Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  21.03.2024 17:33:00

Úřad vlády uspořádal poslední kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem

Dne 18. března 2024 uspořádal Úřad vlády kulatý stůl k přípravě posledního Národního programu reforem ČR 2024 (NPR). Jedná se o strategický dokument, který popisuje reformy a investice, které vláda plánuje v nadcházejících měsících uskutečnit. ČR připravovala NPR každoročně v rámci cyklu koordinace hospodářských politik tzv. evropského semestru. V letošním roce bude NPR připravován naposled vzhledem ke změnám, ke kterým v semestru dochází v rámci tzv. reformy správy ekonomických záležitostí EU (Economic Governance Review).

V rámci kulatého stolu představil Úřad vlády a Ministerstvo financí účastníkům bližší informace o reformě správy ekonomických záležitostí EU. Cílem této reformy je zajištění zdravých a udržitelných veřejných financí a podpora udržitelného a inkluzivního hospodářského růstu členských států EU. V rámci reformy bude nahrazen doposud připravovaný NPR a Konvergenční program tzv. střednědobým fiskálně-strukturálním plánem. Tento plán by měl poskytovat informace o prognózách a předpokladech klíčových makroekonomických proměnných a informace o zásadních plánovaných reformách a investicích na období od 4 do 7 let. V souvislosti s těmito plány pak budou členské státy připravovat každoročně zprávy o pokroku v jejich plnění. Aktuálně v této oblasti probíhají mezirezortní jednání o povaze a zaměření tohoto plánu.

Účastníci kulatého stolu byli dále v souvislosti s plánovanými reformami posledního NPR informováni mj. o národních prioritách v oblasti důchodového systému a rozvoje trhu práce a zaměstnanosti. V rámci kulatého stolu tak Ministerstvo práce a sociálních věcí představilo mj. změny týkající se začleňování nejvíce znevýhodněných do trhu práce a s tím spojené bytové otázky. Konkrétně byl například prezentován tzv. integrační sociální podnik, jakožto moderní nástroj pro podporu trvalé integrace osob na trhu práce, či revize konceptu veřejně prospěšných prací.

V rámci kulatého stolu zároveň představilo Ministerstvo průmyslu a obchodu pokroky ČR v plnění Národního plánu obnovy. Představeny byly změny v rámci tohoto plánu, ke kterým došlo v průběhu loňského roku (zahrnutím žádosti o půjčku či nové kapitoly reagující na cíle plánu REPowerEU). Dále byli účastníci kulatého stolu informováni o úspěšném schválení druhé a třetí žádosti o platbu z Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF) či o přípravách podání nadcházející čtvrté a páté platby z RRF. Zmíněno bylo i zhodnocení dosavadního fungování nástroje RRF publikované Evropskou komisí.

Stejně jako v předchozích letech proběhl kulatý stůl k NPR za účasti hospodářských a sociálních partnerů, zástupců ministerstev či neziskových organizací. Po zapracování připomínek bude NPR předložen vládě a po jeho schválení bude NPR zaslán Evropské komisi. V souvislosti s přípravami posledního NPR pak proběhne v letošním roce rovněž příprava Zprávy o realizaci NPR, ke které Úřad vlády rovněž plánuje zorganizovat příslušný kulatý stůl, se zahrnutím hospodářských a sociálních partnerů a dalších účastníků, jako tomu bylo v předchozích letech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688