mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.02.2024 13:37:00

Albánský sektor inovací sází na digitální nomády a podporu inovativních startupů

Albánie osvobodila „digitální nomády“ od pracovního povolení a placení daní po dobu jednoho roku. Tímto opatřením chce získat kvalifikované pracovníky v oboru informačních a komunikačních technologií, kteří by se v Albánii mohli dlouhodobě usadit a podílet se na rozvoji inovací. Prioritou vlády je podpora inovativních startupů.

Albánie se dlouhodobě potýká se silným odlivem mozků, který výrazně snižuje schopnost země inovovat. Tento handicap se vláda snaží zmírnit lákáním „digitálních nomádů“, pro které by dlouhodobý pobyt v Albánii mohl být z ekonomického hlediska výhodný.

Podpora digitálních nomádů byla oficiálně schválena parlamentem v květnu 2023 jako dodatek zákona č. 25/2022 „O podpoře a rozvoji startupů“ Podle tohoto dodatku se „mobilní digitální zaměstnanci“ nebudou po dobu jednoho roku považovat za daňové rezidenty Albánie. Současně se jim dostane i zvláštního statutu v rámci zákona o pobytu cizinců. Od digitálních nomádů albánská vláda očekává jejich možnou spolupráci s místní digitální komunitou, zejména v oblasti rozvoje startupů.

Zákon č. 25/2022 „O podpoře a rozvoji startupů“ a jeho dodatek vytváří regulační a institucionální rámec pro realizaci inovativních nápadů a budování nových podniků, které by podpořily inovační rozvoj albánské ekonomiky. Součástí institucionálního rámce zákona je i vznik speciální agentury spadající pod státního ministra pro podnikání a obchodní prostředí. Nedávno založená „Startup Albania Agency“ bude zpracovávat dotační programy na podporu inovací a pořádat řadu vzdělávacích a networkingových akcí.

První dotační výzva na podporu startupů vyhlášená agenturou v únoru 2024 má rozdělit 3 mil. EUR mezi cca 80 subjektů. Pro začínající podnikatele, studenty či digitální nomády s inovativními nápady je počítáno s dotací ve výši 14 tis. EUR, pro firmy činné minimálně 1 rok s dotací do 45 tis. EUR a firmy, které již mají vyvinutý prototyp a potřebují ho uvést na trh si mohou požádat o dotaci ve výši až 90 tis. EUR.

Finanční podpora inovací bude zajišťována nejen ze státního rozpočtu, ale též z prostředků Evropské unie a některých členských zemí. Evropská Unie se bude v rámci svého programu „EU4innovation“ podílet částkou 10 mil. EUR, Německo částkou 1,2 mil. EUR a Švédsko poskytne dotaci ve výši 0,5 mil. EUR. Program „EU4innovation“ zahrnuje nejen podporu inovativních starupů, ale též vybudování inovativního ekosystému a propojení jeho aktérů.

Podpora startupů je v souladu s vládní Strategií rozvoje pro roky 2021-2027 a připravovanou „Strategií pro vědu, techniku a inovace 2023-2030“, jejímž cílem je zvýšení investic do vědecké infrastruktury (budování technoparků s podporou státu) a podnícení spolupráce akademických institucí se soukromým sektorem na aplikovaném výzkumu.

Sektor vědy, výzkumu a inovací je poznamenán masovým odchodem vědeckých pracovníků, vysokoškolských pedagogů a dalších profesionálů do zahraničí. Sektor trpí nedostatkem financí, do výzkumu plyne pouze 0,06 % HDP, do celého školství pak jen 2,5 % HDP. Chybí spolupráce universit se soukromým sektorem, který pro absolventy nemá odpovídající pracovní pozice.

Také celková počítačová gramotnost obyvatel je na zatím na nízké úrovni, zejména v oblastech mimo velká města, kde není souvislá internetová síť a v základních školách chybí potřebná IT technologie pro výuku dětí.

Možnosti pro umístění českých řešení se tak zatím omezují na ICT sektor, který je sice malý, ale roste tempem 30 % ročně. Příležitosti se naskýtají např. v oblasti rozvoje „chytrých měst“, tj. inteligentních dopravních systémů, chytrého veřejného osvětlení a chytrých budov. Další možnosti jsou v oblasti internetového prodeje, on-line marketingu a komunikačních služeb.

Petr Vlk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Tiraně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688