Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  13.03.2024 11:04:26

Evropští ministři se dohodli na zlepšení podmínek pro osoby pracující pro digitální platformy

V pondělí 11. března se v Bruselu uskutečnilo zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (EPSCO) ve formaci ministrů odpovědných za agendu zaměstnanosti a sociálních věcí. Jednání se věnovalo tématu zlepšení podmínek pro pracovníky digitálních platforem, budoucím prioritám sociální agendy a zárukám pro mladé lidi. Českou republiku na jednání zastupoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Lepší podmínky pro pracovníky digitálních platforem

Ministři práce a sociálních věcí dospěli k dohodě o směrnici o takzvaných platformových pracovnících. Jedná se například o řidiče či kurýry pracující pro digitální platformy zajišťující taxislužby nebo online dovážky potravin. Cílem nové směrnice je zlepšení pracovních podmínek pracovníků platforem skrze přístup k pracovním právům a sociální ochraně se zohledněním rychlého rozvoje nových technologií a nových způsobů práce. Nově by pracovníci platforem měli přístup k dávkám v nemoci, dávkám v nezaměstnanosti nebo k režimům podpory příjmu. „Klíčová je ochrana pracovníků a transparentnost pracovních podmínek,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který dohodu na podobě směrnice považuje posun kupředu.

„Jedná se o vůbec první právní předpis EU, který upravuje algoritmické řízení na pracovišti a stanovuje minimální normy EU pro zlepšení pracovních podmínek milionů pracovníků platforem v celé EU,“ uvedl belgický ministr pro hospodářství a zaměstnanost Pierre-Yves Dermagne, který pondělnímu jednání předsedal. „Dnes potvrzená dohoda navazuje na úsilí předchozích předsednictví Rady a potvrzuje sociální rozměr Evropské unie,“ dodal.

Evropský semestr 2024: debata k provádění Evropského pilíře sociálních práv

Ministři vedli politickou rozpravu o provádění Evropského pilíře sociálních práv v rámci evropského semestru a rovněž se věnovali budoucím prioritám sociální agendy. V nadcházejícím období se chtějí zaměřit zejména na zvyšování kvalifikace a rekvalifikaci pracovníků, zvyšování zaměstnanosti (zejména u zranitelných skupin), řešení sociálních nerovností a boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.

Rozprava se věnovala také tématu financí, sociálním investicím a reformám pro zajištění odolné ekonomiky. Rada rovněž v rámci Evropského pilíře sociálních práv schválila stanovisko Výboru pro zaměstnanost a Výboru pro sociální ochranu k budoucím politickým prioritám EU. Dále byla přijata Společná zpráva o zaměstnanosti závěry o ročním přezkumu udržitelného růstu a společné zprávě o zaměstnanosti pro rok 2024.

Záruky pro mladé a podpora jejich zaměstnanosti

Ministři schválili soubor klíčových sdělení k provádění doporučení Rady s názvem „Most k pracovním místům – posílení záruky pro mladé lidi“. Doporučení se zaměřuje na mladé lidi v rozmezí od 15 do 29 let věku, kteří nejsou zaměstnáni, a ani se žádným způsobem nevzdělávají. Záruka usiluje o zvýšení komplexní podpory zaměstnanosti mladých lidí do čtyř měsíců od vzniku jejich nezaměstnanosti či ukončení studia. Výbor pro zaměstnanost, který má na starosti monitoring dosaženého pokroku, provedl zatím poslední přezkum v listopadu 2023. Z něj vyplynulo, že pokrok při provádění záruk pro mladé lidi byl zaznamenán ve všech členských státech, jeho míra se však v rámci EU liší.

Většina států informovala o tom, že se zaměřují na zlepšení schopnosti poskytovat služby mladým lidem, kteří nejsou zaměstnáni ani se neúčastní vzdělávání nebo odborné přípravy (NEET). Mezi priority patří rovněž zavedení informačních opatření zaměřených zejména na nejzranitelnější osoby NEET (například ve venkovských oblastech) a rovněž chtějí posílit preventivní opatření a zaměřit se na problematiku předčasného ukončování školní docházky.

 

Zdroj: Rada EU, BE PRES
Foto: Rada EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688