Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  14.02.2024 15:09:00

Vyhodnocení Strategie romské integrace do roku 2020

Vláda ČR dne 3. ledna 2024 projednala materiál Vyhodnocení strategie romské integrace do roku 2020

Strategie romské integrace do roku 2020 (dále jen „Strategie“) obsahovala celkem 15 specifických cílů zahrnujících 108 dílčích cílů, na jejichž vyhodnocení byl tento dokument zaměřen. V průběhu let došlo vlivem systemizací a změn ve státní správě rovněž ke změnám v rámci opatření ve Strategii. Tyto změny mohly mít také dopad na realizaci daných opatření. Příkladem je zrušení Ministerstva pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti (ve Strategii jako MLP) nebo přesun Agentury pro sociální začleňování z Úřadu vlády ČR na Ministerstvo pro místní rozvoj. Další dopad na realizaci opatření, resp. na vykazování plnění dílčích cílů, měla bezpochyby fluktuace odpovědných pracovníků jednotlivých rezortů napříč státní správou. Změny odpovědných osob měly za následek, že u některých opatření byly každoročně vykazovány odlišné, resp. nejednotné údaje, ze kterých v jednom roce vyplývalo plnění opatření a v roce dalším naopak nemožnost jeho plnění. To souvisí rovněž s problémem sběru dat, jehož bariery nebyly během 5letého období odstraněny a dílčí analýzy zaměřené na romskou menšinu (i ty, jejichž realizace byla dána touto Strategií) nebyly realizovány.

Co se týká základních integračních témat, tzn. vzdělávání, zaměstnanost, bydlení a zdraví, nejvíce dílčích cílů bylo zaměřeno (nebo alespoň částečně) na oblast vzdělávání, resp. gestorem nejvíce opatření bylo MŠMT. Celkem bylo MŠMT gestorem nebo spolugestorem 34 dílčích cílů, z nichž bylo v roce 2016 16 plněno, 6 částečně plněno a 10 neplněno (2 dílčí cíle byly v tomto roce splněny a už dále nesledovány). V roce 2020 pak bylo 18 těchto dílčích cílů plněno, 6 částečně plněno a 7 neplněno. Ve sledovaném období tak došlo k mírnému posunu, avšak zůstaly oblasti, ve kterých za celé sledované období nedošlo k žádnému zlepšení (např. dílčí cíl 4.2. b) podporovat výuku romštiny jako jazyka menšiny na základních školách nebo 5.1.d) Snížit počet děti romského původu v systému ústavní a ochranné výchovy).

Za oblast zaměstnanosti a dílčích cílů spadajících do sociální oblasti bylo zodpovědné zejména MPSV. Celkem se jednalo o 24 dílčích cílů, u kterých bylo MPSV gestorem nebo spolugestorem. MPSV ve sledovaném období poskytlo Úřadu vlády ČR informace, na základě nichž bylo vyhodnoceno, že v roce 2016 bylo plněno 12 dílčích cílů, částečně plněny byly 2 dílčí cíle a 9 dílčích cílů bylo neplněno (jeden dílčí cíl byl v roce 2016 splněn a již nebyl dále sledován). V průběhu let však došlo ke změně v poměru plněných a neplněných dílčích cílů, kdy na konci sledovaného období již bylo plněno pouze 10 dílčích cílů, 3 dílčí cíle byly plněny částečně a neplněno bylo 10 dílčích cílů. Rostoucí počet neplněných dílčích cílů byl zejména v oblasti zaměstnanosti Romů, kdy v roce 2016 MPSV, resp. Úřad práce ČR, byl schopný poskytnout kvalifikovaný odhad jejich romských klientů, ale v dalších letech již nikoliv.

Zbývající dvě základní integrační témata, tj. bydlení a zdraví nebyly v této Strategii příliš akcentována. Na oblast bydlení bylo zaměřeno pouze 6 dílčích cílů, avšak žádný z nich nebyl ve sledovaném období plněn, resp. v roce 2016 byly částečně plněny 3 dílčí cíle a 2 dílčí cíle byly neplněny (1 dílčí cíl byl splněn a dále již nesledován). Tento stav se v průběhu let 20162020 nezměnil. Jediným splněným dílčím cílem tak byl dílčí cíl 7.2. c) (viz str. 82).

Připojené dokumenty

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688