mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.03.2024 13:01:00

Ázerbájdžán čelí novým výzvám v oblasti zpracování odpadů

Ázerbájdžán čelí novým výzvám v oblasti zpracování odpadů

07.03.2024 / 12:17 | Aktualizováno: 07.03.2024 / 13:01

Nakládání s odpady v Ázerbájdžánu čelí výzvám v oblasti logistiky, dopravy, financování i jeho řízení. Vláda podniká opatření, která by situaci v zemi zlepšila a aby se hospodaření s odpady se stalo efektivnější, bylo šetrnější k životnímu prostředí a udržitelnější. Velvyslanectví České republiky v Baku se environmentálním tématům v Ázerbájdžánu věnuje dlouhodobě, proto ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky uspořádalo misi ázerbájdžánských expertů v sektoru do České republiky.

V roce 2008 byly v Ázerbájdžánu přijaty strategické dokumenty týkající se nakládání s domácím odpadem, aktivity ze strany vlády tím neutichly a sektorová legislativa se nadále rozvíjí. Nejvýznamnějšího pokroku bylo dosaženo při zpracování odpadu v Baku, kde se o odpady po svozu stará státní společnost Tamiz Shahar. V průmyslovém parku Balachani byla vystavěna spalovna odpadů, která ročně vygeneruje elektřinu pro město o 300 000 obyvatelích, a současně jediná sanitání skládka v Ázerbájdžánu. Činnost rezidentů je zaměřena na recyklaci a druhotné zpracování odpadů. I tak v roce 2022 skončilo 78 % z 2,6 mil. tun odpadu vyprodukovaného v Baku a jeho předměstích na skládce na bakinském předměstí Balachani. Společnost Tamiz Shahar společně s městem Baku tak spouští pilotní projekty zaměřené na recyklaci odpadů.

Situace v regionech se od Baku liší, Tamiz Shahar se stará o odpady pouze v hlavním městě, v regionech je veškerá práce na bedrech „krajských“ měst. Každý region by měl vytvořit vlastní strategii nakládání s odpady. Světová Banka ve svých doporučeních navrhla vytvoření paprskovitých regionálních center, do nichž se mají pomocí překládacích stanic svážet odpady z celého regionu a následně zpracovávat. Zástupci místních samospráv aktuálně začínají vytvářet s pomocí Ministerstva ekologie Ázerbájdžánu své vlastní regionální strategie a schémata svozu komunálního odpadu. Zároveň se otevírá otázka zpracování nebezpečného odpadu.

Životní prostředí a jeho ochrana je jednou z hlavních priorit ázerbájdžánské vlády do roku 2030. Zásadní pozornost je věnována nakládání s vodou a odpady. Problematika odpadového hospodářství, jeho plánování, zpracování nebezpečných odpadů, využívání odpadů pro druhotné využití či vzdělávání obyvatelstva v dané oblasti je natolik aktuální, že Velvyslanectví ČR v Baku společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR ve dnech 19. až 23. února 2024 uspořádalo misi ázerbájdžánských expertů. Mise se zúčastnili zástupci Ministerstva ekologie a přírodních zdrojů Ázerbájdžánu, Ministerstva ekologie Nachičevanské autonomní republiky, lankaranské gubernie a státní společnosti Tamiz Shahar zodpovídající za odpady v hlavním městě Baku a jeho okolí.

Program byl účastníkům mise organizován na míru na základě předem diskutovaných preferencí. Experti byli přijati na Ministerstvu průmyslu a obchodu České republiky, kde představili svá očekávání od pracovní cesty do ČR. V rámci celodenního programu v Brně bylo prezentováno pojetí českého odpadového hospodářství, práce i plány do budoucna, byla diskutována koncepce nakládání s odpady v rámci měst a obcí ČR, experti navíc měli možnost navštívit sanitární skládku. V SAKO Brno měli možnost si prohlédnout energetické využití komunálních odpadů a první dotřiďovací linku plastového dopadu v ČR. S ohledem na chystané regionální strategie navštívili také překládací stanici komunálního odpadu a stanici fluidního spalování upraveného odpadu RDF. Zpracování nebezpečného odpadu pak bylo představeno na unikátním zařízení v Mělníku.

Galerie


PROPED_odpady 02_2024


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688