Město Blansko (blansko.cz)
Z regionů  |  04.03.2024 17:01:00

Blansko - policie bilancuje rok 2023. Přibylo trestných činů a ubylo přestupků

Mírný nárůst kriminality, například co do počtu trestných činů spáchaných na území města Blanska, zaznamenali v roce 2023 policisté Policie ČR, Územního odboru Blansko. Podle Zprávy o bezpečnostní situaci v teritoriu Územního odboru Blansko loni policisté jen v Blansku zaznamenali celkem 271 trestných činů, o 14 více než roce 2022, v celém územním odboru 951 oproti loňským 917 případům. „I přesto lze konstatovat, že se v roce 2023 na území Blanska nezhoršila bezpečností situace,“ míní ředitel územního odboru Zdeněk Grénar. „Minulý rok také došlo k výraznému poklesu přestupků,“ doplňuje.

Nejčastěji policisté řešili majetkové trestné činy, konkrétně krádeže. „Nejpočetněji jsou zastoupeny případy prosté krádeže spáchané v obchodech. Dále se jednalo o krádeže spáchané v bytech, krádeže dvoustopých motorových vozidel, kapesní krádeže a nechybí ani krádeže jízdních kol,“ uvádí Zdeněk Grénar.

Zástupci Policie ČR a Městské policie Blansko seznámili radní se statistikami roku 2023. FOTO: Pavla Komárková

V roce 2023 se zastavil trend nárůstu počtu případů z tzv. prostředí počítačové sítě Internet, byť stále tvoří velký podíl z celkové kriminality. Pachatelům nahrává, že lidé jsou lehkovážní a neobezřetně poskytují cizím osobám své údaje k platebním kartám nebo internetovému bankovnictví. Jen za minulý rok policisté přímo v Blansku řešili 21 případů zneužití platební karty, finanční prostředky přitom často končí na zahraničních účtech a jejich dohledání je velice obtížné.

„Pachatelé jsou stále vynalézavější a ihned reagují na všechny možnosti, které jim nabízí technologický pokrok a digitalizace, zejména na nové trendy v bankovnictví, nebo na nové způsoby komunikace v rámci sociálních sítí,“ uvádí Grénar. Prevence se podle něj jeví jako zřejmě jediný způsob, jak kriminalitě tohoto druhu zabránit.

Pokles počtu přestupků byl markantní, celkem 889 přestupků za rok 2023 je o 207 méně, než kolik jich policisté evidovali za rok 2022. I v loňském roce, podobně jako v předchozích letech, tvořily významný podíl na celkové statistice přestupky v dopravě. Celkově jen příslušníci PČR loni evidovali 621 přestupků v dopravě, městští strážníci pak zaznamenali dalších 1153 dopravních přestupků.

„Oproti roku 2022 ovšem počet přestupků v dopravě poklesl. Předloni jsme jich jen na území města zaznamenali celkem 1235. Úbytek v počtu přestupků souvisí s tím, že v roce 2022 byla realizována řada dopravních staveb, s tím byla spojena řada dopravních omezení, v návaznosti na ně se pak neukáznění řidiči často dopouštěli přestupků,“ zdůvodňuje možné příčiny meziročního poklesu ředitel Městské policie Blansko Martin Lepka.

Dopravní přestupky strážníci nejčastěji evidují ve středu města, v okolí nemocnice a v ulicích v blízkosti vlakového nádraží. „Největší problém je zde s parkováním. Nejčastějším přestupkem je parkování v křižovatkách, neplacení v placených zónách, řidiči se také často dopouštějí parkování na místech, která k tomu nejsou určená. Problémy jsou také s nedodržováním místní úpravy silničního provozu,“ dodává Martin Lepka. „Poměrně často také řešíme oznámení a podněty občanů na blokování parkovacích míst vraky, případně vozidly bez technické prohlídky. Za uplynulé čtyři roky městští strážníci řešili odstranění celkem 29 vraků a 152 vozidel, která byla bez platné technické prohlídky déle než 6 měsíců,“ uzavírá Lepka.

Podle Zprávy o činnosti městské policie za rok 2023 městští policisté zaznamenali celkem 2612 událostí. „Z toho počtu bylo 1399 přestupkových událostí, 22 trestných činů, či podezření z jejich spáchání. Celkem 1191 událostí nebylo kvalifikováno jako protiprávní jednání,“ uvedl Martin Lepka.

„Pokud jde o řešení těchto událostí, 1037 přestupků bylo řešeno na místě v příkazním řízení uložením pokuty a 54 přestupků bylo oznámeno k dořešení příslušným správním orgánům. Ostatní, méně závažné přestupky, byly řešeny domluvou. Pokuty uložené strážníky dosáhly v roce 2023 celkové částky 540.600,-,“ doplnil ředitel blanenských strážníků.

Zástupci Policie ČR a Městské policie Blansko seznámili radní se statistikami roku 2023. FOTO: Pavla Komárková

Městská policie Blansko se mimo jiné věnovala také preventivním programům zaměřeným na nejrůznější zájmové i věkové skupiny. Nejvýznamnějším prvkem tzv. situační prevence je ovšem Městský kamerový dohlížecí systém (MKDS). I loni došlo k jeho moderizaci a dalšímu rozšíření.

„V roce 2023 byl vybudován nový kamerový bod na OC Poříčí, dále v parku na ul. Sv. Čecha („U Zborováka“) a také byl proveden upgrade kamerových bodů K1 a K2 (na nám. Republiky a v ulici Smetanova). S modernizací a případným rozšiřováním MKDS počítáme i do budoucna. V současné době má MKDS 20 kamerových bodů, které zahrnují celkem 30 jednotlivých kamer,“ doplnil zástupce ředitele městské policie Stanislav Sotolář.

 

FOTOGALERIE
Policie bilancuje rok 2023. Přibylo trestných činů a ubylo přestupků

V roce 2023 zaznamenala Městská policie Blansko celkem 2612 událostí. Zdroj: MP Blansko

Celkem fotografií: 4

Preventivně působí ale také hlídky střížníků. Ty vždy ráno před začátkem vyučování zajišťují pravidelný dozor u nejfrekventovanějších přechodů pro chodce v blízkosti základních škol. „Vzhledem k počtu strážníků nejsme schopni každý den zajistit všechny přechody současně. Strážníci však pravidelně dohlíží na přechody v ulici Sadová, v ulici 9. května a v ulici Seifertova. Nepravidelně pak také v ulici Dvorská, Salmova či v Dolní Lhotě,“ uvádí Lepka.

Zprávu PČR o bezpečnostní situaci na teritoriu ÚO Blansko za rok 2023 naleznete zde, zprávu o činnosti MP Blansko za 2023 zde.

spo, pak

 

vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688