ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  08.02.2024 10:59:00

Komise vítá předběžnou dohodu na navýšení dlouhodobého rozpočtu EU a posílení evropské konkurenceschopnosti a suverenity

Dlouhodobý rozpočet EU a posílení evropské konkurenceschopnosti

Evropská komise vítá předběžnou dohodu mezi Evropským parlamentem a Radou o revizi víceletého finančního rámce na období 20212027 a spuštění Platformy strategických technologií pro Evropu (STEP).

Díky revidovanému rozpočtu, jakmile bude přijat, bude Unie moci pokračovat v plnění společných priorit a řešení výzev, před kterými stojí, a to ve prospěch občanů v Evropě i mimo ni. Revidovaný víceletý finanční rámec zejména umožní financování víceletého podpůrného balíčku pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur. Poskytne také další prostředky na řešení výzev v oblasti migrace a na podporu partnerů na západním Balkáně, v jižním sousedství a v dalších regionech. A bude z něj možné lépe pomáhat členským státům postiženým přírodními katastrofami a zemím, které čelí humanitárním krizím.

Bude rovněž zřízena platforma STEP, která podpoří klíčová průmyslová odvětví a kritické technologie v EU a posílí evropskou konkurenceschopnost a suverenitu a která může v celé EU přinést investice ve výši až 50 miliard eur. Nová platforma spojí zdroje ze stávajících evropských programů financování (mimo jiné fondů politiky soudržnosti a Nástroje pro oživení a odolnost) a napomůže jejich vzájemné synergii.

Poté, co bylo v pondělí dosaženo předběžné shody o Nástroji pro Ukrajinu, se dosažením těchto dohod uzavírají jednání o revizi dlouhodobého rozpočtu EU v polovině období.

Klíčové body revize víceletého finančního rámce na období 20212027

Předběžná dohoda o revizi nařízení o víceletém finančním rámci znamená:

  • vytvoření rezervy pro Ukrajinu, díky níž bude možné zemi podpořit pomocí grantů ve výši až 17 miliard eur a rozpočtového krytí na úvěry až do výše 33 miliard eur. Nástroj pro Ukrajinu s celkovým objemem 50 miliard eur na období 20242027 bude sloužit na pokrytí okamžitých potřeb země, na její obnovu a modernizaci při směřování do EU;
  • navýšení prostředků v oblasti migrace a vnějších výzev o 9,6 miliardy eur, které podpoří vnitřní a vnější aspekty migrace a pomůže partnerům ze západního Balkánu, v jižním sousedství i v dalších regionech;
  • důraznější reakci na nepředvídané výzvy: Od roku 2021 byly z evropského rozpočtu uvolňovány prostředky na řešení celé řady krizí. Aby unijní rozpočet mohl na nepředvídané události reagovat i nadále, bude nástroj pružnosti navýšen o 2 miliardy eur. Rezerva na solidaritu a pomoc při mimořádných událostech se zvýší o 1,5 miliardy eur. Unijní rozpočet bude díky tomu schopen rychle reagovat na humanitární krize a podpořit členské státy postižené přírodními katastrofami;
  • zřízení nového nástroje, který zajistí udržitelné řešení při financování nákladů souvisejících s NextGenerationEU.

Aby se snížil dopad revize víceletého finančního rámce na rozpočty členských států, dohodly se Evropský parlament a Rada na úpravách v rámci rozpočtu EU. V návaznosti na tyto úpravy budou přijata opatření, která budou minimalizovat dopady na provádění unijních programů. Půjde například o možnost využít dříve zrušené závazky pro program Horizont Evropa a o vyváženou roční úpravu programu EU pro zdraví (EU4Health). Komise bude nyní usilovat o co nejlepší uvedení těchto změn do praxe, aby zajistila, že všechny finanční prostředky budou využity k vytvoření maximální přidané hodnoty pro evropské občany a podniky a regiony v EU i mimo ni.

K promítnutí revidovaného rámce předloží Komise opravný rozpočet na rok 2024 a bude včas aktualizovat svůj finanční plán do roku 2027.

Spuštění Platformy strategických technologií pro Evropu

Úkolem Komise je nyní platformu STEP zprovoznit, a posílit tak konkurenceschopnost evropského průmyslu.

