Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.02.2024 07:40:00

Komerční banka navrhuje vyplatit celý zisk dividendou, a to i za letošek. Jaký nastavila výhled?

Aktualizováno

Komerční banka dosáhla v posledním čtvrtletí roku 2033 čistého zisku 3,26 miliardy korun. Ten je meziročně nižší o 30 procent, avšak nad očekáváním analytiků v konsensu agentury Bloomberg 3,11 miliardy korun. Zisk celého roku 2023 je meziročně nižší o 11 % na úrovni 15,61 miliardy korun a za konsensuálním očekáváním analytiků pro Bloomberg 15,74 miliardy korun. Představenstvo Komerční banky navrhuje z výsledku roku 2023 výplatu dividendy ve výši 82,66 koruny na akcii.

Kvartální čistý úrokový výnos banky dosahuje 6,28 mld. , meziročně je nižší o 12 %. Za celý rok 2023 čistý úrokový výnos dosáhl 25,6 mld. , meziročně o 11 % méně.

„Představenstvo navrhuje výplatu dividendy ve výši 82,66 na akcii, tedy v celkovém objemu 15,7 miliardy . O výplatě rozhodne valná hromada, která se uskuteční 24. dubna 2024,“ uvedla v prohlášení banka.

"S ohledem na hospodářský výsledek 2023, silnou kapitálovou pozici Banky a Skupiny KB, výhled pro růst rizikově vážených aktiv a kapitálových požadavků, a v souladu s úmyslem vedení udržovat úroveň kapitálu na efektivní a bezpečné úrovni, se představenstvo KB rozhodlo navrhnout valné hromadě výplatu dividendy ve výši 15,7 miliardy . Tato částka představuje 82,66 na jednu akcii KB (před zdaněním) a výplatní poměr na úrovni 100 % z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2023. Odpovídající hrubý dividendový výnos ve vztahu k zavíracímu kurzu akcií KB na konci roku 2023 by činil 11,4 %. Rozhodnutí o rozdělení ročního výsledku, včetně výplaty dividend, je předmětem hlasování valné hromady," stojí ve zprávě banka k celoročním výsledkům.

"Návrh představenstva udržuje kapitálovou přiměřenost na úrovni odpovídající přijímaným rizikům za daných ekonomických podmínek v České republice, a s ohledem na obchodní příležitosti Skupiny KB. Návrh rovněž zachovává dostatečný prostor pro budoucí obchodní růst, a dle názoru představenstva poskytuje akcionářům spravedlivý podíl na zisku. S ohledem na aktuální stav a očekávání vývoje hospodářského prostředí hodlá vedení KB navrhnout výplatu dividend ve výši 100 % z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2024," uvedla banka.

Analytik Patria Finance Michal Křikava ve svém výhledu pro dnešní výsledky poznamenal, že „hlavní pozornost investorů se v rámci 4Q23 výsledků bude dle našeho očekávání upínat k: I) plánům banky na distribuci kapitálu, II) výhledu KB pro letošní rok a III) vývoji kvality úvěrového portfolia.“

Odpovědí na první bod je výše navržené dividendy.

Pokud jde o výhled, úvěrování skupiny by mělo růst středně-jednociferným (mid-single-digit) tempem jak v retailovém tam korporátním segmentu při relativně rychlejším tempu ve spotřebitelském financování a příjmy by letos v porovnání s rokem 2023 měly růst nízko až středně (low-to-mid-sigle digit) jednociferným tempem.

Náklady rizik jsou ze strany KB očekávány pod 20-30bps.

Výsledky 4Q23 v kostce

Pohled na základní čísla hospodaření za čtvrté čtvrtletí 2023 (oproti 4Q 2022): Celkové výnosy se meziročně snížily o -4,4 %, na 9,2 miliardy . Provozní náklady vzrostly o 9,5 %, na 4,3 miliardy . Skupina vytvořila opravné položky na úvěry ve výši 1,1 miliardy . Čistý zisk připadající akcionářům dosáhl 3,3 miliardy , meziročně méně o -29,7 %.

Výsledky celého roku 2023

Pokud jde o finanční výsledek za celý rok 2023 (oproti roku 2022), celkové výnosy poklesly o -6,3 % na 36,2 miliardy . Provozní náklady stouply o 8,2 % na 17,3 miliardy . Čistá tvorba opravných položek k úvěrům byla dle banky „velmi nízká“. Čistý zisk připadající akcionářům poklesl o -11,4 % na 15,6 miliardy .

