Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.01.2024 15:30:21, aktualizováno 16:08:31

Bude ČEZ státní? Tendr na Dukovany s výraznou změnou – vláda chce závazné nabídky hned na 4 bloky. Westinghouse z kola ven

Vláda na svém středečním zasedání rozhodla o změnách v tendru na dostavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Nově hodlá vyzvat účastníky probíhajícího výběrového řízení k předložení závazných nabídek na výstavbu více jaderných bloků. Tendr se tak dále protáhne, termín se má posunout až o tři měsíce. Vláda si od daného kroku slibuje vyjednání nižší ceny, resp. vlastně množstevní slevu. Také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela hovoří o snížení ceny za blok až o 25 %. Každopádně konkurenční prostředí se při vyjednávání sníží. Firma Westinghouse nesplnila nutné podmínky, když její nabídka neměla být závazná V tendru tak pokračuje pouze jihokorejská KHNP a francouzská EDF.

 

 „Rozvoj a posílení jaderné energetiky jsou klíčové pro zajištění dostatku elektřiny za přijatelné ceny, což je základem pro zachování prosperity ČR,“ uvedl předseda vlády ČR Petr Fiala a zdůraznil, že jedním z hlavních úkolů jeho kabinetu je úspěšné dokončení tendru na výstavbu nového bloku v Dukovanech. „Je ale potřeba rozhodnout také o tom, kolik nových jaderných reaktorů si od vybraného dodavatele necháme dodat. Dosavadní průběh tendru ukazuje, že dodávka více reaktorů současně by nám mohla zajistit nižší cenu až o jednu čtvrtinu u jednoho reaktoru. Proto jsme se rozhodli požádat uchazeče, aby nám předložili závazné nabídky na dodávku až čtyř nových jaderných reaktorů. Na jejich základě potom vybereme dodavatele a rozhodneme, zda si necháme postavit více reaktorů, nebo ne,“ doplnil premiér.

Vláda ve svých výhledech počítá s výrazným růstem spotřeby elektřinydo roku 2050 až o dvě třetiny k úrovni 100 TWh. Vedle obnovitelných zdrojů se má o zajištění dodávek postarat právě jaderná energetika. Zbylé účastníky tendru tak chce požádat o předložení závazných rámcových nabídek na až 4 bloky. Poměrně však šalamounsky. Nadále se totiž má soutěžit jen o jeden blok (EDU 5). Zájemci však mají závazně potvrdit cenu bloků v případě, že by se stavěly další. Tedy nejen ještě další v Dukovanech, jak bylo uvažováno v rámci „opce“, ale další dva v Temelíně.

Je otázkou, zda zájemci o výstavbu pro ně vlastně jen teoreticky většího byznysu budou chtít přistoupit, potažmo slevit. Vláda nicméně ve svém prohlášení zmiňuje, že s účastníky o dané možnosti průběžně jednala a všichni (slovy tedy 2) jsou na ni připraveni. Mají poměrně šibeniční termín.

Nový harmonogram

Původně měl ČEZ v polovině února předat vládě doporučení ohledně toho, který uchazeč je nejlepší. Tento termín se nyní posune na konec května. Předtím budou uchazeči vyzvání k předložení závazných nabídek na 4 bloky do 15. dubna tohoto roku. Poté bude mít vláda jeden kalendářní měsíc, aby posoudila hodnocení a návrh preferovaného dodavatele z pohledu národních bezpečnostních zájmů. Smlouvy s budoucím dodavatelem chce mít vláda připraveny do konce března příštího roku.

Bude ČEZ státní?

Po delší době se vláda oficiálně vyjadřuje k možné budoucnosti ČEZ. Zestátnění potažmo vyčlenění výroby vlastně stále není pasé. Vláda totiž k otázce: „Je pravděpodobné, že stát díky tomuto kroku bude muset vykoupit ČEZ nebo alespoň převzít tu část, která bude stavět ten vyšší počet bloků?“ uvádí: Otázku investorského modelu vláda diskutuje a bude předmětem rozhodování vlády o formě výstavby dalších bloků. Důležité je především zajistit, že takový krok nepovede ke zpoždění harmonogramu výstavby NJZ.“

Každopádně je asi více než jasné, že v případě výstavby více bloků by se na investici těžko mohl podílet sám ČEZ. Dřívější neoficiální značně podstřelené údaje o ceně 150 mld. za jeden blok musí být již i na vládě brány jako nereálné. Částky 400-500 mld. jsou při troše optimismu více realistické, avšak právě asi tak jen v případě pádu inflace do inflačního cíle ČNB. Zmínit lze, že ČEZ má aktuálně tržní hodnotu 470 mld. . Jak se budou v budoucnu pohybovat ceny elektřiny lze predikovat v poměrně širokém rozsahu. Každopádně pokud by ČEZ se současným výrobním portfoliem dokázal generovat ročně v průměru provozní zisk 100 mld. , těžko by dokázal ekonomicky zvládnout výstavbu 4 jaderných bloků. Ta tak určitě bude muset být v rukou státu. Neznámou však vlastně stále zůstává i postoj EU v otázce angažovanosti výstavby jen úvodního bloku JE Dukovany ve spolupráci s ČEZ.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688