OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  01.03.2024 12:00:00

Kupní síla Němců stoupne letos na 27 848 EUR na hlavu

Podle v lednu zveřejněné studie agentury GfK se kupní síla Němců v roce 2024 zvýší na 27 848 EUR na obyvatele. To odpovídá nominálnímu nárůstu o 2,8 % a zvýšení o 767 EUR na obyvatele.

Pro celé Německo předpovídá GfK v roce 2024 kupní sílu v celkové výši 2 349,2 miliardy EUR. V porovnání s revidovanou prognózou pro předchozí rok to odpovídá nominálnímu nárůstu o 2,8 %, resp. o 767 EUR na obyvatele směrem nahoru. V roce 2024 tak budou mít Němci k dispozici průměrnou kupní sílu na obyvatele ve výši 27 848 EUR připravenou na spotřebitelské výdaje, bydlení, volný čas a úspory.

Kupní sílou se rozumí nominální čistý disponibilní příjem obyvatelstva včetně státních transferových plateb, jako jsou důchody, podpora v nezaměstnanosti a přídavky na děti. Zda a kolik z nominálního nárůstu kupní síly zbude v reálném vyjádření na výdaje obyvatel, však závisí na tom, jak se budou vyvíjet spotřebitelské ceny v roce 2024.

Filip Vojtěch, expert společnosti GfK na maloobchod v divizi Geomarketing, k tomu říká: „Poté, co kupní síla v roce 2023 výrazně vzrostla, očekáváme v roce 2024 další mírný růst o 2,8 %. To znamená, že zvýšení kupní síly by přinejmenším kompenzovalo inflaci ve výši 2,7 %, kterou aktuálně pro tento rok předpovídá Bundesbanka. Vzhledem k politické nejistotě však zůstává sklon ke spotřebě utlumený a Němci budou pravděpodobně i letos více spořit.“

Brémy budou mezi spolkovými zeměmi v roce 2024 na chvostu

Pohled na regionální rozložení kupní síly v Německu poskytuje napínavé poznatky o tom, kde žijí lidé s obzvláště vysokým potenciálem utrácet. Stejně jako v předchozích letech je na prvním místě mezi spolkovými zeměmi Bavorsko. Bavoři mají k dispozici průměrnou částku 30 130 EUR na obyvatele na útratu i úspory, což je o více než 8 % nad celostátním průměrem. Poté, co Bádensko-Württembersko v roce 2023 předstihlo Hamburk, potvrdí v roce 2024 znovu druhé místo. S kupní silou 29 675 EUR na obyvatele mají obyvatelé třetí nejlidnatější spolkové země Německa v průměru k dispozici o 18 EUR více než obyvatelé Hamburku.

Stejně jako v předchozích letech mají pouze 4 ze 16 německých spolkových zemí – Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Hamburk a Hesensko – nadprůměrnou kupní sílu na obyvatele – ve třech čtvrtinách spolkových zemí vychází výdajový potenciál v celostátní analýze naopak podprůměrný. Zároveň však pokračuje trend posledních let, kdy zejména nové spolkové země zaznamenávají největší meziroční nárůst kupní síly, což znamená, že se rozdíl v kupní síle pomalu zmenšuje.

Na posledních 4 místech došlo oproti předchozímu roku k přesunům v žebříčku: Zatímco spolkové země Durynsko, Sasko-Anhaltsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko si polepšily vždy o jedno místo, Brémy se v roce 2024 propadly o 3 místa a skončily úplně na konci. Obyvatelé Brém mají na své výdaje a úspory k dispozici v průměru 24 702 EUR, což je o něco málo přes 11 % pod celostátním průměrem.

Kupní síla v městských a venkovských okresech: lídři zůstávají na pozicích, další okresy v TOP 10 se promíchají

Stejně jako v předchozích letech je i v roce 2024 mezi 400 německými městskými a venkovskými okresy jednoznačným lídrem bavorský okres Starnberg. S kupní silou na obyvatele ve výši 38 702 EUR je přesně 39 % nad celostátním průměrem; obyvatelé Starnbergu mají k dispozici o 1 157 EUR více než obyvatelé druhého okresu Mnichov. V první desítce letos není žádný nováček, ale třetí až deváté místo se promíchalo.

Hustota kupní síly: vysoký potenciál na malé rozloze

Pohled na celkové sumy kupní síly ukazuje, že města s velkým počtem obyvatel a zejména velké metropolitní regiony jsou nezpochybnitelnými cílovými trhy pro maloobchodníky a poskytovatele služeb. Hustota kupní síly, tedy dostupná kupní síla v milionech EUR na kilometr čtvereční, je nejvyšší v metropolích Mnichov a Berlín, následují velkoměsta Frankfurt, Stuttgart, Düsseldorf a Norimberk. Hustota kupní síly je tak pro podniky důležitým ukazatelem, ve kterých oblastech mohou mobilizovat velký potenciál kupní síly tím, že osloví cíleně zákazníky na malém území.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688