ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  07.03.2024 10:50:00

Zemědělci protestují v centru Prahy. V poledne plánují demonstraci před Strakovou akademií

Zemědělci dnes brzy ráno vyrazili na okružní jízdu kolem Letenských sadů a částečně zablokovali dopravu na nábřeží Edvarda Beneše. Chtějí upozornit na to, že vláda podle nich neřeší jejich problémy. V poledne se pak shromáždí na demonstraci před Úřadem vlády ČR (budova bývalé Strakovy akademie na nábřeží Edvarda Beneše – pozn. red.), kde se s nimi setká ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle zpravodajství České televize protest způsobil dopravní kolaps na nábřeží v Holešovicích a na magistrále, řidiči musejí počítat s velkým zdržením. Policie proto vyzvala lidi, aby do města nejezdili auty a pracovali z domova, a pokud do zaměstnání musí, měli by využít vlaky, metro či tramvaje a vyhnout se cestám v okolí Úřadu vlády a Letné.

Protestující zemědělci vysypali před Úřadem vlády ČR hnůj, zasypali tramvajové koleje, a tím zkomplikovali provoz městské hromadné dopravy, uvedla Policie ČR na síti X. Řidiče, který hnůj vysypal, policisté zadrželi, je podezřelý z několika přestupků.

Podle redaktorky ČT Terezy Šedivé, která je před Strakovou akademií, se zemědělci pokusili zatarasit vchod do budovy balíky slámy. Na traktorech a dalších strojích měli transparenty „Zachraňme českou půdu nebo „Zastavme likvidaci českého zemědělství“.

Na nábřeží v Holešovicích a na magistrále došlo k dopravnímu kolapsu, řidiči musejí počítat s velkým zdržením. Výrazně se také zpožďují autobusy směřující do metropole. Spoje linek 332, 335, 337, 339 a 362 se zdržely až o půl hodiny.

Zemědělci vyrazili na okružní jízdu okolo Letenských sadů po trase nábřeží Edvarda Beneše, Chotkova ulice, ulice Milady Horákové, Veletržní ulice, ulice Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k Úřadu vlády. Zemědělci uvedli, že na trasu se, podle odhadu, vejde šest až sedm set strojů. Pokud jich bude více, budou parkovat na Letné nebo je policie odkloní na jinou trasu.

Podle zpravodajství České televize organizátoři protestu zemědělců odhadují, že by na protest mohly dorazit až čtyři tisíce lidí a celkem tisíc kusů zemědělské techniky – traktorů i nákladních vozů. Prozatím nejvíce protestujících zemědělců dorazilo z Plzeňského kraje, Vysočiny a ze středních Čech. Podle odhadu Agrární komory ČR se účastní kolem 3500 lidí a zatím vyjelo asi 700 traktorů a další techniky.

Zemědělci si určili shromaždiště ve Vestci, Jesenici, Letňanech, v Nové Vsi u Českého Brodu, v Kněževsi a Hostivici. „Kolem šesté hodiny zemědělci měli vyrazit do centra města. Při té příležitosti pojednou po Severojižní magistrále. Policisté a vedení města očekávají, že může dojít ke komplikacím,“ řekla ve vysílání České televize redaktorka ČT Natálie Lošková.

Z Letňan vyrazilo před půl šestou asi třicet traktorů a další zemědělské techniky směrem na Letnou. Původně se měly stroje seřadit na parkovišti u obchodního centra. Šlo ale o soukromý pozemek a protestující neměli od OC Letňany povolení k zaparkování, ochranka jim proto přístup k parkovišti zatarasila. Vozidla se tak seřadila na křižovatce a první část traktorů z Mladé Boleslavi a okolí vyjela směrem do centra Prahy asi o půl hodiny dříve, než bylo v původním plánu.

V poledne pak začne demonstrace před Úřadem vlády, která bude trvat zhruba hodinu a půl. Po jejím skončení organizátoři předpokládají postupný odjezd techniky i demonstrantů.

Na protestní jízdu dohlížejí desítky policistů převážně z dopravní služby, kteří budou řídit dopravu, aby byla co nejplynulejší. I město Praha vyzvalo řidiče, aby ve čtvrtek do města nejezdili auty a pracovali z domova nebo využili kolejovou dopravu a vyhnuli se cestám v okolí Úřadu vlády a Letenských sadů.

Vláda neřeší naše problémy, zní od zemědělců

Hlavními organizátory protestu jsou Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, podle kterých vláda neřeší jejich problémy. Žádají mimo jiné podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat, vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem a také nedanit evropské provozní dotace. Redaktorka ČT Tereza Šedivá také zmínila požadavek na „aktivní hájení českých zájmů“ vůči bezcelnímu dovozu obilí z Ukrajiny.

„Situace v tuzemském agrárním sektoru není dobrá a neustále se zhoršuje. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by našim chovatelům a pěstitelům skutečně pomohly,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Jan Doležal ohlásil další protest zemědělců na 21. března

V ranním rozhovoru pro Českou televizi zopakoval důvody, proč zemědělci protestují. Podtrhl, že nejde jen o Agrární komoru ČR a Zemědělský svaz ČR, ale že se k tomuto protestu přidaly Společnost Mladých agrárníků, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a značná část členů Asociace soukromého zemědělství. Pokud jde o oněch pět požadavků, které protestující vyhlásili již v minulém týdnu, jedná se o podporu zaměstnanosti na venkově prostřednictvím sociálního pojištění, nekrácení národní podpory pro životní pohodu zvířat, dále vrátit úroveň zdanění půdy a dalšího majetku na původní úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky EU. Čtvrtým požadavkem je, aby premiér a ministři zemědělství a průmyslu aktivně hájili zájmy českých zemědělců v jednání o obchodní dohodě s Ukrajinou. Posledním požadavkem je, že pokud Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomoc zemědělcům z evropských či národních zdrojů, aby tak Česká republika učinila v maximální možné výši. Přičemž konstatoval, že nejdůležitější z oněch pěti požadavků, jsou pro ně nejdůležitější ty, které se týkají směrnic a nařízení Evropské unie. Vzápětí k tomu uvedl, že zemědělci očekávají písemnou garanci ze strany vlády, pokud jde o tyto jejich požadavky. Zároveň dodal, že zemědělci plánují další demonstraci 21. března 2024, kdy je na tento den naplánováno zasedání Evropské rady, tedy vrcholného orgánu EU za účasti prezidentů a předsedů vlád jednotlivých členských zemí.

  • Zdroj: Česká televize
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688