Export (export.cz)
Export  |  21.12.2023 10:02:00

Operace, vybavení nemocnic i odpady. Česko pomáhá Libanonu

Libanon se potýká s globální krizí, umocněnou ničivým výbuchem v Bejrútském přístavu, pandemií koronaviru i probíhajícím konfliktem v Gaze. Česko je přitom zemí, které tamnímu zdravotnictví dlouhodobě pomáhá.

Ilustrační foto Shutterstock

Pomoc začala spoluprací s Univerzitní nemocnicí Rafíka Harírího v Bejrútu v roce 2018, kdy Česko financovalo v rámci programu MEDEVAC nákup očního přístroje. Od té doby bylo prostřednictvím programu MEDEVAC během 6 misí v nemocnici českým lékařským oftalmologickým týmem úspěšně provedeno více než 500 bezplatných operací šedého zákalu pro sociálně slabé obyvatele Libanonu a syrské a palestinské uprchlíky. V roce 2021 obdržela nemocnice darem speciální porodní a novorozenecká lůžka a elektrokoagulační přístroje od firmy Linet v celkové hodnotě 3,5 milionu a o rok později vybavení pro neonatální jednotku intenzivní péče od společností Linet, TSE a SMT, financované z Rekonstrukčního programu vlády ČR v regionu Blízkého východu.

V roce 2022 byla pomoc rozšířena do dalších částí Libanonu. Ve státní nemocnici v Baalbeku byla z prostředků rekonstrukčního programu zřízena nová neonatální jednotka intenzivní péče, první v celém regionu Baalbek – Hermel. Zařízení v hodnotě 5 mil. dodaly české společnosti Linet, TSE a SMT.

Speciální sanitka pro novorozence

Letos obdrží nemocnice z prostředků rekonstrukčního programu darem speciální sanitku pro transport novorozenců a předčasně narozených dětí, která bude sloužit celému region Baalbek – Hermel, vyrobenou českou společností Royax v hodnotě 3,6 milionu korun. Další dva projekty vybavení neonatálních oddělení byly v tomto roce realizovány v nemocnicích Orange Nassau v Tripoli a ve státní nemocnici Sir Dennieh. Do nemocnic byly dodány novorozenecké inkubátory, fototerapaeutické lampy a novorozenecké ohřívače od českého výrobce TSE v celkové hodnotě 6,5 milionu .

Otevření jednotky neonatální intenzivní péče ve státní nemocnici v Baalbeku je výsledkem spolupráce mezi libanonským ministerstvem zdravotnictví, vládou České republiky, Dětským fondem OSN (UNICEF) a Lékařským centrem Americké univerzity v Bejrútu (AUB MC). Česko poskytla pro jednotku vybavení a materiál, UNICEF financoval odborný výcvik pracovníků novorozenecké JIP Lékařským centrem Americké univerzity v Bejrútu. Tato synergie mnoha dárců a organizací, jejímž cílem bylo zvýšit dostupnost prenatální a postnatální péče a zvýšit kvalitu služeb poskytovaných nemocnicí, a naopak snížit počet předčasných porodů a zlepšit kvalitu zdravotní péče o předčasně narozené děti v Libanonu, vyústila v otevření první jednotky svého druhu ve veřejné nemocnici v guvernorátu Baalbek-Hermel.

Pomoc s biologickým odpadem

Dlouhodobým problémem je v Libanonu nakládání s biologickým odpadem ve zdravotnictví, pro které dosud neexistuje udržitelné řešení. Česko, Slovensko a Rakousko iniciovaly diskuzi na toto téma, která vyústila v společný projekt s agenturou OSN pro životní prostředí (UNEP), který má za cíl vytvořit koncepci nakládání s biologickým odpadem a v rámci pilotního projektu zprovoznit spalovnu tohoto rizikového odpadu. Parterem na libanonské straně je vojenská nemocnice v Bejrútu. Příspěvek ČR ve výši 150 tisíc USD je hrazen z prostředků Rekonstrukčního programu vlády ČR v regionu Blízkého východu. I tento projekt nabízí možnost zapojení českých firem formou dodání zařízení, technologií či know-how.

Český zdravotnický průmysl je v Libanonu považován za vysoce kvalitní a má skvělé jméno. Současný libanonský ministr zdravotnictví chce s Českem v budoucnu intenzivněji spolupracovat. Chystá reformu veřejného zdravotního systému a připravuje modernizaci celé sítě veřejných nemocnic, čímž vzniká zajímavý prostor pro české výrobce zdravotnického vybavení do budoucna. Díky již realizovaným projektům ve zdravotnictví roste zájem o české výrobky nejenom u libanonských dovozců zdravotnického matriálu, ale i mezinárodních organizací jako WHO, či UNICEF.

Díky tomu, že veřejnost i odborníci jsou s možnostmi českého zdravotnického průmyslu obeznámeni a o konkrétních českých firmách panuje povědomí, zaznamenalo Velvyslanectví ČR v Bejrútu zájem o dovoz a distribuci českých produktů i ze strany konkrétních doktorů působících v zemi.

Lýdia Skolilová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Bejrútu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688