OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  05.03.2024 18:00:00

Která pojištění se často podceňují?

Na německém portálu Versicherungsmagazin byl zveřejněn článek hlavně o významu pojištění, ale také o tom, že některá pojištění se stále podceňují. Vychází se z názorů mluvčího skupiny VGH Versicherungen (VGH), resp. jejích odborníků.

Článek začíná konstatováním, že rizika jsou denně všudypřítomná. Může jít například o škody, jež daná osoba způsobí nedopatřením v bytě přítele, nebo o nešťastnou chvilku, kdy se jízdním kolem poškodí lak parkujícího osobního automobilu. Proto je podle Christiana Wormse, mluvčího VGH, důležité soukromé pojištění odpovědnosti občanů, které reaguje na vlastní zavinění a přebírá náklady spojené s požadavky na náhradu škody ze strany třetí osoby. Měly by o něm popřemýšlet hlavně rodiny s dětmi, neboť ty jsou připojištěny přes rodiče.

Naproti tomu soukromé úrazové pojištění poskytuje pojistnou ochranu pro případ vlastního poranění během volnočasových aktivit, jako například při sportu. Přitom takové pojištění má sjednáno pouze polovina Němců. Soukromé úrazové pojištění prostě pomůže nést finanční důsledky těžkých poranění, a to například výplatou jednorázové finanční částky, nebo úrazové renty v tom případě, kdy tělesné poškození přetrvává. Jestliže jsou ale důsledky úrazu nevratné, tak se měsíční renta vyplácí doživotně. Tato pojistná ochrana podporuje poškozené. Podle VGH je pojistná ochrana ve formě soukromého úrazového pojištění platná i v zahraničí.

Christian Worms dále vysvětluje, že u veřejného zdravotního pojištění to vypadá jinak. To neplatí v zahraničí všeobecně, ale jen v některých zemích a kromě toho jen za určitých podmínek. Německo má sice sjednánu dohodu o sociálním pojištění se 40 státy, přesto VGH doporučuje téměř vždy uzavřít pojistnou smlouvu o zdravotním pojištění pro případ zahraniční cesty, kterou je zajištěno nejen případné nezbytné lékařské ošetření a pomoc, ale i repatriace, je-li to nezbytné. Právě repatriace je značně nákladná, ať už z členského státu EU, nebo ze vzdálenější destinace. Mnoho občanů si vůbec není vědomo toho, kolik takový zpětný transport zraněné nebo nemocné osoby do Německa stojí.

Jednou z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti jsou v současné době psychické potíže. Ty mohou vést k nechtěnému předčasnému odchodu z pracovního života. Jsou ovšem kryty z pojištění pro případ pracovní neschopnosti. Předpoklad, že lidé, kteří většinu pracovní doby stráví u počítače, nepotřebují soukromé pojištění pro případ pracovní neschopnosti, je naprosto chybný.

Další riziko, jež nelze podceňovat, je podle VGH možný nízký důchod ve stáří. To, že důchod z veřejného důchodového pojištění nestačí, je nyní již většině lidí zřejmé. Nicméně ne všichni jednají či reagují odpovídajícím způsobem. Soukromě penzijní pojištění a zaměstnanecké penzijní pojištění je podle VGH dnes důležitější než kdykoli dříve. To platí zvláště pro mladé lidi, kteří mohou obzvláště „trpět“ z důvodu demografické změny.

Pokud budou dlouhodobě platit pojistné, tak je jasné, že na konci pojistné doby získají vyšší finanční prostředky než činilo uhrazené pojistné. Vyplatí se především soukromé penzijní pojištění s moderními koncepty garancí, ale též pojištění bez garancí. Výše uvedené příklady nejsou nové, ale je důležité je neustále opakovat. Platí samozřejmě i pro český pojistný trh.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688