  • Iniciativa se zaměřuje na investice do vývoje a výroby kritických technologií ve třech strategických odvětvích: digitální a tzv. hluboké technologie, biotechnologie a čisté technologie.
  • Nová platforma spojí zdroje z různých stávajících investičních programů EU (InvestEU, Inovační fond, Horizont Evropa, EU4Health, Digitální Evropa a Evropský obranný fond) a napomůže jejich vzájemné synergii.
  • Evropský obranný fond bude navýšen o 1,5 miliardy eur.
  • Pro úspěch platformy napříč EU bude důležitý příspěvek členských států: každý bude moci své programy financované z EU v rámci politiky soudržnosti a Nástroje pro oživení a odolnost přesměrovat na investice do této platformy.
  • Komise zřídí a v nadcházejících měsících zprovozní nový internetový portál nazvaný Portál suverenity. Ten bude shromažďovat informace o financování z EU a pomáhat předkladatelům projektů ve třech uvedených strategických odvětvích při hledání možností financování z EU, které by jim pomohly naplnit jejich podnikatelské potřeby v oblasti vývoje a výroby.
  • Projekty, které získají tzv. pečeť suverenity, budou mít snazší přístup k financování a budou na novém portálu výrazně prezentovány.

Další kroky

Předběžné dohody o nařízeních, kterými se mění víceletý finanční rámec, zřizuje Nástroj pro Ukrajinu a platforma STEP, budou finalizovány po hlasování na plenárním zasedání Evropského parlamentu a po návazném hlasování v Radě.

Souvislosti

Od přijetí dlouhodobého unijního rozpočtu na období 20212027 v roce 2020 čelila EU řadě bezprecedentních a neočekávaných výzev – brutální ruské invazi na Ukrajinu a jejím důsledkům, obnovení migrace po pandemii a vysokému růstu inflace a úrokových sazeb.

Unijní rozpočet sehrál v reakci EU zásadní úlohu. Řešení těchto četných výzev však vedlo k tomu, že se jeho zdroje téměř vyčerpaly. V důsledku toho se výrazně omezila jeho schopnost financovat zvládání i těch nejnaléhavějších problémů.

Aby mohl unijní rozpočet i nadále plnit nejdůležitější cíle, navrhla Evropská komise v červnu 2023 dlouhodobý unijní rozpočet navýšit.

Dne 1. února 2024 vedoucí představitelé EU potvrdili všechny priority z návrhu Komise a shodli se na vůbec první revizi dlouhodobého rozpočtu EU a na vytvoření Nástroje pro Ukrajinu a platformy STEP.

Další informace

Vůbec první revize dlouhodobého rozpočtu EU pomůže Unii řešit její hlavní výzvy

Závěry Evropské rady ze dne 1. února 2024

Komise navrhuje posílit dlouhodobý rozpočet EU tak, aby lépe řešil nejnaléhavější výzvy současnosti

Platforma strategických technologií pro Evropu

Komise vítá dohodu o Nástroji pro Ukrajinu

Pomoc EU Ukrajině

Víceletý finanční rámec na období 2021–2027

Rozpočet EU v pohybu

Quote

Jsem rád, že se jednání mezi Evropským parlamentem a Radou podařilo tak rychle završit. Konečná dohoda o revidovaném dlouhodobém rozpočtu je pro Evropu dobrou zprávou. Díky ní teď můžeme našim partnerům na Ukrajině poskytnout tolik potřebné finanční prostředky, řešit řadu dalších naléhavých výzev, kterým Unie čelí, jako je migrace, a poskytnout prostředky na nepředvídané události, jako jsou humanitární krize a přírodní katastrofy. A platforma STEP posílí na mnoho let dopředu konkurenceschopnost Evropy v oblasti čistých technologií, biotechnologií a digitálních a hlubokých technologií a zajistí, že budou finanční prostředky z EU využity na maximum.
Johannes Hahn, komisař pro rozpočet a správu 2024-02-06

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.02.2024Komise vítá předběžnou dohodu o čistším ovzduší v EU ec.europa.eu (Evropská komise)
14.02.2024Komise sleduje silné stránky a výzvy konkurenceschopnosti EU ec.europa.eu (Evropská komise)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688