mpsv.cz (MPSV)
Práce  |  12.03.2024 17:23:00

Krok k evropské směrnici o platformové práci. Ministři EU se shodli na zlepšení pracovních podmínek kurýrů nebo taxikářů

 

Na Radě ministrů pro zaměstnanost a sociální věci (EPSCO) se 11. března 2024 podařilo vyjednat dohodu v otázce směrnice o zlepšení pracovních podmínek při práci prostřednictvím platforem. Typicky jde o kurýry, taxikáře, ale i další pracovníky, kteří využívají digitální platformy, například Uber. Tyto nástroje jsou trendem posledních let a jejich oblíbenost stále roste. Českou republiku na Radě EPSCO v Bruselu reprezentoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Hlavním cílem nové legislativy je zlepšit pracovní podmínky a regulovat používání algoritmů digitálních platforem. „Nová evropská legislativa je především důležitým krokem k posílení práv a zlepšení pracovních podmínek v digitálních platfomách. Ty využívá více než 28,5 milionu Evropanů, nejde tedy o nějakou minoritní skupinu lidí. Naopak počet platformových pracovníků se bude nadále zvyšovat. Kompromis, který se nám s evropskými ministry podařilo nalézt, tedy jednoznačně vítám,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Hlavním prvkem návrhu je tzv. vyvratitelná právní domněnka existence pracovněprávního vztahu. Jinými slovy platí, že pokud digitální platforma má nad určitými prvky výkonu práce kontrolu, tak mezi ní a osobou vykonávající práci prostřednictvím platformy musí existovat pracovní poměr. Členské státy pak vytvoří rámec, který uplatňování této domněnky zajistí. „Důležité tedy je, že směrnice přináší řešení v rámci EU, ale současně dává členským státům volnost v tom, jak konkrétně tuto podmínku legislativně zakotví,“ uvedl ministr. Směrnice dále upravuje podmínky algoritmického řízení v kontextu práce skrze platformy. „Cílem je zajistit větší transparentnost a zlepšit ochranu pracovníků. Například nebude možné přes digitální platformu zneužívat daného člověka třeba tím, že o něm digitální platforma bude shromažďovat data, která ale sbírat nemá,“ vysvětlil ministr Jurečka. Směrnici musí ještě formálně schválit Evropský parlament. Další informace o celé legislativě jsou k dispozici v tiskové zprávě Rady. K zásadnímu posunu v projednávání směrnice došlo již za českého předsednictví. Prioritou v rámci CZ PRES bylo dosažení obecného přístupu Rady právě u směrnice o zlepšení pracovních podmínek při práci prostřednictvím platforem. I když se společný přístup nakonec těsně odhlasovat nepodařilo, díky úsilí CZ PRES došlo k významnému pokroku v projednávání celé úpravy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688