ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  02.02.2024 17:01:00

Vůbec první revize dlouhodobého rozpočtu EU pomůže Unii řešit její hlavní výzvy

Rozpočet EU

Evropská komise vítá historickou dohodu Evropské rady na vůbec první revizi stropů víceletého finančního rámce. Dohoda Rady potvrzuje všechny priority návrhu Komise a pokrývá 80 % požadovaných finančních prostředků. Díky tomuto navýšení bude EU moci pokračovat v plnění našich společných priorit, z čehož budou mít prospěch lidé v Unii i mimo ni.

Mezi klíčové prvky, jimiž se revize zabývá, patří:

  • Kritická podpora pro Ukrajinu: nový program pro Ukrajinu založený na grantech, půjčkách a zárukách, s celkovou kapacitou 50 miliard eur na období 20242027, z něhož by byly financovány bezprostřední potřeby Ukrajiny, její obnova a modernizace na cestě směrem k EU.
  • Další opatření v oblasti migrace a vnějších výzev: navýšení o 9,6 miliardy eur podpoří vnitřní a vnější aspekty migrace a pomůže západobalkánským partnerům a partnerům v jižním sousedství i mimo něj.
  • Posílení svrchovanosti a konkurenceschopnosti: platforma strategických technologií pro Evropu (STEP) bude podporovat dlouhodobou konkurenceschopnost EU v oblasti kritických a digitálních technologií, deep tech, čistých technologií a biotechnologií, a to pomocí nové flexibility a pobídek pro finanční podmínky soudržnosti a Nástroj pro oživení a odolnost a navýšením prostředků Evropského obranného fondu o 1,5 miliardy eur.
  • Důraznější reakce na nepředvídané výzvy: rozpočet EU byl od roku 2021 mobilizovaný, aby řešil opakující se krizekrizi energetickou, potravinovou a důsledky války Ruska v kontextu zvyšující se inflace a úrokových nákladů. Aby se zajistilo, že rozpočet EU bude i nadále moci reagovat na nepředvídané okolnosti, navýší se nástroj pružnosti o 2 miliardy eur a maximální částka rezervy na solidaritu a pomoc při mimořádných událostech se navýší o 1,5 miliardy eur a rozdělí do dvou samostatných nástrojů: evropská rezerva solidarity a rezerva na pomoc při mimořádných událostech.
  • V případě mimořádné situace se použije třístupňový mechanismus a novým nástrojem se zpřehlední rozpočtové mechanismy financování nákladů, které souvisejí s nástrojem NextGenerationEU.

Revize se bude financovat kombinací nových zdrojů a přerozdělení v rámci rozpočtu EU. Díky tomu bude EU moci i nadále reagovat na nejnaléhavější priority a zároveň minimalizovat vliv na vnitrostátní rozpočty.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: Evropská rada znovu potvrdila neochvějný závazek Evropy stát na straně Ukrajiny a dohodla se na vůbec první revizi našeho víceletého rozpočtu, kterou se potvrzují priority předložené Komisí v červnu. Jsem velmi spokojená, že jsme získali 80 % finančních prostředků, o něž jsme požádali. Opětovně jsme potvrdili, že jsme odhodláni bojovat proti nelegální migraci a podporovat naše partnery na západním Balkáně a v jižním sousedství. Zvýšíme také naši schopnost vypořádat se s přírodními katastrofami a humanitárními krizemi. Kromě toho budeme podporovat velmi potřebný rozvoj kritických technologií v Evropě, včetně technologií v oblasti obrany, a zvýšíme naši konkurenceschopnost. Díky této dohodě je Evropa jednotná a dobře připravena na budoucí výzvy. Jinými slovy: Evropa se dnes stala silnější.“

Souvislosti

V roce 2020 schválila EU svůj dlouhodobý rozpočet na období 20212027. Společně s nástrojem na podporu oživení NextGenerationEU se jedná o 2,018 bilionu eur v běžných cenách, což představuje největší stimulační balíček, který kdy byl Unií financován. Od roku 2021 se z unijního rozpočtu přispívá k nápravě hospodářských a sociálních škod způsobených koronavirovou pandemií a podporuje přechod k odolnější, moderní a udržitelnější Evropě.

Dne 20. června 2023 navrhla Evropská komise cílenou revizi víceletého finančního rámce na období 20212027.

Další informace

Závěry Evropské rady

Víceletý finanční rámec na období 2021–2027

Rozpočet EU v pohybu

Komise navrhuje posílit dlouhodobý rozpočet EU tak, aby lépe řešil nejnaléhavější výzvy současnosti

Pomoc EU Ukrajině

Platforma strategických technologií pro Evropu

Quote

Evropská rada znovu potvrdila neochvějný závazek Evropy stát na straně Ukrajiny a dohodla se na vůbec první revizi našeho víceletého rozpočtu, kterou se potvrzují priority předložené Komisí v červnu. Jsem velmi spokojená, že jsme získali 80 % finančních prostředků, o něž jsme požádali. Opětovně jsme potvrdili, že jsme odhodláni bojovat proti nelegální migraci a podporovat naše partnery na západním Balkáně a v jižním sousedství. Zvýšíme také naši schopnost vypořádat se s přírodními katastrofami a humanitárními krizemi. Kromě toho budeme podporovat velmi potřebný rozvoj kritických technologií v Evropě, včetně technologií v oblasti obrany, a zvýšíme naši konkurenceschopnost. Díky této dohodě je Evropa jednotná a dobře připravena na budoucí výzvy. Jinými slovy: Evropa se dnes stala silnější.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-01-31

Úspěšná dohoda o revizi našeho víceletého finančního rámce vysílá silný signál jednoty při podpoře našich společných priorit EU. To nyní otevírá cestu pro konstruktivní jednání s Evropským parlamentem. Rychlé dokončení tohoto procesu má zásadní význam pro zajištění potřebných finančních prostředků pro Ukrajinu a pro řešení mnoha dalších naléhavých výzev, které před námi stojí, od migrace, konkurenceschopnosti i širších otázek na mezinárodní scéně, jako je vysoká míra inflace a její dopad, až po ceny energií a potravin.
Johannes Hahn, komisař pro rozpočet a správu 2024-01-31

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688