Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.02.2024 07:46:12

Německo koketuje s technickou recesí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německý statistický úřad by dnes měl potvrdit pokles tamní ekonomiky v závěrečném čtvrtletí loňského roku mezičtvrtletně o 0,3 %. To v kombinaci se slabými předstihovými indikátory znamená, že se ekonomika našeho hlavního obchodního partnera patrně nachází na začátku letošního roku v recesi. Příliš povzbudivé zprávy zřejmě nenabídne ani únorový IFO index. Jaká je nálada tuzemských spotřebitelů i podnikatelů dnes ukáže únorový konjunkturální průzkum ČSÚ. Agentura Fitch publikuje po uzavření amerických trhů výsledek pravidelného ratingového hodnocení ČR.

HDP Německa se v Q4 23 snížil o 0,3 % q/q

Finální čtení růstu německé ekonomiky za Q4 23 nově nabídne jeho strukturu. Z hlediska HDP jako celku by měl být potvrzen jeho mezičtvrtletní pokles o 0,3 %. Kromě zásob hlavním důvodem tohoto poklesu podle nás byly nižší fixní investice, zejména pak investice domácností do obydlí. Výrazný pokles patrně zaznamenal i dovoz, což vedlo ke zvýšení příspěvku čistého vývozu. Naopak spotřeba domácností podle nás nepatrně vzrostla (+0,2 % q/q). Právě další oživení spotřebitelské poptávky je přitom faktor, který by dynamice německé ekonomiky mohl podle nás ve zbytku roku pomoci zpět do černých čísel.

Fed pokračuje v jestřábí rétorice

Německá data opět nepotěšila, zbytku eurozóny se ale daří lépe. Německý kompozitní PMI se v únoru snížil z lednových 47,0 b. na 46,1 b., zatímco trh očekával nárůst na 47,5 b. V rámci struktury výrazně zklamal zpracovatelský průmysl propadem na 42,3 b. Německý průmysl tak k dynamice tamního HDP v Q1 24 zřejmě opět přispěje záporně, i když ne tak výrazně jako ve druhé polovině loňského roku. Celkově se tak zdá stále pravděpodobnější, že německá ekonomika se nachází v recesi, když se tamní HDP po mezičtvrtletním poklesu o 0,3 % v Q4 23 sníží i na začátku letošního roku. To ale nejspíše nebude případ ostatních členských států eurozóny, kde růst ekonomické aktivity táhnou služby podpořené oživením růstu reálných příjmů domácností. Kompozitní PMI za celou eurozónu se totiž navzdory velmi slabým výsledkům z Německa v únoru odrazil ode dna, když vzrostl ze 47,9 b. na 48,9 b.

Zápis ze zasedání ECB se nesl v duchu dřívějších prohlášení. Proinflačním rizikem je především zvýšený mzdový růst. Většina členů vedení má však větší obavy z předčasného snížení úrokových sazeb než z pozdního. My v našem základním scénáři nadále počítáme s letošním poklesem depozitní sazby ECB o 50 bb na 3,5 %, přičemž první „cut“ o 25 bb by podle nás mohl přijít v září. V souvislosti s pokračující slabostí ekonomické aktivity v Německu a aktuálním tržním očekáváním (cca -100 bb do konce roku) je ale riziko vychýleno k výraznějšímu uvolnění měnové politiky v eurozóně.

Fed udržuje jestřábí rétoriku. V souladu s opatrným vyzněním středečních minutes včera člen FOMC Jefferson varoval před příliš výrazným uvolněním měnové politiky na základě pozorovaného poklesu inflace. My očekáváme, že Fed letos sníží sazby v souhrnu o 75 bb, přičemž na první „cut“ o 25 bb by mohlo dojít květnu. Rizikem je ale podle nás pozdější zahájení cyklu snižování sazeb.

Dolar včera uzavřel prakticky beze změny na 1,082 USD/EUR. Z dat počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu v zámoří znovu poklesl do blízkosti 200 tis., což potvrzuje přetrvávající napětí tamního trhu práce. Mírně naopak zklamaly americké PMI za únor. Česká koruna po poměrně volatilní seanci uzavřela na 25,35 CZK/EUR (oslabení o 0,1 %).

Sazby ČNB budou kvůli nízké inflaci klesat rychleji, koruna už ale patrně dále neoslabí. Vlivem nižšího lednového čísla jsme snížili náš odhad inflace pro letošní rok z 2,7 % na 2,1 %. Celková i jádrová inflace po zbytek roku pravděpodobně zůstanou v tolerančním pásmu ČNB. Ta tak podle nás urychlí tempo snižování úrokových sazeb, a to i s ohledem na slabou ekonomiku. V březnu a květnu očekáváme snížení repo sazby o 75 bb a její pokles na 3,5 % do konce roku. Korunové tržní sazby s kratší splatností by měly dále klesat. U delších splatností podobný prostor nespatřujeme. Oslabení koruny k euru v posledním půlroce do značné míry souviselo se zužováním úrokového diferenciálu. To ale podle nás pokračovat nebude a koruna by tak mohla s přispěním oživující domácí i zahraniční poptávky a oslabení amerického dolaru do konce roku mírně posílit. Podrobněji popisujeme naši aktualizovanou prognózu ve speciálním reportu: https://bit.ly/Update_02_2024_CZ.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688