Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z regionů  |  18.03.2024 12:40:04

Čížkovická společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čízkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky jednotlivých technologických celků umožní provedení udržovacích a vylepšovacích prací s cílem připravit provoz cementárny na její další výrobní sezónu. Celková částka za opravy zařízení přesáhne 81 miliónů korun.

Rok 2024 se dle našich odhadů ukazuje jako období, kdy nebude vyprodána celá výrobní kapacita našeho závodu. Proto jsme hlavní zimní odstávku pecní linky naplánovali na 60 dnů s důrazem na nejvyšší možné využití vlastních kapacit a lidských zdrojů, minimalizaci nákladů na dodavatele a důrazem na efektivitu práce,“ uvedl Miroslav Kratochvíl, generální ředitel Holcim Česko.

Holcim odstávka

Během odstávky dochází k zastavení všech 4 linek - linky expedice, cementových linek 1 a 2 a pecní linky, která je největší a její údržba je nejsložitější. „Jelikož provoz cementárny je velmi technologicky náročný, musíme provést rozsáhlé kontroly, úpravy a opravy všech zařízení. A tím připravit celý výrobní proces na bezproblémový a spolehlivý provoz na další rok,“ dodal Kratochvíl.

V 72 metrů dlouhé peci, kde se vypaluje slínek – základní surovina pro výrobu cementu, dojde k opravě například žárové hlavy, vyzdívky rotační pece či opravy vyzdívek a betonů chladiče slínku. Při provozu teplota v peci dosahuje až 2 200 °C, což je velmi vysoká teplota i pro žáruvzdorné materiály, které se tak během celoročního provozu opotřebí.

Paralelně a nad rámec těchto běžných oprav bude s těmito pracemi probíhat i realizace speciálních projektů, např. výměna části řídícího systému, lankové spínače pásové dopravy z lomu nebo tzv. projekt AirLock, který spočívá v instalaci utěsněného šnekového vstupu alternativních paliv do výměníku pecní linky. Cílem tohoto projektu je zamezení přisávání falešného vzduchu do procesu spalování alternativních paliv v oblasti kalcinátoru a přinese snížení emisí CO2 přibližně o 9000 tun/rok.

Údržba provozu v cementárně je značně nákladnou záležitostí. Rozpočet letošní zimní odstávky za opravy zařízení přesáhne 81 milionů korun, dalších 87 milionů korun se v prvním čtvrtletí vynaloží na investicích, které se realizují souběžně s probíhající odstávkou. O zajištění odstávky se stará široký tým zaměstnanců všech útvarů závodu. Hlavní odpovědnost za organizaci a provedení práce spočívá na technickém oddělení, s významnou podporou ze strany výroby a technologů, vždy je kladen vysoký důraz na bezpečnost práce.


Holcim Česko je součástí mezinárodní skupiny Holcim, světové jedničky v inovativních a udržitelných stavebních řešeních. Zhruba 60 000 zaměstnanců se podílí na vytváření lepší budoucnosti pro společnost a planetu, a to především díky úsilí dekarbonizovat stavebnictví a zlepšit životní úroveň pro všechny.

Holcim staví zelenější města, chytřejší infrastrukturu a zlepšuje životní prostředí po celém světě. Široká nabídka nízkouhlíkových a cirkulárních řešení, např. ECOPlanet – zelený cement, umožňuje zákazníkům společnosti Holcim stavět lépe s nižším dopadem na životní prostředí. Holcim se díky své dlouhodobé strategii stane společností s nulovou produkcí CO2.

Holcim Česko patří již více než 120 let mezi renomované výrobce stavebních materiálů vyráběných v Čížkovicích. Podporujeme rozvoj regionu sponzoringem ekologických, sociálních a vzdělávacích programů. Stavíme svět, který respektuje přírodu a přispívá k prosperitě obyvatel naší planety. Tvoříme lepší budoucnost pro společnost a planetu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688