ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  27.02.2024 14:00:00

Komise představila nové iniciativy na podporu vedoucího postavení evropského průmyslu v oblasti pokročilých materiálů

Nové iniciativy posilující vedoucí postavení Evropy v průmyslu

Komise dnes navrhla komplexní strategii pro přechod k vedoucímu postavení EU v průmyslu v oblasti pokročilých materiálů, což je klíčová základní technologie, která je vysoce důležitá pro souběžnou ekologickou a digitální transformaci. Sdělení o pokročilých materiálech pro vedoucí postavení v průmyslu předkládá konkrétní kroky, které umožní sladit priority a investice v oblasti výzkumu a inovací v EU a zajistit vedoucí postavení Evropy v této klíčové technologii. Tato iniciativa, kterou členské státy a průmysl očekávají, je prvním krokem ke společnému evropskému přístupu k pokročilým materiálům, který vytváří základy pro další opatření.

Pokročilé materiály jsou záměrně navrženy a konstruovány tak, aby vykazovaly vynikající výkon nebo zvláštní funkce, které mohou být vyvinuty nebývalou rychlostí díky dnešním vědeckým poznatkům a výpočetnímu výkonu. Mají zásadní význam například pro inovace v oblasti energetiky, elektroniky, stavebnictví a mobility, a proto mají zásadní význam pro ekologickou a digitální transformaci. Očekává se, že první seznam oblastí výzkumu bude v průběhu času rozšířen v rámci dialogu s Technickou radou, která má být zřízena.

Očekává se, že poptávka po pokročilých materiálech se v nadcházejících letech výrazně zvýší, například pokud jde o výrobu energie z obnovitelných zdrojů, baterií, budov s nulovými emisemi, polovodiče, léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, družice, nosné rakety do vesmíru, letadla nebo pro jiné aplikace dvojího užití, jakož i obranné vybavení.

Cílem strategie je posílit dlouhodobou konkurenceschopnost EU tím, že se zajistí, aby Unie zůstala v čele nových materiálních technologií, a podporovat kapacity v oblasti vývoje, testování a zavádění. Opatření rovněž posílí otevřenou strategickou autonomii a hospodářskou bezpečnost EU snížením závislosti na kritických materiálech jejich nahrazením nebo podporou jejich recyklace a opětovného použití.

Sdělení navrhuje opatření na pěti hlavních pilířích, která mají být prováděna společně s členskými státy EU, průmyslovými subjekty a dalšími klíčovými zúčastněnými stranami:

  1. Posílení evropského výzkumného a inovačního ekosystému v oblasti pokročilých materiálů.
  2. Zrychlené uvádění inovativních materiálů na trh. To zahrnuje rozvoj „společných materiálů“, evropské digitální infrastruktury pro výzkum a inovace v oblasti pokročilých materiálů. Výrazně urychlí navrhování, vývoj a testování nových pokročilých materiálů v kontrolovaném prostředí, a to i za použití umělé inteligence.
  3. Zvýšení kapitálových investic a přístupu k financování. V rámci tohoto balíčku opatření naváže EU v rámci programu Horizont Evropa nové partnerství s průmyslem s cílem investovat 500 milionů EUR na období 20252027, přičemž nejméně 250 milionů EUR bude pocházet ze soukromých zdrojů.
  4. Podpora výroby a používání pokročilých materiálů. To zahrnuje zadávání veřejných zakázek na inovace, stanovování norem a zahájení Akademie pokročilých materiálů s Evropským inovačním a technologickým institutem s cílem zajistit, aby evropská pracovní síla měla potřebné dovednosti.
  5. Vytvoření technologické rady pro pokročilé materiály, která bude poskytovat poradenství při řízení této iniciativy s členskými státy, zeměmi přidruženými k programu Horizont Evropa a průmyslem.

Pozadí

Příkladem pokročilých materiálů je grafen. Je to nejsilnější a nejsilnější materiál, který překonává měď jako tepelný vodič. Používá se v televizních obrazovkách, počítačích a chytrých telefonech. Energetická účinnost a nové výkonnostní prvky jsou možné pouze díky novým konstrukčním vlastnostem.

Evropa má silné postavení ve vývoji pokročilých materiálů, ale neustálé inovace jsou klíčem k zajištění technologické suverenity a strategické autonomie v průběhu celého životního cyklu pokročilých materiálů. Rámcové programy EU pro výzkum a inovace v průběhu let aktivně podporovaly výzkum a inovace v pokročilých materiálech, mezi něž patří například stěžejní iniciativa Graphene, jakož i několik evropských technologických platforem a ERA-NETs.

V únoru 2022 vyzvaly klíčové zúčastněné strany z průmyslu Komisi v manifestu o materiálech do roku 2030, aby stanovila strategický plán a účinnou správu výzkumu a inovací v oblasti pokročilých materiálů a novou evropskou strategickou agendu v oblasti výzkumu a inovací pro příští generaci pokročilých materiálů.

Po širších konzultacích s členskými státy a zúčastněnými stranami se stávající sdělení zabývá nejen potřebami v oblasti výzkumu a inovací, ale také úsilím o posílení výroby, používání a využívání pokročilých materiálů.

Pro více informací

Sdělení o pokročilých materiálech pro vedoucí postavení v průmyslu

Informativní přehled

Internetové stránky o pokročilých materiálech

Výsledky inovativního výzkumu v oblasti pokročilých materiálů financovaného EU

Media

Wind turbines in Wallonia 2023-02-08

Quote

Konkurenceschopnost EU závisí na naší technologické špičce a stabilních dodávkách pokročilých materiálů pro naši ekologickou a digitální transformaci. Musíme podporovat vývoj těchto materiálů a účinně je využívat udržitelným způsobem. Poté, co jsme naslouchali zúčastněným stranám z průmyslu a vnitrostátním orgánům, navrhujeme další postup, který bude přínosem pro naši dlouhodobou hospodářskou odolnost.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-02-26

Dnes navrhujeme strategii pro společnou akci v EU s cílem posílit naše postavení v oblasti vyspělých materiálů, které jsou klíčovou technologickou oblastí pro budoucnost našich průmyslových odvětví. Tato strategie vytvoří nové příležitosti pro podniky v EU a vybaví Evropu potřebnými infrastrukturami a dovednostmi, aby zůstala silným hráčem na mezinárodní scéně. To má zásadní význam pro naši konkurenceschopnost, otevřenou strategickou autonomii a hospodářskou bezpečnost.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-02-26

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688