Export (export.cz)
Export  |  26.02.2024 13:09:00

Cesta na katarský stavební trh vede přes spolupráci s místními společnostmi

CESTA NA KATARSKÝ STAVEBNÍ TRH VEDE PŘES SPOLUPRÁCI S MÍSTNÍMI SPOLEČNOSTMI

Katarský stavební trh je jedním z nejrychleji rostoucích na světě. Silný důraz vlády na budování a modernizaci infrastruktury předpokládá skutečně robustní růst katarského stavebnictví. Budují se komerční, rezidenční, průmyslové, dopravní a energetické projekty. Staví se oplocení, přístavby i nové budovy.

Velkým stimulem pro katarské stavebnictví bylo poslední mistrovství světa ve fotbale. Foto: Shutterstock

Katarská vláda rozvoj stavebnictví intenzivně podporuje prostřednictvím státních zakázek. Výběrová řízení zpravidla vyhrávají místní velké renomované firmy, které v některých případech spolupracují se subkontraktory.

FOTBALOVÝ STIMUL

V roce 2021 dosáhl katarský stavební trh úrovně 46,8 miliardy USD a v letech 20232026 má dosáhnout roční míry růstu přes 3 %. Stát Katar zrealizoval významné projekty infrastruktury pro mistrovství světa ve fotbale 2022. Tyto projekty zahrnovaly stadiony, nebytové budovy a rozšíření silniční a železniční sítě a výstavbu katarského metra. Závazek země pořádat budoucí sportovní události, jako je Mistrovství světa v basketbalu FIBA 2027 a Asijské hry 2030, naznačuje pokračování stavebních aktivit.

Očekává se, že katarský stavební trh dosáhl za rok 2023 hodnoty 58 miliard USD a v následujících letech nadále poroste až na téměř 90 miliard USD v roce 2028. Na podporu růstu stavebního sektoru vyčlenila vláda Kataru značný rozpočet. V rozpočtu na rok 2021 byly identifikovány infrastrukturní projekty v hodnotě 14,8 miliardy USD a tyto projekty byly zadány v letech 20212023.

PREFERENCE DOMÁCÍCH FIREM

Katarské stavební a kontraktorské společnosti jsou tamní vládou silně preferovány. V zemi působí přibližně 20 skutečně významných stavebních a dodavatelských společností, které jsou renomovanými a spolehlivými hráči v tomto odvětví, protože mají za sebou realizaci velkých projektů. Patří mezi ně například Al Ali Engineering, Al Darwish Engineering, Al Huda Engineering Works, Bojamhoor Trading & Construction, Medgulf Construction Company, Redco Construction Al Mana (RC AL MANA), Gulf Contracting, Bin Omran Trading & Contracting, Hamad Bin Khalid (HBK) Contracting Company, Hyundai Engineering & Construction.

Spolupráce s některou z těchto velkých stavebních a kontraktorských společností znamená v Kataru přístup k velkým vládním stavebním projektům.

Simona Drahoňovská, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dauha

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688