Uherské Hradiště (mesto-uh.cz)
Z regionů  |  05.03.2024 16:07:00

Město Uherské Hradiště rozhodlo o výběru dopravce pro MHD

Pro zajištění dopravní obslužnosti Uherského Hradiště městskou autobusovou dopravou v období do roku 2033 byla na základě výsledku veřejné zakázky vybrána Znojemská dopravní společnost – PSOTA, s.r.o.

Uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem proběhne za podmínky, že vybraný dodavatel poskytne potřebnou součinnost a uplyne doba zákazu uzavřít smlouvu dle zákona či rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Město zahájilo zadávací řízení už v první polovině roku 2023, aby byl co nejdříve znám vybraný dopravce, který nabídne nejlepší ekonomické podmínky za dodržení kvalitativních požadavků, mezi které patří nízkopodlažní vozidla či klimatizace. Celkem obdrželo 6 nabídek.„Termín rozjezdu nové MHD od začátku letošního roku jsme však museli odložit kvůli návrhu, který řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen ÚOHS). Návrh na zahájení řízení o přezkoumání úkonů zadavatele podal v loňském roce výrobce vozidel, který ani do soutěže nebyl zapojen, a který řeší velikost autobusů. Ty my potřebujeme vzhledem k místním podmínkám menší," sdělil starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Kdy dojde ke spuštění nové MHD v Uherském Hradišti zatím nelze předjímat, termín se bude odvíjet od rozhodnutí ÚOHS. Ten sice návrh navrhovatele již zamítl, neboť nebyly zjištěny důvody pro uložení nápravného opatření, avšak navrhovatel podal proti tomuto rozhodnutí rozklad. V řízení o rozkladu nebylo dosud předsedou Úřadu rozhodnuto.

„Pokud jde o samotné vyhodnocení veřejné zakázky, město nyní může rozhodnout o výběru a uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem, smlouva však bude moci být uzavřena až po pravomocném rozhodnutí předsedy ÚOHS za předpokladu, že bude prvostupňové rozhodnutí Úřadu potvrzeno,“ vysvětlil Stanislav Blaha. Město se tak snaží spuštění nové MHD co nejvíce urychlit, aby po nabytí právní moci rozhodnutí o rozkladu mohla být smlouva s vybraným dodavatelem bez zbytečného odkladu uzavřena.

Snahou města je zavedení moderního, uživatelsky atraktivního a efektivního systému veřejné dopravy, který bude plně odpovídat potřebám co nejpočetnější části občanů města. Stávající systém fungování veřejné dopravy je nemoderní a překonaný, není pro cestující atraktivní ani přívětivý a zaostává za obecnými trendy.

Nový provozní model MHD se opírá o data získaná z podrobných průzkumů. Bylo provedeno nejen sčítání cestujících v autobusech, ale také sociologický průzkum dopravního chování obyvatel a jeho potřeb, zvlášť dle jednotlivých čtvrtí, sídlišť a místních částí.

Linkové vedení autobusů MHD výrazně lépe pokrývá zastavěná území a nabízí řadu nových zastávek. Některé z nich byly vybudovány už v předstihu, jako např. ve Staré Tenici, na Moravním náměstí, u Smetanových sadů či nejnověji v minulém týdnu byla dokončena zastávka v ulici Kollárova u středních škol. Tyto nové zastávky nyní využívá meziměstská linka 300, která byla spuštěna v neděli 3. března 2024 a každých 30 minut spojuje města KunoviceUherské Hradiště - Staré Město.

V přípravě je vybudování dalších nových zastávek – třeba v Rybárnách či na Tyršovo náměstí, jiné budou v první fázi provizorní. Ty budou dokončeny v návaznosti na spuštění nové koncepce MHD. Budou postupně kultivovány a přestavěny do definitivní podoby v rámci koncepčních projektů revitalizace nebo regenerace veřejných prostranství, nebo komplexních dopravních opatření.

Jakmile dojde ke spuštění nového modelu MHD, bude po dobu jednoho roku podrobně monitorován. Data o cestujících budou vyhodnocována a budou podkladem pro případné korekce.

 

 

Zveřejněno dne: 5. březen 2024. Aktualizováno: 5. březen 2024

Kontakty na odpovědnou osobu

Útvar kanceláře starosty
Masarykovo nám. 19
686 01 Uherské Hradiště
Odpovědná osoba

Ing. Dagmar Vacková

T: 572 525 121
M: 605 203 073
E: Dagmar.Vackova@mesto-uh _cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688