ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  14.02.2024 12:00:00

Komise sleduje silné stránky a výzvy konkurenceschopnosti EU

Výroční zpráva o jednotném trhu a konkurenceschopnosti

Komise dnes zveřejňuje novou výroční zprávu o jednotném trhu a konkurenceschopnosti.

Zpráva podrobně popisuje konkurenční silné stránky a výzvy evropského jednotného trhu a sleduje roční vývoj podle devíti faktorů konkurenceschopnosti uvedených ve sdělení EU o dlouhodobé konkurenceschopnosti z roku 2023. Jedná se o fungování jednotného trhu, přístup k soukromému kapitálu, veřejné investice a infrastrukturu, výzkum a inovace, energetiku, oběhovost, digitalizaci, vzdělávání a dovednosti a obchod a otevřenou strategickou autonomii. Sdělení z roku 2023 stanovilo soubor klíčových ukazatelů výkonnosti, které mají sloužit jako přehled pokroku, pokud jde o tyto faktory. Ačkoli je příliš brzy na stanovení stabilních trendů, zpráva konstatuje, že se zlepšilo 9 klíčových ukazatelů výkonnosti, zatímco pět z nich se zlepšilo; 3 jsou stabilní a 2 dosud nemají nové údaje.

Zpráva připomíná, že jednotný trh je jednou z největších oblastí integrovaného trhu na světě a že podporuje hospodářství EU prostřednictvím rozsáhlého sdílení poptávky, diverzifikovaných zdrojů dodávek, příležitostí k inovacím a rozšiřování výroby, silných sociálních práv a spravedlivých pracovních podmínek a zároveň slouží jako geopolitická páka. Poukazuje na to, že je třeba posílit prosazování dohodnutých pravidel a zjednodušit jejich provádění.

Pokud jde o investice, zpráva dospěla k závěru, že veřejné investice se po finanční krizi zotavily z nízkých úrovní, částečně díky Nástroji pro oživení a odolnost, zatímco soukromé investice zůstávají vysoké. V zájmu zvýšení dostupnosti financování rizikového a rizikového kapitálu a rozšíření inovativních společností zpráva doporučuje dále posílit unii kapitálových trhů, a to na základě iniciativ, které již byly schváleny od roku 2020. Poukazuje rovněž na zadávání veřejných zakázek jako na nástroj na podporu naší ekologické a digitální transformace strategickým způsobem.

Ačkoli vysoké ceny energie zůstávají výzvou, zpráva poukazuje na důležité kroky, které byly v posledních letech učiněny s cílem aktualizovat soubor nástrojů energetické politiky EU a podpořit výrobu čistých technologií v EU.

Zpráva rovněž konstatuje, že EU je významnou obchodní velmocí, která představuje 16 % celosvětového vývozu, a že obchod je i nadále zdrojem konkurenceschopnosti. Poukazuje rovněž na to, že je třeba bránit rovné podmínky a chránit naši hospodářskou bezpečnost.

Výroční zpráva o jednotném trhu a konkurenceschopnosti, která vychází z výročních zpráv zavedených Komisí v roce 2020 a ve formátu z roku 2024 reagujícím na žádost Evropské rady, poskytuje základ pro jednání v Evropském parlamentu, Evropské radě a Radě o tom, jak letos na jaře podpořit naši agendu v oblasti jednotného trhu a konkurenceschopnosti. Zpráva rovněž předchází zjištěním, která se očekávají od pana Maria Draghiho a pana Enrica Letta v jejich nadcházejících zprávách o budoucnosti evropské konkurenceschopnosti a jednotného trhu.

Kromě toho dnes Komise zveřejňuje několik dokumentů, které doplňují výroční zprávu o jednotném trhu a konkurenceschopnosti:

Pozadí

Výroční zpráva o jednotném trhu a konkurenceschopnosti reaguje na žádost Evropské rady z března 2023 o monitorování stavu jednotného evropského trhu a konkurenceschopnosti. Vychází z předchozích výročních zpráv o jednotném trhu, jak se poprvé předpokládá v průmyslové strategii EU z roku 2020.

Pokud jde o další kroky, Evropská rada na svém zasedání v červnu 2023 oznámila svůj plán uspořádat na svém zasedání v březnu 2024 první každoroční přezkum pokroku v oblasti posilování konkurenceschopnosti Unie a zvyšování produktivity a růstu.

Srovnávací přehled výsledků v oblasti jednotného trhu byl poprvé zveřejněn v roce 1997 a byl původně vytvořen s cílem posoudit výkonnost členských států při provádění acquis v oblasti jednotného trhu. V průběhu času byl rozšířen tak, aby zahrnoval používání souvisejících nástrojů správy a řízení. Letos zahrnuje nové ukazatele konkurenceschopnosti v souladu se sdělením o dlouhodobé konkurenceschopnosti.

Pro více informací

Výroční zpráva o jednotném trhu a konkurenceschopnosti (ASMCR)

Pracovní dokumenty útvarů Komise připojené k ASMCR

Srovnávací přehled výsledků v oblasti jednotného trhu

Zpráva pracovní skupiny pro prosazování jednotného trhu (SMET)

Media

Busses, commercial vehicles, vans and lorries driving on a motorway 2017-05-29

Quote

Dnešní zpráva potvrzuje mnoho silných stránek Evropy v oblasti konkurenceschopnosti a skutečnost, že silný jednotný trh má i nadále klíčový význam pro to, aby naše podniky prosperovaly a využívaly nové příležitosti. Je však třeba vyvinout větší úsilí s cílem přilákat investice, posílit naše strategické technologie a zajistit, aby naše pracovní síla byla vybavena správnými dovednostmi.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-02-13

Jednotný trh a průmyslová politika jdou ruku v ruce s podporou konkurenceschopnosti EU. Dnešní zpráva uvádí fakta a čísla zdůrazňující mnoho silných stránek hospodářství EU, jejího jednotného trhu, inovačního potenciálu a regulačního rámce v zelené a digitální oblasti. Navzdory těmto silným aktivům je třeba vyvinout větší úsilí s cílem řešit náklady na energii, zabránit obchodování se starými závislostmi na fosilních palivech v souvislosti s novými závislostmi a zajistit lepší koordinaci investic EU a členských států do technologií budoucnosti pro kvalitní pracovní místa v EU.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-02-13

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688