projednán Evropským parlamentem a členskými státy. Jakmile spolunormotvůrci návrh směrnice přijmou, budou mít členské státy dva roky na její začlenění do vnitrostátního práva.

Doporučení Rady bude předloženo Radě k posouzení a přijetí. Komise bude poté členské státy podporovat při jeho provádění a vyzve je, aby poskytly aktuální informace o vnitrostátních iniciativách, reformách, osvědčených postupech a statistikách.

Souvislosti

Unijní rámec kvality stáží z roku 2014 stanoví 21 zásad kvality stáží, které by členské státy měly podle tohoto doporučení zavést do praxe, aby se zajistilo vysoce kvalitní učení a pracovní podmínky. Komise v roce 2023 provedla hodnocení tohoto doporučení Rady a zjistila, že má pozitivní dopad na kvalitu stáží v EU. Hodnocení zároveň ukázalo, že v oblasti uplatňování, monitorování a prosazování zásad kvality tohoto rámce existuje prostor pro zlepšení.

Odhaduje se, že v EU je přibližně 3,1 milionu stážistů (z toho 1,6 milionu placených stážistů) a očekává se, že poptávka po stážích do roku 2030 vzroste alespoň o 16 %. Podle průzkumu Eurobarometr z roku 2023 absolvovalo nejméně jednu stáž 78 % mladých Evropanů a 68 % uvedlo, že poté našli práci. 21 % respondentů absolvovalo stáž v jiném členském státě, což představuje významný nárůst od roku 2013 (9 %).

Dnešní balíček navazuje na usnesení Evropského parlamentu z června 2023, které vyzývá Komisi, aby rámec pro kvalitu z roku 2014 aktualizovala; Konferenci o budoucnosti Evropy, na níž občané EU Komisi požádali, aby zajistila kvalitní stáže, a na Evropský rok mládeže. Přispívá rovněž k provádění Evropského roku dovedností a doplňuje posílené záruky pro mladé lidi a další iniciativy Komise na podporu zaměstnanosti mladých lidí.

Další informace

Otázky a odpovědi týkající se zlepšení kvality stáží v EU

Návrh směrnice

Návrh doporučení Rady

Posouzení dopadů

Hodnocení Komise z roku 2023 týkající se doporučení k rámci kvality stáží z roku 2014

Stránka Komise o stážích

Evropský rok dovedností

Průzkum Eurobarometr o stážích

Přihlaste se k odběru elektronického zpravodaje Komise o zaměstnanosti, sociálních věcech a sociálním začleňování

Media

Job hunting 2023-06-01

Quote

Dnešní balíček podpoří kvalitní stáže v celé EU, pomůže mladým lidem získat lepší příležitosti při přechodu ze školy do zaměstnání a pomůže podnikům v hledání, zaškolování a náboru mladých talentů. Chceme vytvořit více příležitostí ve všech oblastech a nabízet placené stáže, které budou přístupné všem mladým lidem bez ohledu na jejich socioekonomické zázemí. Zlepšením tohoto přístupu i kvality stáží rovněž usilujeme o to, abychom zmírnili nedostatek pracovních sil a kvalifikovaných pracovníků, napomohli prosperitě podniků a mladým lidem při hledání pracovních míst, která odpovídají jejich dovednostem a zájmům. To následně pomůže vytvořit inkluzivnější a dynamičtější trh práce pro mladé lidi v EU.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí 2024-03-19

Stáže mohou být pro mladé lidi skvělým způsobem, jak získat první pracovní zkušenosti, osvojit si nové dovednosti a vybudovat síť kontaktů. Musí se však jednat o kvalitní stáže, což znamená, že mají jasný vzdělávací cíl, jsou placené a jejich účastníkům je dostupné mentorství a poradenství, které jim usnadní přechod do pracovního prostředí. Musíme rovněž vynaložit veškeré úsilí na to, aby byly stáže přístupnější a inkluzivnější a nebyly dostupné jen omezené skupině privilegovaných osob. Všichni mladí lidé v Evropě si zaslouží, aby k zahájení svého pracovního života měli dobré startovní podmínky.
Nicolas Schmit, komisař pro pracovní místa a sociální práva 2024-03-19

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688