Celkový objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB meziročně stoupl o 5,5 % na 827,7 miliardy , vklady klientů ve Skupině KB meziročně stouply o 9,7 % na 1 006,1 miliardy . Objem aktiv klientů v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění se zvýšil o 16,0 % na 251,3 miliardy . Skupina Komerční banky obsluhovala 2 199 000 zákazníků. Samotná Komerční banka měla 1 664 000 klientů, meziročně o 13 000 více.

„V roce 2023 odvedla Skupina KB do veřejných rozpočtů 4,8 miliardy na daních z příjmů, 0,4 miliardy na zálohách na windfall tax, 1,3 miliardy do regulatorních fondů pro řešení krize a pojištění vkladů, 2,1 miliardy na sociální a zdravotní pojištění, 1,8 miliardy na srážkové dani z úroků a dividend, více než 0,8 miliardy na DPH, a další částky v jiných odvodech. Zaměstnanci navíc zaplatili ze svých příjmů od Skupiny KB na dani z příjmu 0,7 miliardy a na sociálním a zdravotním pojištění 0,7 miliardy . Objem regulatorního kapitálu dosáhl 105,9 miliardy , kapitálová přiměřenost dosáhla 18,8 % a ukazatel jádrového Tier 1 kapitálu 17,7 %,“ poznamenala banka.

Výhled 2024 podrobněji

Vedení KB očekává, že úvěrové portfolio Skupiny zaznamená v roce 2024 středně vysoký jednociferný růst. "Nesplacený objem úvěrů na bydlení by měl zrychlit svůj růst na vyšší středně-jednociferné tempo, podpořený oživením na trhu a zvýšením efektivity prodejních a interních procesů v důsledku nasazení jednotného produkčního hypotečního centra Skupiny. Spotřebitelské úvěry budou růst vysokým jednociferným tempem díky zlepšení nabídky a prodejního procesu spolu s očekávaným oživením spotřeby domácností. Úvěrové portfolio firem by mělo růst středně vysokým jednociferným tempem," stojí ve zprávě k výsledkům.

"Celkové zůstatky vkladů by měly růst středně jednociferným tempem, podobně jako celkové úvěry. Vklady klientů v retailových segmentech by měly růst o něco rychleji než objemy od podnikové klientely. Objem aktiv klientů v podílových fondech by měl růst dvouciferným tempem, zatímco v penzijních fondech pouze nízkým jednociferným a objem technických rezerv v životním pojištění patrně poklesne. Po korekci v roce 2023 by měl celkový čistý provozní zisk (výnosy) Skupiny KB v roce 2024 opět růst, a to o nízké jednociferné číslo. Čisté úrokové výnosy se pravděpodobně mírně zlepší díky kombinaci mírného růstu objemu s mírně nižšími průměrnými úrokovými maržemi. Čisté poplatky a provize by se měly zlepšit o nízké jednociferné číslo, a to opět především díky růstu objemů v podílových fondech. Čistý zisk z finančních operací poroste pravděpodobně o něco rychleji, k čemuž přispějí měnové transakce, zajištění finančních rizik klienty a rozšíření služeb pro menší podniky," uvedla dále banka.

Náklady na riziko

Pokud jde o náklady na riziko, ty budou dle banky ovlivněny několika faktory: na jedné straně pokračující nízkou nezaměstnaností a klesajícími úrokovými sazbami, na druhé straně růstem ekonomiky pod jejím potenciálem. Rovnež přetrvávají značné nejistoty spojené s vnějším prostředím a dopady geopolitických konfliktů a nezbytné globální energetické transformace. "V tomto kontextu se náklady rizika ve srovnání s rokem 2023 pravděpodobně zvýší, nicméně vzhledem k odolnému úvěrovému profilu portfolia aktiv KB by v roce 2024 neměly překročit odhadovanou normalizovanou úroveň 20-30 bazických bodů v celém hospodářském cyklu," uvedla banka.

Komerční banka měla je konci roku 2023 celkem 73 478 akcionářů (meziročně více o 4 444), z toho 67 449 byly fyzické osoby z České republiky. Fyzické osoby z ČR držely akcie představující 14,9% podíl na vlastním kapitálu KB.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688