Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  23.02.2024 12:33:00

Hradecká MHD se připravuje na rekonstrukci Milety

Rekonstrukce křižovatky Mileta v Hradci Králové, jejímž hlavním investorem je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) společně s městem a Královéhradeckým krajem, začne 2. dubna. Přípravné práce budou v okolí křižovatky probíhat již v průběhu března. S dopravním omezením budou muset počítat řidiči, cyklisté i chodci, na změny se připravuje i hradecký dopravní podnik.
 

 
 
Během první etapy rekonstrukce, která by měla skončit v dubnu příštího roku, bude uzavřený vjezd z křižovatky Mileta do Hradecké ulice a panelový příjezd od Benešovy třídy včetně úseku kolem výjezdového střediska zdravotnické záchranné služby. „To pochopitelně znamená i nutnou úpravu linek hradecké MHD, které křižovatkou projíždí. Pro některé se trasa nezmění, pouze dojde například k přesunu zastávky. Jiné linky se ale změně trasy nevyhnou. Žádná linka však nebude zrušena, v souvislosti s připravovaným dopravním omezením neplánujeme ani zavedení nějaké speciální nové linky,“ říká náměstek primátorky pro oblast dopravy Miroslav Hloušek.

Křižovatkou projíždí osm denních, dvě školní a čtyři noční linky. „Zastávky Heyrovského v Sokolské ulici, tedy na silničním okruhu, budou posunuty k čerpací stanici OMV. Pro linky, které jezdí od Třebše na terminál hromadné dopravy, bude zastávka Heyrovského zrušena. Z důvodu uzavření výjezdu z Milety do Hradecké ulice budou linky, které tudy jezdí, odkloněny přes okružní křižovatku Na Kotli a Brněnskou ulici. Zároveň bude v prostoru staveniště sneseno trolejové vedení, trolejbusy na lince číslo jedna tak nahradí autobusy,“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.

Kompletní rekonstrukce jedné z nejfrekventovanějších křižovatek ve městě se uskuteční ve třech etapách, během kterých bude průjezd křižovatkou proměnlivě omezený podle průběhu stavebních prací. Ty potrvají do konce roku 2026 a vyjdou na více než 634 milionů korun včetně DPH. Hlavním investorem je ŘSD, na rekonstrukci se podílí také město Hradec Králové a Královéhradecký kraj. Po dokončení stavebních prací vzniknou tři nové odlehčovací bypassy pro přímé odbočení doprava, nové zastávky MHD, pod křižovatkou povedou podchody pro chodce a cyklisty, které jim nabídnou obousměrné bezkolizní propojení mezi Moravským Předměstím a centrem Hradce a výrazně tím zvýší i propustnost křižovatky pro automobilovou dopravu.

Projekt proměny Milety počítá v dalších etapách také s vybudováním další křižovatky, tzv. malé Milety, která nahradí stávající napojení fakultní nemocnice a výjezd z Benešovy třídy. To nakonec přinese lepší příjezd k nemocnici a otevře důstojné a kapacitně odpovídající vyústění Benešovy třídy, na které tento městský bulvár čeká dlouhá desetiletí.

Změny u vybraných linek MHD v Hradci Králové v průběhu I. etapy rekonstrukce křižovatky Mileta:

- rekonstrukce křižovatky Mileta se bude týkat prakticky všech denních a nočních linek MHD, které v současnosti křižovatkou Mileta projíždějí. Jde tedy o denní linky MHD č. 1, 8, 9, 16, 16Š, 19, 23, 23Š, 24 a 33 a noční linky MHD č. 52, 53 a 54

- jediná linka MHD, která nebude stavbou dotčena, je linka č. 51 – křižovatkou projíždí jednosměrně od Fakultní nemocnice směrem do Třebše a nevynechá tak žádnou zastávku

- linka MHD č. 1 – trasa linky nebude stavbou dotčena, trolejbusy budou z důvodu snesení trolejového vedení nahrazeny autobusy, dojde k přemístění zastávky Heyrovského v Sokolské ulici v obou směrech k čerpací stanici OMV

- linka MHD č. 8 – trasa linky nebude stavbou dotčena, dojde k přemístění zastávky Heyrovského v Sokolské ulici v obou směrech k čerpací stanici OMV

- linka MHD č. 9 – trasa linky nebude stavbou dotčena, dojde však ke zrušení zastávky Heyrovského ve směru na Terminál HD (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 16 – trasa linky bude stavbou dotčena, objízdná trasa povede obousměrně Brněnskou a Sokolskou ulicí, dojde ke zrušení zastávky Heyrovského v Hradecké ulici ve směru k Zimnímu stadionu, budou naopak zřízeny zastávky Heyrovského v Sokolské ulici v obou směrech u čerpací stanice OMV (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 16Š – trasa linky bude stavbou dotčena, objízdná trasa povede jednosměrně Brněnskou a Sokolskou ulicí, bude zřízena zastávka Heyrovského v Sokolské ulici u čerpací stanice OMV (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 19 – trasa linky bude stavbou dotčena, objízdná trasa povede obousměrně Brněnskou a Sokolskou ulicí, dojde ke zrušení zastávky Heyrovského v Hradecké ulici ve směru k Zimnímu stadionu, budou naopak zřízeny zastávky Heyrovského v Sokolské ulici v obou směrech u čerpací stanice OMV (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 23 – trasa linky bude stavbou dotčena, objízdná trasa povede obousměrně Brněnskou a Sokolskou ulicí, dojde ke zrušení zastávky Heyrovského v Hradecké ulici ve směru k Zimnímu stadionu, budou naopak zřízeny zastávky Heyrovského v Sokolské ulici v obou směrech u čerpací stanice OMV (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 23Š – trasa linky bude stavbou dotčena, objízdná trasa povede jednosměrně Sokolskou a Brněnskou ulicí, dojde ke zrušení zastávky Heyrovského v Hradecké ulici ve směru k Zimnímu stadionu, bude naopak zřízena zastávka Heyrovského v Sokolské ulici u čerpací stanice OMV (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 24 – trasa linky nebude stavbou dotčena, dojde však ke zrušení zastávky Heyrovského ve směru na Terminál HD (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 33 – trasa linky bude stavbou dotčena, objízdná trasa povede obousměrně Brněnskou a Sokolskou ulicí, dojde ke zrušení zastávky Heyrovského v Hradecké ulici ve směru k Zimnímu stadionu, budou naopak zřízeny zastávky Heyrovského v Sokolské ulici v obou směrech u čerpací stanice OMV (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 51 – trasa linky nebude stavbou dotčena

- linka MHD č. 52 – trasa linky nebude stavbou dotčena, dojde však ke zrušení zastávky Heyrovského ve směru na Terminál HD (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 53 – trasa linky bude stavbou dotčena, objízdná trasa povede jednosměrně Brněnskou ulicí, dojde ke zrušení zastávky Heyrovského v Sokolské ulici ve směru k Hotelu Garni (na lince bude platit výlukový jízdní řád)

- linka MHD č. 54 – trasa linky bude stavbou dotčena, objízdná trasa povede jednosměrně Brněnskou ulicí, dojde ke zrušení zastávky Heyrovského v Hradecké ulici ve směru k Zimnímu stadionu (na lince bude platit výlukový jízdní řád)


Tiskové oddělení
 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 23.2.2024 / 23.2.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688