mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.02.2024 10:46:00

Rakousko podniká kroky k podpoře umělé inteligence - nový výzkumný přístup přitahuje pozornost

Rakousko podniká kroky k podpoře umělé inteligence - nový výzkumný přístup přitahuje pozornost

06.02.2024 / 10:39 | Aktualizováno: 06.02.2024 / 10:46

Vývoj v oblasti umělé inteligence rychle nabírá na dynamice a odborníci se shodují, že s nástroji jako ChatGPT firmy Open AI jsme ohledně AI teprve na začátku vývoje, který je srovnatelný s pronikáním internetu do společnosti. Rakouská ekonomika je i přes loňský pokles silná a v mnohých odvětvích průmyslu lze odkazovat na tzv. Hidden Champions, tj. specializované a mezinárodně úspěšné firmy zejména z ligy rakouských MSP. Špičkové produkty může země nabídnout i v oblasti AI, základní výzkum i aplikace řešení v praxi však naráží na nedostatek finančních prostředků ze strany státu i v oblasti rizikového kapitálu. Firmy přes vzrůstající zájem zatím potenciál AI pro své podnikaní využívají v malé míře.

Rámcové podmínky

V oblasti rámcových podmínek pro vývoj řešení AI země zavedla na podzim loňského roku několik opatření. Jedná se o zřízení centrálního pracoviště pro agendu AI, které bude mít sídlo u rakouského regulačního úřadu pro vysílání a telekomunikaci (Rundfunk- und Telekom-Regulierungs GmbH/RTR) a má v dané oblasti zajistit transparentnost a právní jistotu. Uvedené servisní místo slouží jako předchůdce plánovaného úřadu pro AI, který by měl v budoucnu převzít certifikaci a dozor nad trhem. Rakousko je vedle Španělska a Nizozemska jedna z prvních zemí s obdobným servisním místem.

Dále zavádí Rakousko povinné označování systémů AI - uživatelé moderních technologií by měli podle státního tajemníka pro digitalizaci F. Turského vždy vědět, kdy probíhá interakce s AI. Dalším krokem je zavedení nástroje k monitorování AI s názvem AI-Monitor, který by měl zkoumat dopady AI na společnost, firmy a spotřebitele. Data AI ??Monitor budou veřejně dostupná na portálu digitalaustria.gv.at.

Kromě toho bude revidována národní strategie AI z r. 2021 pod názvem „Artificial Intelligence Mission Austria 2030“ – aktualizovaný dokument bude prezentován v první polovině letošního roku. V neposlední řadě by měl být prostřednictvím workshopů podpořen rozvoj příslušných dovedností a vědomí Rakušanů. Rakousko se těmito kroky nejen připravuje na nadcházející akt o umělé inteligenci EU (EU AI Act), ale chce také udávat směr, jak se s novými technologickými možnostmi obecně vypořádat.

I přes tyto kroky spolkové vlády je zřejmé, že jiné evropské země prosazují rychlejší rozvoj AI než Rakousko nebo také, jako např. Arabské Emiráty, do této oblasti investují mnohem více finančních prostředků. Dalším slabým bodem je nedostatek rizikového kapitálu v Rakousku, např. v podobě zájmu ze strany penzijních fondů, ohledně čehož existují úspěšné mezinárodní příklady. Rakouskodobré výsledky ve výzkumu a vývoji inovativních řešení, ale je příliš opatrné, pokud jde o propagaci, marketing a mezinárodní prosazování.

Špičkové produkty

Země se však pyšní také inovacemi, které vzbuzují mezinárodní zájem. Za uvedení stojí dva příklady - první popisuje hotový produkt, který využívá řešení AI a postupně úspěšně proniká na mezinárodní trhy, druhý má slibné nové výsledky v oblasti špičkového výzkumu AI. Produkt Deepassist rakouské firmy DeepSearch je celosvětově mezi pěti nejlepšími technologiemi v oblasti rozpoznávání textu a řeči. Cílem Deepassistu je podle jednatele DeepSearch R. Fleischhackera, aby byl stroj schopen interpretovat texty na úrovni člověka. Transformací nejdůležitějších informací do definovaného formátu se texty stanou čitelné a srozumitelné i pro jiné systémy, které je budou zpracovávat. Automatická interpretace jazyka má mnoho aplikací – jednoduchý případ je zlepšení klasifikace a reorganizace dokumentů všeho druhu, např. e-mailů nebo telefonních hovorů. Produkt je v současné době patentován pro americký trh a je mj. považován za jedno z možných řešení problému nedostatku zaměstnanců v call centrech.

