Export (export.cz)
Export  |  14.03.2024 11:16:00

Pitná voda i nakládání s odpady. Arménie hledá technologie i investory

Přestože Arménie disponuje množstvím zdrojů kvalitní pitné vody, voda dodávaná spotřebitelům často nesplňuje mikrobiologické normy kvůli špatné infrastruktuře. Velkou výzvou je pro zemi také nakládání s odpady a odpadové hospodářství. Pro české firmy se tak otevírá široké pole příležitostí, od dodávek technologií, přes poradenství, investice až po vědu a výzkum.

Ilustrační foto Shutterstock

Arménie disponuje rozmanitými vodními zdroji, které pocházejí především z řek, pramenů a podzemních vod. Ty hrají v zásobování Arménie zásadní roli, neboť tvoří přibližně 96 % pitné vody a 40 % celkového odběru vody. Omezený průzkum podzemních vod však brání komplexnímu posouzení jejich dostupnosti a kvality.

Ačkoli má Arménie dostatek vody, její nerovnoměrné rozložení a sezónní změny vyžadují zlepšení infrastruktury, zajištění větších zásob a lepší politiku v oblasti hospodaření, zajištění kvality vody, zavlažování, sanitaci a samotnou správu vodních toků.

Arménský vodohospodářský sektor představuje pro české společnosti příležitosti, jak přispět odbornými znalostmi, technologiemi a investicemi k řešení klíčových problémů a zlepšení vodohospodářské infrastruktury země. Mezi potenciální oblasti spolupráce patří rozvoj infrastruktury (projekty zaměřené na zlepšení arménských vodovodních sítí, úpraven vody a zásobníků), transfer technologií: (inovativní řešení pro zlepšení kvality vody a hygienických standardů, technologie pro monitorování podzemních vod, čištění odpadních vod a recyklaci vody), budování kapacit a školení, dodávky zařízení a materiálů nebo poradenské služby. Příležitosti se otevírají ale také v oblasti výzkumu a vývoje, polečné výzkumné projekty mezi českými a arménskými institucemi mohou vést k vývoji inovativních řešení pro hospodaření s vodními zdroji, přizpůsobení se změně klimatu a udržitelným postupům. V neposlední řadě se nabízejí investiční příležitosti: může jít o partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) pro rozvoj úpraven vody, potrubních sítí a zavlažovacích systémů.

Země se chce přiblížit standardům EU

Arménie se potýká s významnými problémy v oblasti nakládání s odpady, přičemž země má snahu toto odvětví výrazně zlepšit, aby splňovalo kritéria CEPA a přiblížilo se standardům EU. Podle studie UNDP Arménie ročně vyprodukuje přibližně 6 tisíc tun recyklovatelného plastového odpadu. Obyvatel arménského hlavního města vyprodukuje v průměru asi 300 kg odpadu ročně, (220 kg za rok v jiných oblastech). Tato čísla podtrhují význam strategie systému nakládání s odpady, jejímž cílem je vytvořit udržitelný systém sběru, přepravy, likvidace a recyklace odpadů, V Arménii byla tato strategie přijata již v roce 2021.

Za zmínku stojí, že recyklací odpadů se v Arménii zabývají pouze soukromé společnosti, ale pomalu dochází k rozvoji státní infrastruktury. Pro české podniky existuje několik příležitostí, jak přispět k úsilí země o udržitelné nakládání s odpady. Mezi příležitosti patří dodávky technologií a zařízení (technologie pro sběr odpadu, třídicí zařízení, kompostárny a spalovny), poradenství a expertízy, řešení pro recyklaci (vývoj procesů pro recyklaci různých druhů odpadů, jako jsou plasty, papír, sklo a kovy). České firmy by se také mohly zapojit do projektů energetického využití odpadů v Arménii. Jedná se o přeměnu odpadu na elektřinu nebo teplo prostřednictvím spalování, anaerobní digesce nebo zplyňování. České společnosti také mohou prozkoumat možnosti účasti na projektech partnerství veřejného a soukromého sektoru v oblasti nakládání s odpady v Arménii. To by mohlo zahrnovat spolupráci s vládními agenturami nebo místními orgány při navrhování, financování a realizaci projektů.

Chystá se oborová mise

Mnoho z uvedených příležitostí by mohla přiblížit podnikatelské mise, kterou pro zástupce českých firem působících v odpadním a vodohospodářském průmyslu pořádá ve dnech 13. – 17. května 2024zastupitelský úřad v Jerevanu ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu ČR. V případě zájmu prosíme o kontakt na e-mailovou adresu yerevan@embassy.mzv.cz, a to do 10. dubna 2024.

Michaela Jeřábková, zástupkyně velvyslance, Velvyslanectví ČR v Jerevanu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688