pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  14.03.2024 16:05:10

Unie dá kraji 120 milionů na železniční muzeum v Dolní Lipce. Podpoří i další přeshraniční projekty



Dobrá zpráva pro Pardubický kraj. Ve čtvrtek 14. března jednal Monitorovací výbor programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021 - 2027 o rozdělení dalších dotačních prostředků. Pardubický kraj byl nakonec úspěšný se všemi třemi předloženými záměry. Evropská unie tak finančně podpoří vznik železničního muzea v Dolní Lipce, prohloubení spolupráce záchranářů i turistickou kampaň zacílenou na hrady a zámky v pohraničí.

Pardubický kraj získá dotace na uvedené projekty ve výši téměř šesti milionů euro. „V přepočtu na současný kurz je to něco lehce přes 150 milionů korun. Těší mě, že jsme byli v Interregu opět úspěšní, ve srovnání s jinými kraji velmi nadstandardně. Všechny zmíněné projekty budou realizovat čeští a polští partneři, protože to je podstata tohoto programu přeshraniční spolupráce a musí spadat pouze do předem určeného území,“ uvedl ke schválení dotací Ladislav Valtr, krajský radní pro evropské fondy, který je zároveň členem Monitorovacího výboru tohoto mezinárodního programu.

Železnice spojuje Čechy a Poláky

Největší část s přiznaných prostředků pro Pardubický kraj představuje vybudování železničního muzea v Dolní Lipce. „Získání dotace v objemu přibližně 118 milionů korun je pro další postup stavby naprosto klíčové a dokazuje výbornou připravenost celého projektu, na kterém postupně pracujeme několik let. Jeho cílem je vybudování muzea v areálu železničního depa, kde chceme přiblížit návštěvníkům provoz a historii vlakové dopravy konce 19. století, a to včetně vytvoření funkčního zázemí pro opravy a provoz historických parních vlaků se zachováním napojení na stávající železniční síť. V tuto chvíli máme vydané stavební povolení a během měsíce by měla být dokončena zadávací dokumentace. Celkové náklady se odhadují na 155 milionů,“ sdělil hejtman Martin Netolický, podle kterého se jedná o záměr, který má velmi významný turistický potenciál.

„Připravený projekt zahrnuje zejména rekonstrukci historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, důležité pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea. Součástí je také výstavba nových objektů, které jsou nutné pro chod muzea, kromě točny to je vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky a přístřešek pro lokomotivy,“ upřesnil hejtman. Na polské straně projekt obsahuje přestavbu historického komplexu lokomotivního depa v Jaworzyně Śląske a lokomotivního depa v Dzierzoniowě pro muzejní funkci a údržbu historického vozového parku. Partnerem projektu na české straně je Muzeum starých strojů a technologií a na polské straně Nadace ochrany průmyslového dědictví Slezska a město Dzierżoniów.

EU přispěje na výměnu zkušeností mezi záchranáři

Program přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 20212027 se dlouhodobě snaží dostát svému názvu i v podpoře záchranných složek. Protože právě spolupráce mezi jednotlivými složkami, a to i mimo státní hranice, je v pohraničí důležitá. „Velice mě těší, že Krajská záchranná služba Pardubického kraje (ZZS PAK) s našimi sousedy uspěla s projektem Česko-polský maják. Při něm v letech 20242026 dojde k vzájemné výměně zkušeností, sdílení dobré praxe, výměně kontaktů, novinek, postupů a dalšího důležitého know-how. Cílem je se navzájem od sebe přiučit a zlepšit kvalitu poskytované péče pacientům v oblasti Pardubického kraje a polských okresů Kłodzko, Ząbkowice a Dzierżoniów. Dotace z Interregu pro ZZS PAK bude necelých šest milionů korun, přičemž celkové náklady naší strany jsou předběžně vyčíslené na 7,3 milionu,“ informuje veřejnost náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Hrady a zámky v pohraničí budou mít lepší propagaci

Podporu z EU dostane i pokračování úspěšného projektu z oblasti marketingu cestovního ruchu s názvem Hrady a zámky nás spojují II. „V tomto případě se mezi roky 20192021 realizovala první část, na kterou teď bude naše Destinační společnost Východní Čechy navazovat. V příštích dvou letech dojde k intenzivnější propagaci hradů a zámků v česko-polském pohraničí. Mimo jiné vznikne nová marketingová kampaň, která bude lákat turisty k návštěvě památek. Na propagaci historického dědictví dostane naše destinační společnost z EU necelé tři miliony korun podle aktuálního kurzu, celkové náklady na naší straně jsou zhruba 3,5 milionu. Zde připomínám, že kromě polských partnerů a nás se projektu zúčastní i Olomoucký a Královéhradecký kraj,“ vysvětluje radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.

Pardubický kraj je v Interregu aktivní a chce ještě přidat

Díky kvalitní projektové přípravě a aktivitě při jejich vyhledávání patří Pardubický kraj mezi nejúspěšnější krajské samosprávy v čerpání evropských dotací. To platí i v případě programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 20212027, kde získal podporu pro hned několik zajímavých projektů. „Loni jsme z Interregu získali finanční podporu, která podle aktuálního kurzu dosahuje téměř 35 milionů korun na záměr Poznáváme pohraniční opevnění – tedy zjednodušeně řečeno rekonstrukci tvrze Bouda. Dále například přes 140 milionů na rekonstrukci silnice mezi Mladkovem a Jablonným nad Orlicí. Tím rozhodně nekončíme, v plánu máme žádat o podporu společného průzkumu podzemních vod pod masivem Králického Sněžníku, dále instalaci meteohlásek či zavedení autobusové linky v pohraničí zaměřené na svoz pracovníků. Interreg je pro nás velice dobrou příležitostí k rozvoji území podél státní hranice a chceme ho využívat ještě aktivněji než doposud. Velký podíl na našich úspěších mají projektoví manažeři a kolegové z odboru rozvoje, kterým patří dík za nadstandardní a úspěšnou práci,“ dodal radní Valtr.

Více informací k projektu na tvrzi Bouda naleznete na: www.pardubickykraj.cz/aktuality/123946/na-boudu-se-brzy-vrati-delnici-kraj-pripravuje-dalsi-rozvoj-objektu-

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688