Vedoucí institutu pro strojové učení a laboratoře Artifical Intelligence (AI) Lab na univerzitě Johannese Keplera v Linci Sepp Hochreiter je zase průkopníkem základního výzkumu moderních systémů AI. Spolu s J. Schmidhuberem je otcem paměti v sítích Long Short-term Memory (LSTM), které dnes používá Siri a mnoho dalších ICT firem. Hochreiter položil koncem 90. let základy pro současné aplikace AI. Svou prací významně přispěl i k jinému typu jazykového modelu - k transformačním technologiím, jejichž příklad je ChatGPT (GPT = Generative Pre-trained Transformer) firmy Open AI. Mezinárodně se vědci převážně koncentrují na Large Language Model (LLM), tj. velké modely Deep Learning, kde funguje jako transformátor řada neuronových sítí. Tyto transformační sítě obsahují kodér a dekodér s funkcí introspekce a provádějí lingvistické předpovědi na základě normálního rozdělení. Modely GPT jsou specifickou podskupinou modelů LLM.

V Linci se tým kolem Seppa Hochreitera, Güntera Klambauera a Johannese Brandstettera zaměřuje na oblasti použití, které LLM nedokáže vyřešit. Pro tyto účely byla nedávno založena nová výzkumná skupina pro simulaci a AI. Středem zájmu uvedených vědců jsou aplikace v průmyslu, a právě místní průmyslové firmy v Horním Rakousku mají z uvedené alternativy k LLM profitovat. Vědci tvrdí, že vyvíjeli algoritmus, který podporuje výrazně lepší jazykový model než ChatGPT - řeč je o novém xLSTM, nástupcem LSTM v jazykových modelech. „Algoritmus LSTM je dnes v průmyslu široce používán - xLSTM bude ještě výkonnější,“ uvádí Brandstetter. Výhodou LSTM ve srovnání s aktuálně nejoblíbenější technologií transformátorů (např. GPT) je schopnost extrahovat důležité rysy jazyka, včetně myšlenek a nápadů. Na druhou stranu je přesné ukládání těchto informací v případě LSTM obtížnější než u transformačních technologií. Modely na bázi xLSTM by měly být celkem rychlejší, energeticky účinnější a přesnější, mj. pomocí Exponential Gating a vektorizace předchozí generace LSTM, a hlavně mají spojit velkou sémantickou výhodu modelů LSTM s výhodami paralelního multicvičení a ukládání modelů GPT. Hochreiter otevřeně říká, že chce vytlačit OpenAI z trhu.

Nová verze xLSTM už teď poskytuje lepší výkon na malých souborech dat než modely GPT a je považována za revoluci v oblasti autoregresivního modelování jazyka. K testování modelu na větších souborech dat je však zapotřebí hodně výpočetního výkonu a kapitálu. V současné době vede Hochreiter první jednání s mezinárodními investory, mj. z Německa, o spolupráci s cílem udržet technologii v Evropě.

Technická univerzita v Grazu, univerzita v Linci a Institute of Science and Technology Austria jsou také součástí evropské výzkumné sítě ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems), v rámci níž mají vlastní program Machine Learning for Molecule Discovery.

Uplatňování AI v firemní sféře

Výsledky průzkumu Rakouského statistického úřadu z podzimu loňského roku ukazují, že umělou inteligenci (AI) v r. 2023 využívalo 11 % společností, v r. 2021 činil tento podíl 9 %. Podrobnější informace přinesl průzkum mezi vedoucími pracovníky 100 rakouských firem s více než 250 zaměstnanci. Dle něj aplikuje řešení z oblasti AI pouze pětina z nich. Čtvrtina firem plánuje v příštích 12 měsících zrealizovat první projekty s využitím umělé inteligence. Přibližně polovina firem má z užití AI obavy, zejména z důvodu ochrany firemních dat. Překážkou je také nedostatek dat v potřebné kvalitě pro užití AI nebo nedostatečné odborné zázemí ve firmě. Vedoucí pracovníci mají často nízké povědomí o možných přínosech AI. V užití AI zásadní změnu pro vlastní model podnikání nespatřuje 64 % oslovených firem. V tomto ohledu se vymyká pouze sektor finančních služeb. U firem využívajících AI se pak projevují dva trendy. Část z nich integruje standardní technologie a produkty a část využívá AI hloubkově a v komplexních procesech, například při srovnání materiálu z hlediska produkovaných emisí nebo kvality, nebo při analýze procesů. V užívání AI v současnosti dominují především běžně dostupné aplikace – více než čtvrtina využívá pravidelně ChatGPT, následovaný DeepL Translate. Firmy v těchto případech ale musí zvažovat bezpečnostní rizika. To přináší potenciál pro bezpečná řešení na bázi umělé inteligence, u kterých firemní a zákaznická data zůstávají ve správě firmy. Z průzkumu vyplývá, že většina firem je v oblasti AI teprve na začátku cesty.

Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Rakousku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688