Export (export.cz)
Export  |  22.02.2024 08:46:00

Paříž má našlápnuto stát se evropským hubem AI

Kvalitní vysoké školy, vysoce kvalifikovaná pracovní síla v technických oborech, jako je matematika, informatika, počítačové vědy a inženýrství, ale i výzkumná centra nadnárodních společností a rozvinutá startupová scéna. To vše Paříž předurčuje k tomu, aby se stala evropským hubem pro umělou inteligenci.

Ilustrační foto Shutterstock

Atraktivita Francie pro investice nadnárodních technologických společností v oblasti umělé inteligence se potvrdila, když bylo v Paříži v únoru slavnostně inaugurováno za osobní účasti ministra hospodářství, financí, průmyslové a digitální suverenity Bruno Le Maire nové R&D centrum společnosti Google. V novém centru bude působit přibližně 300 inženýrů a výzkumníků, specializovaných na umělou inteligenci, zejména týmy Google DeepMind, Google Research, YouTube a Chrome. Šéf společnosti Google Sundar Pichai u příležitosti slavnostního otevření mimo jiné uvedl, že „Paříž je světové centrum inovací a magnetem na talenty.“ Společnost uzavřela partnerství s Francouzským národním centrem pro vědecký výzkum (CNRS), čímž chce stimulovat spolupráci v základním výzkumu s tamními univerzitami a výzkumnými institucemi. Centrum se má stát místem setkávání aktérů umělé inteligence, které bude otevřené vnějšímu světu, budou se v něm pořádat odborné konference, soutěže pro studenty, výzkumníky, neziskové organizace a startupy.

Francie, a zejména její metropole Paříž, je v poslední době atraktivní destinací, která láká nadnárodní technologické firmy, inženýry, podnikatele a investory v oblasti umělé inteligence. V roce 2015 otevřela v Paříži svou výzkumnou laboratoř pro umělou inteligenci společnost Facebook, nyní Meta (FAIR – Facebook Artificial Intelligence Research). Další světový technologický gigant Google následoval jejího příkladu, když založil v Paříži své první výzkumné centrum věnované AI v roce 2018.

Konkurence Silicon Valley

Není pochyb o tom, že ekosystém umělé inteligence ve Francii a její metropoli aktuálně prochází dynamickým rozvojem a Francie se snaží vydobýt si své místo v konkurenčním boji proti technologickým gigantům ze Silicon Valley. Velký úspěch zaznamenal francouzský startup Mistral AI, založený před necelým rokem, který je francouzským konkurentem ChatGPT od OpenAI. Na konci roku 2023 se mu podařilo získat investici 385 milionů eur a jeho tržní hodnota se nyní odhaduje na 2 miliardy dolarů. Další projekty v oblasti AI ve Francii probíhají nebo se chystají: například výzkum s pracovním názvem Holistic, za kterým stojí mimo jiné francouzský matematik, absolvent Polytechnické školy a výzkumník z Google DeepMind. Projekt se má zaměřit na vytvoření nového modelu umělé inteligence. Dalším oznámenou novinkou je vytvoření nové neziskové laboratoře Kyutai, zaměřené na výzkum generativní AI, které oznámil na konci minulého roku Xavier Niel, francouzský miliardář, podnikatel v oblasti telekomunikací a technologií a zakladatel největšího francouzského startupového inkubátoru Station F v Paříži.

Protože si Francie uvědomuje hluboké dopady rozvoje této přelomové technologie na společnost, vynakládá nemalé prostředky také na zkoumání využívání potenciálu AI k vytvoření nejen technologicky vyspělé, ale také inkluzivní společnosti. Během nedávných projednávání regulace tohoto odvětví na půdě Evropské unie patřila Francie ke státům, které se obávaly negativních dopadů přílišné regulace na inovační potenciál mladých evropských firem.

Veletrhy k AI

Českým startupům, technologickým investorům, vědcům a výzkumníkům skýtá dynamický rozvoj francouzského ekosystému z odvětví AI mnoho příležitostí pro spolupráci. Navázání spolupráce mohou české soukromé subjekty podpořit účastí na některém z následujících technologických veletrhů: DeepTech Days (18. – 22. března 2024) nebo VIVATECHNOLOGY (22. – 25. května 2024). Velvyslanectví ČR v Paříži se podpoře spolupráce v této oblasti věnuje a loni v říjnu uspořádalo misi seniorních českých výzkumníků v oblasti umělé inteligence do Paříže a jejího okolí.

Zuzana Gamrotová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Paříži

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688